Ena izmed zapuščenih tovarn v Ohiu. Foto: Reuters
Ena izmed zapuščenih tovarn v Ohiu. Foto: Reuters
Obama se je odločil Ohiu posvetiti prav vsak dan zadnjih štiri dni svoje kampanje. Foto: Reuters
Intenzivni kampanji se počasi sklepata. Foto: Reuters

Obama, ki za las vodi pred Romneyjem tudi tu, se v "državi divjega kostanja", kot ji pravijo v ZDA, ustavlja prav vsak dan že od petka dalje.

Več o ameriških volitvah na MMC-jevem podportalu www.rtvslo.si/zda2012

A Ohio je tudi ena izmed tistih zveznih držav, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela. Kot ponazarja spodnja Reutersova fotoreportaža, so zaprte tovarne postale boleč opomnik krize.

48 ur pred volitvami ankete kažejo veliko izenačenost podpore demokratskemu in republikanskemu kandidatu, tako na nacionalni ravni kot v štirih ključnih državah. Na nacionalni ravni Baracka Obamo in Mitta Romneyja tako podpira po 48 odstotkov verjetnih volivcev, podobno pa je v Ohiu, Virginiji, Koloradu in na Floridi. Tudi podpora neodvisnih volivcev, katerih izbira lahko pomeni zmago enega ali drugega kandidata, je izenačena. Kljub temu pa jih le malo verjame, da lahko Romneyju uspe premagati aktualnega predsednika.

To je na ne najbolj prijeten način pred dnevi spoznal tudi republikanski podpredsedniški kandidat Paul Ryan, ki je na enem izmed tamkajšnjih zborovanj zbranim potožil o prijateljevih finančnih stiskah.
"Imam prijatelja, ki je služil 25 dolarjev na uro, zdaj pa služi devet dolarjev na uro kot blagajnik na bencinski črpalki brez kakršnih koli dodatnih ugodnosti. To je trenutno zgodba ameriškega gospodarstva," je razlagal Ryan tisočglavi množici, zbrani v tovarni bagerjev.

Ker je predsedniška tekma tesna in ker šteje vsak elektorski glas, še posebej teh 18 v Ohiu, za katerega velja rek "As goes Ohio, so goes the nation" (v prostem prevodu: "Kakršen je izid v Ohiu, takšen je v državi."), je vprašanje gospodarskega stanja v zvezni državi ključno.
V tej državi srednjega zahoda, ki se močno zanaša na proizvodnjo, je stopnja brezposelnosti trenutno 7-odstotna, kar je vseeno pod ameriškim povprečjem 7,8 odstotka.

Ohio okreva
Kar pomeni, da Ryanova oziroma republikanska narativa, da se je Obama izneveril ameriškemu gospodarstvu, tu ravno ne pade na najbolj plodna tla. Stopnja brezposelnosti od lani pada, Ryanovi izjavi o vse slabšem stanju pa je delno oporekal celo republikanski guverner Ohia John Kasich. "Veste, kar se tiče stanja v naši državi, kot veste, nam gre bolje," je dejal ob svoji napovedi Ryana na njegovi turneji po Ohiu.

Kasich je izpostavil, da je, odkar je v začetku lanskega leta nastopil položaj, zabeležil več tisoč novih delovnih mest, uravnotežil je proračun in primanjkljaj spremenil v presežek. Ohio je postal 4. po številu na novo ustvarjenih služb in je pred vsemi drugimi zveznimi državami srednjega zahoda.

Izziv za Romneyjevo kampanjo, ki se na vse pretege trudi osvojiti Ohio, pa je, ali bo gospodarsko okrevanje v državi delovalo proti republikancem.