Predsednik Obama odločno podpira Hillary Clinton in tudi sodeluje v njeni predsedniški kampanji. Foto: Reuters
Predsednik Obama odločno podpira Hillary Clinton in tudi sodeluje v njeni predsedniški kampanji. Foto: Reuters
Donald Trump, Hillary Clinton
Po javnomnenjskih anketah je razlika med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom vse manjša, kar se odraža v zaskrbljenosti finančnih trgov, ki imajo demokratsko kandidatko za nekoga, ki bi ohranil status quo. Foto: Reuters

Obama je na govoru na shodu v podporo Hillary Clinton v Severni Karolini posvaril pred predsednikovanjem Donalda Trumpa. "Usoda republike je v vaših rokah," je Obama dejal podpornikom demokratske predsedniške kandidatke v eni ključnih zveznih držav. Po besedah predsednika bo Severna Karolina ključna pri tem, da se "svet porine v pravo smer".

"Jaz ne kandidiram, a naj vam nekaj povem. Poštenost kandidira, dostojnost kandidira, pravica kandidira, napredek kandidira, naša demokracija kandidira," je dejal po poročanju BBC-ja. Po njegovih besedah je republikanski kandidat Trump grožnja težko priborjenim državljanskim pravicam.

Trump je medtem dejal, naj Obama preneha voditi kampanjo za Hillary Clinton in se osredotoči na vodenje države. "Konec koncev si nihče ne želi še štirih let Obame," je dejal podpornikom na Floridi, pri čemer je mislil na Hillary Clinton kot nadaljevalko Obamovih politik. Zanjo je še dejal, da je postala v zadnjih dneh "neuravnovešena".

Tudi Obama kritiziral FBI
Obama se je v sredo odzval na novo preiskavo ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, ki pregleduje nov sklop elektronske pošte, ki je morda povezana s sicer že končano preiskavo uporabe zasebnega strežnika Hillary Clinton. Direktor FBI-ja James Comey je postal tarča ostrih kritik, ker je novo preiskavo oznanil 11 dni pred volitvami, ki bodo 8. novembra.

V intervjuju za spletno stran NowThisNews, objavljenem v sredo, je tudi Obama implicitno kritiziral Comeyja. BBC poroča, da je dejal, da preiskave v ZDA ne bi smele potekati na osnovi "namigov" ali "nepopolnih informacij". FBI je namreč sporočil, da ne vedo, ali je nova elektronska pošta, ki jo preiskujejo, sploh pomembna za zaključeno preiskavo uporabe zasebnega strežnika Hillary Clinton in njene obravnave zaupne pošte. FBI takrat ni vložil obtožnice zoper nekdanjo zunanjo ministrico.

Tesna bitka muči finančne trge
Javnomnenjske ankete kažejo, da bo bitka za predsedniško mesto tesna, kar je že sprožilo odzive finančnih trgov. Večina anket sicer kaže, da naj bi zmagala Hillary Clinton, a je demokratska kandidatka izgubila udobno prednost, ki jo je imela še prejšnji mesec, vlagatelji pa že začenjajo upoštevati možnost, da bo 8. novembra vendarle zmagal Trump. Povprečje anket, ki jih je združil spletni portal RealClearPolitics, kaže, da ima Hillary Clinton le še 1,7-odstotno prednost pred Trumpom. V povprečju uživa demokratska kandidatka 47-odstotno podporo, republikanski kandidat pa 45,3-odstotno.

Skrbi vlagateljev povzroča predvsem Trumpova nejasnost glede politik na področju zunanje politike, trgovinskih odnosov in priseljevanja. Trump med drugim nasprotuje prostotrgovinskim sporazumom, kot je Nafta med ZDA, Kanado in Mehiko, obljublja pa izgradnjo zidu na meji z Mehiko in množične izgone priseljencev brez ustreznih dokumentov. Na drugi strani trgi Hillary Clinton vidijo kot kandidatko statusa quo, poroča Reuters.

Reuters je prejšnji mesec objavil raziskavo kapitalskih trgov, ki kaže, da bi ameriške borze poslovale bolje pod Hillary Clinton kot pod Donaldom Trumpom. Zaskrbljenost trgov glede možnosti Trumpovega predsednikovanja se odraža tudi v porastu cen zlata in švicarskega franka kot varnih naložb.

Volitve na RTV Slovenija
Na MMC-ju ameriške volitve že mesece spremljamo na posebnem podportalu, pestro dogajanje na volilni torek, tako podnevi kot ponoči, pa bomo spremljali v živo prek aplikacije MMCživo.
Na Radiu Slovenija bo volilni utrip prikazala ponedeljkova oddaja Eppur Si Muove, v torek bodo volitve zaznamovale vse informativne oddaje, ameriško obarvan pa bo tudi nočni radijski program. V sredo sledi analiza volitev v različnih oddajah, tudi v Studiu ob sedemnajstih.
Na TV Slovenija bosta v torek na 1. programu posebni oddaji z naslovom Ameriške volitve; prva, ki bo analizirala pot Donalda Trumpa in Hillary Clinton, bo ob 21.00, vodil jo bo Igor E. Bergant, druga ob 23.00 pa bo z voditeljico Mojco Širok orisala videnje kampanje v Moskvi, Bruslju in na Bližnjem vzhodu. Ob 4.30 se bo na 1. programu TV Slovenija začela posebna volilna oddaja, ki jo pripravljajo sodelavci televizije, radia in MMC-ja. Ob 10. uri bodo posebna poročila o volitvah. Ameriške volitve bodo tudi tema četrtkove Tarče z Dejanom Ladiko in Globusa z Igorjem Juričem.