Sanders je zmagal na osmih od zadnjih devetih strankarskih volitev. Foto: EPA
Sanders je zmagal na osmih od zadnjih devetih strankarskih volitev. Foto: EPA
false
Kljub nizu zmag Bernieja Sandersa Hillary Clinton ohranja precejšnjo prednost. Foto: EPA

Volitve, na katerih volivci izbirajo predsedniškega kandidata oziroma kandidatko Demokratske stranke, je Sanders dobil prepričljivo. Osvojil je 56 odstotkov glasov, Hillary Clinton pa preostalih 44. Senator iz Vermonta je tako nanizal že osmo zmago na zadnjih devetih strankarskih volitvah.

A vodilna kandidatka Demokratske stranke ostaja v precejšnji prednosti. Wyoming prispeva namreč le 14 delegatov, pa še ti se razdelijo proporcionalno, tako da je Sanders le neznatno zmanjšal razliko med njim in tekmico, ki še vedno vodi z več kot 200 delegatskimi glasovi prednosti. Ob tem naj bi Hillary Clinton podprlo 469 t. i. superdelegatov, ki niso vezani na voljo ljudstva, tako da ima nekdanja ameriška zunanja ministrica skupaj 1.749 delegatskih glasov, v primerjavi s Sandersovimi 1.061. Za končno zmago in predsedniško nominacijo potrebuje kandidat 2.383 delegatskih glasov.

Na vrsti bitka za New York
Zdaj se oba kandidata osredotočata na naslednjo veliko bitko, in sicer tisto za 247 delegatov zvezne države New York. Ob tem iz te države prihaja še 44 superdelegatov. Tamkajšnje volitve bodo 19. aprila, zatem pa bodo volili še v Pensilvaniji teden dni pozneje. V New Yorku se za zdaj zmaga obeta Hillary Clinton, ki je nekdanja senatorka iz te zvezne države.

Kot poroča Politico.com, mora Sanders zmagati s 60 odstotki proti 40 v državah, kot so New York, Pensilvania in Maryland, če želi prehiteti svojo tekmico do junijskih volitev v Kaliforniji.

Trump ohranja prednost pred Cruzom
Na republikanski strani Donald Trump s 743 delegati vodi pred Tedom Cruzom, ki jih ima 520. Ob tem Cruz po poročanju BBC-ja upa, da bo osvojil vsaj toliko glasov delegatov, da bi s tem blokiral neposredno zmago Trumpa in vsilil odločitev na strankarski konvenciji julija. Tudi republikanski volivci bodo 19. aprila izbirali kandidata za predsednika, na voljo pa je 95 republikanskih delegatskih glasov.