Danuta in Lech Walesa na 25. obletnici njegovega prejema Nobelove nagrade za mir. Foto: EPA
Danuta in Lech Walesa na 25. obletnici njegovega prejema Nobelove nagrade za mir. Foto: EPA
Knjiga razkriva cel kup podrobnosti iz zasebnega življenja para.
Par se je poročil leta 1969 in imata skupaj osem otrok. Foto: EPA

Knjiga na Poljskem dviga prah še pred njenim uradnim izidom.
Danes 62-letna Danuta Walesa je bila poljska prva dama med letoma 1990 in 1995, ko je bil Lech Walesa prvi demokratično izvoljen poljski predsednik. Walesa si je mednarodni ugled pridobil leta 1989, ko je bilo njegovo sindikalno gibanje Solidarnost na čelu boja proti komunizmu na Poljskem.
A zasebno se je Danuta spopadala z vsakodnevno vzgojo njunih osmih otrok, izdaja njena prva avtobiografija Sanje in skrivnosti, ki bo izšla v sredo. "V naše stanovanje so se od zore do pozno ponoči zgrinjale množice članov delavskega gibanja, svetovalcev, politikov, novinarjev in lunatikov," piše. "Popoln kaos namesto normalnega doma."
Mati, čistilka, kuharica
Danuta pravi, da je bilo na višku Solidarnosti njuno stanovanje nenehno oblegano, da je morala celo med nosečnostjo sama skrbeti za otroke ter čistiti in kuhati za vse. "Bila sem mati, učiteljica, kuharica, čistilka, medicinska sestra, nisem imela časa za kar koli drugega," toži.
S situacijo se je vse težje spopadala, dokler se ni nazadnje zlomila. "Moja prvotna nemoč se je spremenila v uporništvo. Ta odpor je rasel v meni, dokler nisem eksplodirala. Psihološko, preprosto nisem več mogla nositi tega bremena," piše v 550-stranski knjigi.
Danuta Walesa se je rodila v katoliški družini v majhni vasi na vzhodu Poljske in se pozneje preselila v obalno mesto Gdansk, zibelko gibanja Solidarnost, kjer je delala v cvetličarni in spoznala svojega bodočega moža.
Skoraj dve desetletji po njunem prvem srečanju je leta 1983 odpotovala v Oslo, kjer je v moževem imenu sprejela Nobelovo nagrado za mir. V tistem času sta se bala, da poljske komunistične oblasti ne bi spustile Walese nazaj v državo, če bi šel sam sprejet nagrado.
Walesova opisuje tudi, kako je njen mož na lastno pest, brez posveta z njo, sklenil številne ključne odločitve, vključno s tisto, da leta 1990 kandidira za predsednika: "Sprašujem se, ali je miselnost moških tako ozko usmerjena na njihove lastne težave, da ne vidijo nobenega drugega človeka okoli njih? Tako da, ko rečem, da nisem bila opažena kot ženska, kot partnerica, mislim na tak tip situacij in na druge."
"Vse je treba umestiti v kontekst"
Danuta, ki je knjigo pisala zadnji dve leti, je dejala še, da z Lechom zdaj živita bolj ali manj ločeni življenji. Lech Walesa je priznal, da je med svojo politično kariero zanemarjal svojo družino, in pred dnevi dejal, da knjige sicer še ni prebral, da pa načrtuje kupiti ženi šopek rož.
"Moja žena ne laže, a vse morate umestiti v kontekst ... ločiti zasebno od javnega,"
je 68-letni nekdanji predsednik povedal za poljsko izdajo revije Newsweek. "V politiki, ko sem moral sklepati nagle odločitve, ni bilo časa za posvete, niti z mojo ženo."