Kontroverzni evangeličanski ameriški pastor Terry Jones je konec marca sodeloval pri zažigu Korana, kar je sprožilo ogorčenje muslimanov v več delih sveta. Foto: EPA
Kontroverzni evangeličanski ameriški pastor Terry Jones je konec marca sodeloval pri zažigu Korana, kar je sprožilo ogorčenje muslimanov v več delih sveta. Foto: EPA
Vojak
Varnost v Natovih oporiščih in pred uradi Združenih narodov je zaradi zadnjih dogodkov poostrena. Foto: Reuters

V Kandaharju na jugu države se je zbralo več tisoč jeznih domačinov, ki so imeli s seboj izvode Korana. Besna množica se je odpravila proti prostorom ZN-a in krajevnih oblasti, a je policija posredovala, tudi s streli v zrak. Pri tem so bili ubiti štirje ljudje, 32 je bilo ranjenih. Po poročanju tujih medijev v mestu še naprej odmeva streljanje, zagorelo je nekaj avtomobilov, zbirajo pa se novi in novi protestniki.

V prestolnici Kabul so se pred Natovim vojaškim oporiščem razstrelili trije samomorilski napadalci. V poslopje jim ni uspelo vstopiti.

Izmed 14 žrtev polovica tujcev
Gre za nadaljevanje petkovih dogodkov v mestu Mazar-i-Šarif v pokrajini Balk na severu države, ko so protestniki napadli urad ZN-a. V nasilju je umrlo 14 ljudi, med njimi tudi sedem pripadnikov svetovne organizacije - trije Evropejci (norveški, švedski in romunski državljan) in štirje Nepalci.

Po besedah predstavnika tamkajšnjega guvernerja Munirja Ahmeda Farhada so se protesti začeli mirno, nato pa so položaj izkoristili nekateri "oportunisti in mednarodni teroristi" ter napadli urad. Aretirali so 27 ljudi, vsi pa naj bi že priznali krivdo in bodo morali pred sodišče.

V Mazar-i-Šarifu izredne razmere
Po navedbah policije je jezna množica kljub močnemu večurnemu, na koncu že obupanemu odporu nepalskih varnostnikov, vdrla v pisarno ZN-a, jo zažgala ter policiste, ki so prispeli na prizorišče, obmetavala s kamenjem. To je bil najhujši napad na uslužbence ZN-a v Afganistanu od začetka tujega vojaškega posredovanja v tej državi leta 2001. V Mazar-i-Šarifu so zato uvedli izredne razmere, oblasti pa so zaprle tudi vse ceste v mesto.

Protest po molitvi je bil organiziran kot protest proti sežiganju Korana, ki sta ga 20. marca na Floridi uprizorila sporna pastorja Wayne Sapp in Terry Jones, ki vodita manjšo Evangeličansko cerkev na jugovzhodu ZDA.

Napad sta najostreje obsodila generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in ameriški predsednik Barack Obama, na izrednem zasedanju na to temo pa se je sešel tudiVarnostni svet, ki je prav tako najostreje obsodil napad ter afganistansko vlado pozval h kaznovanju odgovornih zanj in k zaščiti uslužbencev ZN-a v državi. Talibani so vsakršno vpletenost v dejanje že zanikali.