V torek se je protest sprevrnil v nasilje, ranjenih je bilo 14 protestnikov in 12 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V torek se je protest sprevrnil v nasilje, ranjenih je bilo 14 protestnikov in 12 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protestniki zahtevajo odstop premierja

Zaradi sodelovanja v nasilnih torkovih protestih je v Makedoniji aretiranih več ljudi. Tožilstvo je za štiri zaradi begosumnosti in možnosti ponovitve domnevnih kršitev zahtevalo pridržanje.

Torkove protivladne proteste so sprožili očitki opozicije, da je vlada prikrila uboj mladeniča Martina Neškovskega, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti. V torek se je protest sprevrnil v nasilje, ranjenih je bilo 14 protestnikov, 12 policistov in 20 civilistov.

Novi protesti
V sredo zvečer se je v Skopju znova zbralo okoli tisoč protestnikov. Ker jim je policija preprečila demonstracije pred sedežem vlade, so odšli pred stavbo parlamenta. Makedonski premier Nikola Gruevski je medtem javnost in predvsem podpornike svoje stranke VMRO-DPMNE pozval, naj ostanejo mirni, medtem ko opozicijska stranka SDSM še naprej poziva k protestom.

"Policija je bila izredno profesionalna in čestitam jim za vzdržnost ob napadih protestnikov," je dejal. Zatrdil je, da so bili med protestniki tudi podporniki SDSM-ja, ki so jim ukazali, naj poskušajo destabilizirati razmere, kar pa jim ni uspelo.

Medsebojne obtožbe
Politične razmere v Makedoniji so se v zadnjem času zaostrile do vrelišča, potem ko je vladna stran sprožila kazenski pregon glavnega opozicijskega voditelja Zorana Zaeva in še štirih njegovih kolegov, ker naj bi vohunili za vladnimi predstavniki in jih napadali. Zaev je obtožbe zavrnil in na drugi strani vlado Gruevskega obtožil, da sistematično prisluškuje najmanj 20.000 ljudem, med njimi politikom, novinarjem in verskim voditeljem. Opozicija tudi objavlja še posnetke prisluškovalnih pogovorov, ki črnijo vlado.

Gruevski je v sredo državljane pozval, naj počakajo na ugotovitve, ali so trditve Zaeva resnične. "Počakajte na sodni proces, ki bo pokazal, kdo je odgovoren za prisluškovanje," je še povedal Gruevski.

Protestniki zahtevajo odstop premierja