Strupeno snov zdaj pregledujejo tuji strokovnjaki. Foto: EPA
Strupeno snov zdaj pregledujejo tuji strokovnjaki. Foto: EPA
Tuje delegacije na ogledu v  Abidžanu
Zaradu zastrupitev s strupeno snovjo vladajo v Abidžanu skoraj nemogoče raumere, saj so bolnišnice natrpane z bolniki. Foto: EPA

Avgusta je tanker v lasti nizozemskega podjetja pred obalo Abidžana odvrgel strupeno snov, ki je zastrupila tisoče in povzročila smrt sedmih ljudi. Prve ugotovitve kažejo, da je snov vsebovala žveplov vodik, ki ima značilen vonj po gnilih jajcih, visoke koncentracije pa lahko povzročijo smrt. Lastnik tankerja trdi, da je šlo za tekočino z ostanki, ki so nastali po čiščenju rezervoarjev z kavstično sodo. Po njegovih besedah bi bil presenečen, če bi se izkazalo, da gre za žveplov vodik.

Nizozemci zavrnili odpadke
Tanker bi moral ostanke od čiščenja rezervoarjev izprazniti že v pristanišču v Amsterdamu na Nizozemskem, a so pristaniške oblasti pri pretakanju ugotovile, da snov zaudarja po gnilih jajcih, kar je pomenilo, da ne gre za običajno odpadno snov. Od tankerja so zato zahtevali dodatno plačilo, a so lastniki to zavrnili. Tanker je nato odplul proti Estoniji in Nigeriji, odpano vodo pa nato odvrgel na več krajih pred obalo Abidžana.

Protestniki pretepli ministra
Predsednik Slonokoščene obale je danes imenoval novo vlado, da bi zamenjala prejšnjo, ki je pred desetimi dnevi odstopila zaradi razlitja strupene snovi. V petek so protestniki, ki oblasti obtožujejo prepočasnega odzivanja, v Abidžanu napadli avtomobil nekdanjega ministra, ki so ga nato pretepli. Zažgali so tudi hišo šefa pristanišča v prestolnici. Bolnišnice se medtem še vedno spopadajo z velikim številom pacientov, ki trpijo zaradi slabosti, bruhanja, omotice, težav z dihanjem in glavobolov. Oblasti so napovedale, da se bo v nedeljo začelo čiščenje.