Južnokorejski aktivist zažiga severnokorejsko zastavo na kateri je podoba njenega vodje Kim Džong Ila. Foto: EPA
Južnokorejski aktivist zažiga severnokorejsko zastavo na kateri je podoba njenega vodje Kim Džong Ila. Foto: EPA
Južni Korejci so že deležni posebnih in propagandnih obvestil na javnih mestih. Foto: EPA

Že prejšnji četrtek naj bi Kim Džong Il izdal odlok o stanju bojne pripravljenosti. Pjongjang sicer zanika vpletenost v incident, ki je marca letos zahteval 46 življenj, in trdi, da gre za zaroto Južne Koreje in ZDA, katere namen je zanetiti nesoglasja.

ZDA so že pozvale Severno Korejo, da odpokliče svojo odločitev o prekinitvi stikov z Južno Korejo. "Južna Koreja ima enega najbolj dinamičnih gospodarstev na svetu. Gospodarstvo Severne Koreje pa propada, zaradi česar država ne more ustrezno poskrbeti za dobrobit svojih prebivalcev, preprosto ne more nahraniti ljudi ... Ne predstavljam si hujšega ukrepa za prebivalce Severne Koreje kot je ta, da je prekinila vse stike s Severno Korejo" je dejal govornik iz ameriškega State Departmenta P. J. Crowley.
Propagandna sporočila na meji
Medtem je Južna Koreja danes na mejo s severno sosedo začela znova nameščati zvočnike, iz katerih bodo oddajali propagandna sporočila. Za ta korak so se v Seulu odločili kljub napovedi Pjongjanga, da bodo na zvočnike streljali. Propagandni program, poimenovan Glas svobode, naj bi oddajali trikrat na dan po štiri ure z začetkom ob 6. uri zjutraj.
Poleg tega Seul načrtuje postavitev velikih zaslonov ob meji, nad severnokorejsko ozemlje pa bodo poleteli tudi baloni z letaki, na katere bodo zapisali izsledke preiskave o potopitvi južnokorejske vojaške ladje.
ZDA na pomoč Južni Koreji
ZDA in Južna Koreja so v ponedeljek tudi sporočile, da bodo v bližnji prihodnosti izvedle skupne podmorniške vaje. Kdaj natančno bodo vaje potekale, ni znano, prav tako niso sporočili drugih podrobnosti.

V Seul bo danes iz Pekinga prispela ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Clintonova je skušala Kitajsko prepričati, naj bo ostra do Pjongjanga, v Pekingu pa so po dvodnevnih strateških pogovorih izrazili upanje, da bosta obe strani na Korejskem polotoku ohranili mirno kri.
Ameriški predsednik Barack Obama je sicer dal Južni Koreji "polno podporo", potem ko se je Seul zaradi potopljene ladje odločil uvesti kazenske sankcije za Severno Korejo.