Ob vstopu v Kuvajt vas bodo, če bo predlog sprejet, testirali. Foto: Reuters
Ob vstopu v Kuvajt vas bodo, če bo predlog sprejet, testirali. Foto: Reuters
Homoseksualcem se v arabskih državah ne godi dobro. Foto: Reuters

Kuvajtski vladni predstavnik za zdravstvo Jusuf Mindkar je za tamkajšnji časopis Al Rai izjavil, da bodo, če bodo novi predlogi sprejeti, na letališčih začeli izvajati rutinske klinične preglede tujcev in izseljencev, ki vstopajo v t. i. GCC države.

Osebam, ki bi jih s testi prepoznali kot lezbijke ali homoseksualci, bi nato zavrnili vstop v državo. Pristojen odbor bo predlog obravnaval 11. novembra.

Mindkar je povedal, da čeprav klinike že zdaj izvajajo teste, s katerimi preverjajo zdravje tistih, ki vstopajo v Kuvajt, bodo zdaj sprejeli ostrejše ukrepe, ki bodo pomagali zaznavati geje, ki jim bodo nato prepovedali vstop v Kuvajt ali katero koli izmed držav članic GCC-ja. Mindkar ob tem ni povedal, kakšne postopke natančno naj bi ti testi vklučevali.

Deset let zapora za gejevske dejavnosti
V Kuvajtu vsem mlajšim od 21 let, ki jih ujamejo pri homoseksualnih dejanjih, preti do desetletna zaporna kazen. Homoseksualne dejavnosti so prepovedane v vseh državicah članicah GCC-ja - tj. Savdska Arabija, Oman, Bahrajn, Katar, Kuvajt in Združeni arabski emirati.

Pred dnevi je Oman začasno ustavil izdajanje svojega časopisa The Week zaradi članka, ki naj bi bil preveč naklonjen istospolno usmerjenim.

Leta 2011 je bilo v Bahrajnu aretiranih 127 ljudi, večinoma gejev iz zalivskih držav, ki so priredili "izprijeno in dekadentno" zabavo. Obiskovalci so najeli športno dvorano v Hidu, konservativni vasici na otoku Muharak na severu Bahrajna, in organizirali plačljivo zabavo, na kateri so se zbrali geji iz vseh zalivskih držav.

Homoseksualnost je prepovedana v 78 državah sveta, v petih državah - med njimi Iran, Jemen in Savdska Arabija - pa se še vedno kaznuje s smrtjo.