Moskva ocenjuje, da bosta tako Rusija kot Ukrajina zaradi ukinitve neposrednih letov izgubili po 110 milijonov ameriških dolarjev letno. Foto: EPA
Moskva ocenjuje, da bosta tako Rusija kot Ukrajina zaradi ukinitve neposrednih letov izgubili po 110 milijonov ameriških dolarjev letno. Foto: EPA

Ukrajina se je za tak ukrep odločila, potem ko so propadla še zadnja pogajanja za razrešitev spora. Kijev želi tako kaznovati Rusijo zaradi priključitve polotoka Krim in podpore separatističnim proruskim upornikom na vzhodu Ukrajine.

To, da so te sankcije uvedli v času, ko prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine končno velja, nakazuje, da so odnosi med državama še vedno zelo zaostreni, poroča BBC. "Ruska letala z rusko trobojnico nimajo česa iskati na ukrajinskih letališčih," je pred mesecem dni odločitev pojasnil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Rusija je ukrajinsko prepoved ruskih letalskih družb sicer označila za norost, nato pa tudi sama napovedala podoben ukrep. Moskva meni, da se je Ukrajina s to potezo ustrelila v koleno, ker da je večina potnikov na neposrednih letih Ukrajincev, ki v Rusiji delajo, potujejo ali obiskujejo svojce. Dve tretjini potnikov na poletih med Ukrajino in Rusijo sicer potujeta z ruskimi letalskimi družbami.

Vsaka država ob 110 milijonov dolarjev
Rusko ministrstvo za promet ocenjuje, da bosta obe državi na leto izgubili okoli 110 milijonov dolarjev iz naslova prodaje letalskih vozovnic.

Zaradi teh potez bo prizadetih do 70.000 potnikov na mesec, ki se bodo morali od nedelje odpraviti na daljše in dražje letalske polete skozi druge države, ali pa prestati 13-urno potovanje z vlakom.