Obama je že povlekel prve poteze, po pričakovanjih je ukazal zaprtje zloglasnega zapora Guanatanamo na Kubi. Foto: Reuters
Obama je že povlekel prve poteze, po pričakovanjih je ukazal zaprtje zloglasnega zapora Guanatanamo na Kubi. Foto: Reuters
Barack Obama
V Beli hiši so se za ponovno prisego odločili zgolj iz previdnosti. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama v Ovalni pisarni z vodjo kabineta Rahmom Emanuelom. Foto: EPA
Obama še drugič prisegel

Tako je izpolnil svojo obljubo o zaprtju vojaškega zapora na Kubi, ki številnim predstavlja simbol sramotnega ameriškega početja v boju s terorizmom in napovedal spremembe v načinih obravnavanja terorističnih osumljencev. V odloku tudi piše, da morajo pri obravnavi zapornikov iz Guantanama, ki jih ni mogoče predati drugim državam ali jim soditi pred ameriškimi sodišči, uporabiti zakonita sredstva.

Hkrati je Obama podpisal odlok o reviziji vojaških sodnih postopkov zoper osumljene terorizma. Že v sredo, prvi dan po prisegi, je Obama odločil, da se za 120 dni prekinejo vsi postopki proti terorističnim osumljencem, naročil pa je tudi popoln pregled strategije v Afganistanu, kjer naj bi po napovedih povečal število vojakov, medtem ko so generali dobili navodilo, naj začnejo izvajati ukrepe glede umika vojakov iz Iraka.

Kam z zaporniki iz Guantanama?
Podpora zaprtju Guantanama v ZDA narašča, po svetu pa so odločitev novega predsednika ZDA sprejeli z odobravanjem.Italijanski zunaji minister Franco Frattini je odločitev označil za dobro, a opozoril, da bodo sedaj nekatere evropske države morda prisiljene sprejeti nekatere od izpuščenih zapornikov. Vrnitev 17 kitajskih zapornikov je takoj po objavi novice zahtevala Kitajska. Omenjeni zaporniki imajo dovoljenje, da jih izpustijo iz zapora, a se Washington boji, da jih bodo ob vrnitvi v domovino morda celo mučili.

Ponovil prisego
Zaradi nepravilnega vrstnega reda besed na torkovi inavguracijski slovesnosti v Beli hiši je Obama še enkrat izrekel prisego. Ob navzočnosti le nekaj članov osebja in novinarjev je pred predsednikom vrhovnega sodišča ZDA Johnom Robertsom znova izrekel 35 besed. "Menimo, da je bila že včeraj (op. torek) prisega uspešna in da je predsednik prisegel primerno," je dejal tiskovni predstavnik Robert Gibbs, pri čemer je citiral izjavo svetovalca Bele hiše Grega Craiga. "Toda sama prisega je zapisana tudi v ustavi, in zgolj zaradi previdnosti - ena beseda ni bila v pravilnem vrstnem redu, bo sodnik Robert prisego znova opravil."

Medtem je Caroline Kennedy sporočila, da se ne bo potegovala za senatorski stolček, ki ga je, preden je postala nova zunanja ministrica, zasedala Hillary Clinton. Caroline Kennedy, hčerka ubitega predsednika Johna F. Kennedyja, se je za umik odločila iz osebnih razlogov.

Senat je sicer v sredo potrdil vse ministre, zadnjo Hillary Clinton, ki je v prvem govoru kot zunanj aministrica napovedala spremembe v ameriški zunanji politiki.

Nekdanji senator George Mitchell je postal Obamin posebni odposlanec za Bližnji vzhod, nekdanji ambasador v ZN-u Richard Holbrooke pa odposlanec za Afganistan in Pakistan.

Na torkovi inavguraciji, ki jo je v živo spremljalo več kot dva milijona ljudi, na televizijskih zaslonih pa več kot milijarda, je sodnik zamenjal vrstni red besed. Obama je takrat prekinil sodnika, ko je začel recitirati besede, še preden je Roberts prenehal izgovarjati stavek, je potem ko je sodnik znova nadaljeval besedilo, za njim ponovil.

Med sredino vnovično prisego se je 47-letni predsednik pošalil, da je želel ponovno priseči, ker je zabavno. "Veste, odločili smo se, da je bilo zelo zabavno!" Ko ga je Roberts vprašal, ali je pripravljen na vnovičen izrek 35 besed, kolikor jih je v prisegi, je dejal: "Sem. Opravili bomo zelo počasi." Tokrat je šlo brez težav. "Čestitke znova," je po koncu dejal predsednik Vrhovnega sodišča.

K. T./T. V.

Obama še drugič prisegel