Direktor FBI-ja James Comey je kongres obvestil o ponovni preiskavi elektronske pošte, morda povezane s Hillary Clinton, do katere so prišli prek njene tesne sodelavke Hume Abedin v okviru ločene preiskave Anthonyja Weinerja, nekdanjega newyorškega demokratskega kongresnika. Foto: EPA
Direktor FBI-ja James Comey je kongres obvestil o ponovni preiskavi elektronske pošte, morda povezane s Hillary Clinton, do katere so prišli prek njene tesne sodelavke Hume Abedin v okviru ločene preiskave Anthonyja Weinerja, nekdanjega newyorškega demokratskega kongresnika. Foto: EPA
Hillary Clinton
Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton ima po javnomnenjski raziskavi televizije ABC News in časnika Washington Post le odstotek prednosti pred republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom. Foto: EPA
Donald Trump
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump skuša v zadnjih dneh pred volitvami izkoristiti uvedbo preiskave pošte, ki je morda povezana s Hillary Clinton. Foto: Reuters

FBI je julija letos sicer končal preiskavo elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke iz časov, ko je bila še zunanja ministrica, zaradi uporabe domačega strežnika za pošiljanje in sprejemanje službene pošte, pri čemer urad ni odkril sledi kaznivega dejanja. Obtožnica proti Hillary Clinton takrat ni bila vložena, FBI pa je zdaj odprl novo preiskavo elektronske pošte, do katere so prišli v nepovezanem primeru.

Policija namreč preiskuje Anthonyja Weinerja, nekdanjega newyorškega demokratskega kongresnika, ki je osumljen pošiljanja spolno eksplicitnih sporočil 15-letnici. Prav zaradi takšnega ravnanja je sicer že odstopil s položaja kongresnika. Weiner je uradno poročen s Humo Abedin, eno najtesnejših sodelavk Hillary Clinton. Zakon obstaja le še na papirju, saj sta se razšla. FBI je na Weinerjevem računalniku po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na neimenovane vire v preiskovalnem uradu, že pred tedni odkril elektronsko pošto Hume Abedin.

Za zdaj ni jasno, kako je elektronska pošta Hume Abedin prišla na možev računalnik, ali je pomembna in ali gre le za kopije elektronske pošte, ki je že bila vrnjena in vključena v preiskavo FBI-ja. Agenti preiskovalnega urada so v nedeljo dobili sodni nalog za preiskavo elektronske pošte na Weinerjevem računalniku in preiskava najverjetneje ne bo končana do 8. novembra, ko bodo volitve. Domnevno morajo namreč pregledati 650.000 elektronskih sporočil, poroča BBC.

FBI obvestil kongres in sprožil očitke o politizaciji
Direktor FBI-ja James Comey je v petek obvestil republikanske voditelje kongresnih odborov, da so ga v četrtek seznanili z najdeno dodatno elektronsko pošto v povezavi z zasebnim strežnikom Hillary Clinton. Povedal je, da bodo pošto preiskali in skušali ugotoviti, ali je povezana z njihovo julija sklenjeno preiskavo.

Pravosodno ministrstvo, pod katerega spada FBI, je Comeyju sicer odsvetovalo obveščanje kongresa le 11 dni pred volitvami. To naj bi bilo namreč v nasprotju s politiko ministrstva, ki prepoveduje dejanja, ki bi lahko pomenila vpletanje v volitve.

Comeyjevo odločitev politični analitiki v ZDA razlagajo kot zaščito sebe pred republikanskimi kritikami, da je imel informacijo in je ni objavil pred volitvami. Comey je bil sicer dolga leta registriran republikanski volivec. Tako Hillary Clinton kot drugi demokrati so nad njegovo odločitvijo o ponovni preiskavi ogorčeni. V nedeljo so se pod kritično pismo podpisali tudi nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder in več kot deset nekdanjih zveznih tožilcev. Zapisali so, da je Comey z obvestilom kongresu izzval veliko in obenem neinformirano javno špekuliranje.

Očitki o kršenju zakona
Vodja demokratov v senatu Harry Reid iz Nevade meni, da je Comey morda prekršil zakon, ki prepoveduje politične dejavnosti nekaterih vladnih uradnikov. Še več, kot je dejal Reid, Comey zadržuje občutljive informacije o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve, obenem pa natolcuje o elektronski pošti, s čimer naj bi pokazal naklonjenost eni stranki.

Demokratski podpredsedniški kandidat Tim Kaine je v nedeljo menil, da bo zaplet najverjetneje spodbudil demokrate, da se v večjem številu udeležijo volitev.

Trump stavi na preiskavo
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump skuša v zadnjih dneh pred volitvami izkoristiti ponovno uvedbo preiskave. Svojim privržencem v Nevadi je povedal, da si nikoli ni mislil, da se bo lahko za pomoč zahvalil Anthonyju Weinerju.

Za republikance je napoved preiskave Weinerjevega računalnika dokaz, da je Hillary Clinton skorumpirana. Trump je dejal, da gre za hujši škandal od Watergata, ki je odnesel predsednika Richarda Nixona, ker je ukazal vlom v sedež demokratske stranke pred volitvami. Novinar Carl Bernstein, ki je razkril afero Watergate, odgovarja, da sta dogodka popolnoma neprimerljiva.

Republikanci zdaj upajo, da jim bo Comeyjeva poteza pomagala vsaj do ohranitve večine v obeh domovih kongresa, v predstavniškem domu in senatu. A tudi boj za predsedniško mesto bo tesen. Glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo televizije ABC News in Washington Posta naj bi Hillary Clinton od Donalda Trumpa delil le en odstotek, poroča BBC.