Bandić je župan Zagreba od leta 2005, predtem pa je bil na čelu hrvaške prestolnice še med letoma 2000 in 2002. Foto: Reuters
Bandić je župan Zagreba od leta 2005, predtem pa je bil na čelu hrvaške prestolnice še med letoma 2000 in 2002. Foto: Reuters

Vsem preostalim 15 prijetim v korupcijskem primeru Agram je sodišče dovolilo, da se branijo s prostosti. Varščino bo moralo plačati osem osumljencev, ki so večinoma zaposleni v mestni upravi in v komunalnem podjetju Zagrebački holding.

Čeprav so odvetniki 58-letnega Bandića konec prejšnjega tedna izjavili, da župan ne bo ponudil varščine, so hrvaški mediji danes poročali, da naj bi kot varščino vendarle ponudil 5,8 milijona kun (763.000 evrov) v denarju in nepremičninah, a je sodišče ponudbo zavrnilo kot prenizko.

Menda so svoje nepremičnine za Bandićevo varščino založili tudi nekateri njegovi prijatelji. Bandić je prejšnji teden prek svojih odvetnikov sporočil, da ne bo odstopil s položaja župana. Njegovi odvetniki danes niso bili razpoloženi za izjave.

Ponujene varščine osmih osumljencev so bile med 75.000 kun in 4,2 milijona kun (med 9.800 in 552.000 evrov), kar je bilo odvisno od teže kaznivih dejanj, za katera jih bremenijo.

Največjo varščino v primeru Agram v vrednosti 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) je plačal solastnik podjetja Cios Petar Pripuz, ki so ga izpustili prejšnji teden. Tudi on je odstopil z vseh položajev v družbi.

Tožilstvo bremeni Bandića in še 15 posameznikov ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom. Med drugim gre tudi za domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom kot tudi za sporno financiranje Bandićeve predvolilne kampanje na predsedniških volitvah 2009. Kazniva dejanja naj bi izvedli med letoma 2006 in 2014.