Bandić bo poskušal unovčiti politični kapital z zadnjih predsedniških volitev. Foto: EPA
Bandić bo poskušal unovčiti politični kapital z zadnjih predsedniških volitev. Foto: EPA

Bandić bo na decembrskih volitvah nastopil kot kandidat na neodvisni listi Stena (Stijena). Kot je pojasnil, se je za kandidaturo odločil, ker je nezadovoljen s stanjem v državi, v kateri prevladuje pesimizem, medtem ko politične stranke izgubljajo čas in energijo za medsebojne prepire, namesto da bi ponujale rešitve.

"Želim biti na čelu dela in delavcev, brezposelnih, upokojencev in mladih ter jim vrniti perspektivo," je odločitev za kandidaturo obrazložil Bandić. Povedal je, da bo kmalu objavil program in imena oseb, s katerimi bo sodeloval na volitvah, ob tem pa pojasnil, da se je odločil za ime Stena (Stijena), ker omenjena beseda simbolizira "trdnost, doslednost in stanovitnost".

Kandidat desne sredine
Bandić je kandidiral na zadnjih predsedniških volitvah, ko se mu je uspelo prebiti v drugi krog, kjer je moral priznati premoč Ivu Josipoviću. Za župana hrvaške prestolnice je bil izvoljen štirikrat, na položaju pa je 11 let. Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da ne bo prestopil petodstotnega parlamentarnega volilnega praga.

Bandića vidijo kot še enega kandidata desne sredine, čeprav je bil do udeležbe na predsedniških volitvah član Socialdemokratske stranke (SDP). Po porazu na teh volitvah je napovedal, da bo izkoristil "kapital 880.000 glasov", ki jih je dobil na predsedniških volitvah.

Na volitve se bo podal tudi župan drugega največjega hrvaškega mesta. Prvi mož Splita Željko Kerum bo na volitvah 4. decembra nastopil s svojo Hrvaško državljansko stranko (HGS).