Ukrajina je ruskima letalskima družbama Aeroflot in Transaero po 25. oktobru prepovedala prelet zračnega prostora. Foto: Reuters
Ukrajina je ruskima letalskima družbama Aeroflot in Transaero po 25. oktobru prepovedala prelet zračnega prostora. Foto: Reuters

Ukrajina je pred dnevi sprejela nov ukrep sankcij proti Rusiji, med katerimi je tudi prepoved preleta zračnega prostora ruskim letalskim družbam, med njimi Aeroflotu in Transaeru. Ukrep bo začel veljati 25. oktobra.

"Ruska letala z rusko trobojnico nimajo česa iskati na ukrajinskih letališčih," je pojasnil odločitev ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Ob tem je dodal, da bo prepoved veljala tudi za vsa tranzitna letala, "ki bodo prevažala vojaški tovor, vojaško opremo ali vojake".

Že takrat je Rusija zagrozila, da bo v primeru resnosti izvedbe sankcije tudi sama sprejela isti protiukrep. Napoved je zdaj uresničila. Ruski zvezni agenciji za promet "je bilo naročeno, naj (ukrajinska) letalska podjetja obvesti o prepovedi preleta ruskega zračnega prostora od 25. oktobra," je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 16. septembra povečal seznam sankcij proti ruskim podjetjem in posameznikom, med njimi 400 uslužbencem in 90 podjetjem. Med njimi je tudi prepoved uvoza protivirusnih programov ruskega podjetja Kaspersky Lab.