Bernie Sanders je za zdaj po številu delegatskih glasov v precejšnjem zaostanku za Hillary Clinton. Foto: Reuters
Bernie Sanders je za zdaj po številu delegatskih glasov v precejšnjem zaostanku za Hillary Clinton. Foto: Reuters
Sandersu najbolj ležijo ljudska zborovanja (caucusi), zato mu je bila tokratna volilna nedelja pisana na kožo. Foto: Reuters

v Washingtonu, na Aljaski in na Havajih premagal Hillary Clinton.

Kljub zmagi pa Sanders še vedno krepko zaostaja za Clintonovo, ki ima zdaj 1.234 delegatskih glasov, Sanders pa 956. Z glasovi superdelegatov (ti niso zavezani rezultatom volitev) jih ima Clintonova 1.703, Sanders pa 985 - za zmago pri demokratih mora kandidat zbrati najmanj 2.383 delegatskih glasov.

Pri republikancih je še vedno v vodstvu Donald Trump s 739 delegatskimi glasovi, sledita mu Ted Cruz z 465 glasovi in John Kasich s 143 glasovi. Republikanski kandidat mora za zmago osvojiti najmanj 1.237 glasov superdelegatov.

Najpomembnejše volitve v Washingotnu
Med vsemi tremi državami so bile najpomembnejše strankarske volitve v Washingtonu, ki ima 101 delegatski glas. Aljaska ima 16 delegatskih glasov, Havaji pa 25.

V Washington naj bi Bernie Sanders po sicer še neuradnih podatkih prejel 72 odstotkov glasov, nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa 27 odstotkov.

Na Aljaski je Sanders osvojil kar 80 odstotkov glasov, prepričljivo pa je senator iz Vermonta slavil tudi na Havajih, kjer je dobil 71 odstotkov glasov, Clintonova pa 29 odstotkov.

Vse tri zahodne zvezne države so zmagovalca izbrale z ljudskimi zborovanji (t. i. caucusi), ki so bolj pisani na kožo Sandersu, za nameček pa v nobeni od teh držav ni visok delež manjšin, ki tradicionalno volijo za Clintonovo.

Naslednje demokratske strankarske volitve bodo 5. aprila v Wisconsinu, nato 9. aprila v Wyomingu ter 19. aprila v New Yorku, ki bo z 247 delegati za oba demokratska kandidata odločilen - po anketah sodeč z zajetno prednostjo vodi Clintonova, če pa bi Sandersu uspel preobrat še tam, bi to pomenil velik poraz za nekdanjo prvo damo.

Sanders v treh državah premagal Clintonovo
Sanders v treh državah premagal Clintonovo