Po uvodnem porazu v Ohiu je Donald Trump zdaj nanizal tri zmage na strankarskih volitvah in kljub spornim izjavam ter napovedim koraka po republikansko nominacijo za predsednika. Foto: Reuters
Po uvodnem porazu v Ohiu je Donald Trump zdaj nanizal tri zmage na strankarskih volitvah in kljub spornim izjavam ter napovedim koraka po republikansko nominacijo za predsednika. Foto: Reuters
Trump veliki zmagovalec v Nevadi

Dolg proces izbiranja strankarskih kandidatov za predsednika ZDA se je v torek nadaljeval z republikanskim "kavkuzom" v Nevadi. Po opravljenih strankarskih shodih so ameriški mediji pohiteli in soglasno razglasili, da je še tretjo zaporedno ameriško zvezno državo osvojil samosvoji milijarder Donald Trump.

Napoveduje utrujenost od zmagovanja
Trump je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom dejal, da bodo slavili še dolgo v noč. Kandidat, ki obljublja, da bodo Američani zmagovali toliko, da bodo od tega utrujeni, je po svoji tretji zaporedni volilni zmagi sicer deloval utrujeno in se ni dolgo zadrževal pred ljudmi. Pokazal je na svojega sina in dejal, da je odločen podpornik orožja. Ponovil je, da bodo gradili zid na meji z Mehiko in zmagovali, da bo Amerika spet velika.

Guantanamo bo ostal odprt
Predsedniško nominacijo si bo, kot je dejal, zagotovil, v dveh mesecih, zmagati pa namerava tudi v domačih državah vseh svojih nasprotnikov. Podpornikom je večkrat ponovil, da jih ima rad, še posebej slabo izobražene, ki so po njegovih besedah najpametnejši ljudje. Dejal je, da bo po zmagi na volitvah uredil vse, tudi denarja bo dovolj za vse, taborišče za osumljene teroriste Guantanamo pa bo ostalo odprto. Množica ga je ob odhodu z odra pospremila z vzkliki "ZDA, ZDA".

Drugo mesto za zmernejšega Rubia
Napovedi medijev o prepričljivi Trumpovi zmagi so hitro potrdili tudi prvi delni uradni izidi iz okrožij Nevade. Po preštetih glasovih iz vseh Nevade je Trump prejel 45,9 odstotka glasov in 12 delegatov na julijski konvenciji v Clevelandu. Medtem sta se Marco Rubio in Ted Cruz borila za 2. mesto, pri čemer je na koncu s 23,9 odstotka proti 21,4 odstotka slavil Rubio, ki uživa podporo republikanskega vodstva. Ben Carson (4,8 odstotka) in John Kasich (3,6 odstotka) sta se skušala izogniti zadnjemu mestu, ki bi bil lahko usoden za njuno kandidaturo.

Čez teden dni že supertorek
Trump, ki s svojo kampanjo že vseskozi dviga obilo prahu in vzbuja strah v vodstvu lastne republikanske stranke, je izgubil samo na uvodnih republikanskih shodih v Ohiu, nato pa je zmagal v New Hampshiru in Južni Karolini. Strankarske volitve v Nevadi so zadnji preizkus pred supertorkom, ko se bo 1. marca sočasno volilo v več zveznih državah - republikanci bodo svojega predsedniškega kandidata izbirali v 12 državah, večinoma konservativnih na jugu ZDA, ki se ga drži vzdevek "biblijski pas".

15. marca nominacija že v rokah Trumpa?
Če bo Trump nadaljeval v zmagovitem ritmu, bi si lahko po ocenah političnih analitikov v ZDA že do sredine marca, ko se bo volilo na Floridi, Ohiu in Illinoisu, zagotovil zadostno število delegatov (1.237) za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Demokrati so imeli strankarska zborovanja v Nevadi že v soboto, zmagala pa je Hillary Clinton pred edinim nasprotnikom senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom. Demokrata gresta pred volivce v soboto v Južni Karolini, nato pa tudi demokrate čaka supertorek.

Trump veliki zmagovalec v Nevadi