Trump (v sredini) je povzročil, da se je republikanski boj za strankarsko nominacijo za predsednika prelevil v osebne žalitve med kandidati. Foto: Reuters
Trump (v sredini) je povzročil, da se je republikanski boj za strankarsko nominacijo za predsednika prelevil v osebne žalitve med kandidati. Foto: Reuters
false
Trumpa lahko na poti do končnega spopada s kandidatom oziroma kandidatko Demokratske stranke teoretično zaustavita le še Marco Rubio (na levi) in Ted Cruz (na desni). Obema kaže slabo. New York Times medtem piše, da nekateri strankarski donatorji že zbirajo sredstva proti Trumpu. Foto: Reuters

Medtem ko Trump pravi, da bo poenotil stranko, mu starejši republikanski politiki nasprotujejo, poroča BBC. Tako je v sredo senator Lindsey Graham opozoril, da bi Trump novembra izgubil na predsedniških volitvah proti Hillary Clinton, ki jo republikanci očitno že vidijo kot predsedniško kandidatko Demokratske stranke. "Morda se nahajamo v položaju, ko se moramo zediniti okoli Teda Cruza kot edinega načina, da se Trump zaustavi," je dejal.

Ted Cruz je sicer teksaški senator, ki je poleg Marca Rubia, senatorja iz Floride, edini, ki lahko še potencialno ogrozi Trumpovo nominacijo Republikanske stranke. "Pa še glede tega nisem prepričan, da bo delovalo," je dejal Graham, ki se je lani nekaj mesecev tudi sam potegoval za republikansko predsedniško kandidaturo, a je decembra te upe opustil. Cruz je do zdaj na strankarskih volitvah zmagal v štirih državah, Rubio pa le v eni.

Nekdanji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je na zadnjih volitvah neuspešno izzival Baracka Obamo, je dejal, da Trump "nima ne značaja ne presoje, da bi bil predsednik". Trumpa je obtožil, da je bil v svojem govoru v Utahu ustrahovalen, nepošten in sovražen do žensk.

Trump se je v svojem govoru obregnil tudi ob Romneyja. "Podprl sem ga," je dejal v govoru v Mainu. "Zdaj pa lahko vidite, kako je lojalen, takrat pa me je moleodoval za mojo podporo."

Carson odstopa
Trump je na supertorek, ko se je na strankarskih volitvah izražala podpora kandidatom v 12 zveznih državah, še utrdil svoj položaj prvega izmed še petih preostalih republikanskih kandidatov, izmed katerih je nekdanji nevrokirurg Ben Carson ob slabih izidih že nakazal, da odstopa od bitke. V četrtek se tudi ne udeležil televizijskega soočenja, uradno pa kampanje še ni zaključil. V tekmi ostaja sicer še guverner Ohia John Kasich, ki velja za najzmernejšega med republikanskimi kandidati.

Kritikam na račun Trumpa, ki osvaja glasove z osebnimi žalitvami in vulgarnim ter rasističnim diskurzom, na katerega protikandidati ne najdejo odgovora, se pridružuje tudi vidni republikanec, predsednik predstavniškega doma ZDA Paul Ryan.

Republikance v neroden položaj postavlja KKK

Nazadnje je Trump Republikansko stranko postavil v neroden položaj, ko se ni odločno odrekel podpori vodje rasistične organizacije Ku Klux Klan Davida Duka. Ryan se je na to odzval z besedami, da morajo kandidati "zavrniti kakršno koli skupino ali idejo, ki temelji na nestrpnosti". Vplivni kongresnik Peter King se je, kot poroča BBC, pošalil, da se bo prenehal ukvarjati s politiko, če bo Trump postal republikanski kandidat za predsednika.