Hillary Clinton je večkrat priznala, da je naredila napako, ko je izbrisala spletno pošto, vendar pa vseskozi zagotavljala, da prek zasebnega strežnika ni zavestno pošiljala ali prejemala zaupne pošte. Foto: Reuters
Hillary Clinton je večkrat priznala, da je naredila napako, ko je izbrisala spletno pošto, vendar pa vseskozi zagotavljala, da prek zasebnega strežnika ni zavestno pošiljala ali prejemala zaupne pošte. Foto: Reuters
Novica je enajst dni pred volitvami v ZDA močno odjeknila in republikanci, ki so se že sprijaznili s porazom njihovega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, se pisma oklepajo kot rešilne bilke. Foto: Reuters

Z ameriškega pravosodnega ministrstva so sporočili, da so FBI-ju svetovali, naj kongresa o novi preiskavi zoper Hillary Clinton ne obvesti, saj bi to lahko vplivalo na potek predvolilnega dogajanja v ZDA.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave, ki jih je objavil abcNews, naj bi bila Hillary Clinton in Donald Trump zelo izenačena, in sicer 46 odstotkov podpore proti 45 odstotkom podpore v korist demokratske kandidatke.

Direktor FBI-ja James Comey je tako v petek ravnal neodvisno, ko je predsednike kongresnih odborov obvestil, da urad preiskuje novo gradivo v povezavi s primerom, ko je demokratska predsedniška kandidatka, še kot državna sekretarka, za pošiljanje strogo zaupne službene pošte uporabljala domač, torej, zasebni strežnik.

Hillary Clinton: Preiskava je precedens
V štabu Clintonove so bili o primeru obveščeni iz medijev. Clintonova je že zahtevala dodatna pojasnila FBI-ja. Kot je dejala v soboto svojim podpornikom na Floridi: "Vse skupaj ni le čudno, to je precedens. Je tudi zelo skrb vzbujajoče, saj si volivci zaslužijo izvedeti vsa dejstva ... Zato smo pozvali direktorja Comeya, naj takoj vse pojasni in razkrije podrobnosti."

Odločitev, da je Comey odprl novo preiskavo le 11 dni pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 8. novembra, je označila za politično obarvanega, poroča BBC.

Na drugi strani pa so republikanci odločitev urada pozdravili. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je na konvenciji v Phoenixu pravosodno ministrstvo označil za "rigiden sistem", ki ščiti "kriminalna dejanja" demokratične predsedniške kandidatke.

Ponovno odprtje primera
James Comey je v petek v pismu kongres obvestil, da FBI preučuje dodatno elektronsko pošto Hillary Clinton, do katere so prišli s preiskavo nepovezanega primera. Novo gradivo morajo preučiti, da bi lahko ocenili, kako pomembno je oziroma ali vsebuje zaupne informacije.

FBI je julija letos, ko so preučili okoli 30.000 elektronskih sporočil Hillary Clinton, ko je bila še državna sekretarka (prav toliko jih je izbrisala), in demokratsko predsedniško kandidatko tudi zaslišali, sporočil, da niso odkrili sledi kaznivega dejanja. Obtožnica proti njej ni bila nikoli vložena.