Obama se je o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti po telefonu pogovarjal tudi z britanskim premierjem Cameronom, so potrdili iz Bele hiše. Foto: EPA
Obama se je o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti po telefonu pogovarjal tudi z britanskim premierjem Cameronom, so potrdili iz Bele hiše. Foto: EPA
Sirija
Sirska vojska je našla maske in rokavice, ki naj bi jih uporabili sirski uporniki pri uporabi živčnega plina. Foto: EPA
Sirija
Napad na Sirijo za Zahod ne bi bil lahek zalogaj, je dejal sirski minister za informiranje. Foto: EPA
Sirija privolila v obisk inšpektorjev
Sirija: Se bo ZDA pridružila tudi Velika Britanija?

Grožnje ZDA, da ima že pripravljeno vojaško strategijo za poseg v Siriji, ki bi jo izvedle, če bi se tako odločil predsednik Barack Obama, je povzročilo dobršno mero zaskrbljenosti tudi v Siriji.

Minister za informiranje Omran Al Zoubi je opozoril, da bi kakršna koli intervencija "zakotalila žogico, ki ne bi gorela le v Siriji, temveč po vsem Bližnjem vzhodu", in da napad na Sirijo "ne bi bil lahek zalogaj". Ob tem je zatrdil, da Sirija "ni nikoli uporabila kemičnega orožja, v nobeni obliki, ne v tekoči ne v obliki plina."

Ostri odzivi na grožnje Zahoda so prišli tudi iz Irana. Namestnik načelnika iranskega generalštaba Masud Džazajeri je bil jasen: "Če bodo ZDA prestopile rdečo črto, potem čakajo resne posledice tudi Belo hišo."

Največja pošiljka orožja v dveh letih
Medtem pa agencija Reuters poroča, da so sirski uporniki prek turške meje prejeli okoli 400 ton orožja, s katerim se borijo proti vojski predsednika Bašarja Al Asada. Pošiljko, ki je največja v dveletni državljanski vojni, naj bi financirale zalivske države.

"Turško mejo je prestopilo dvajset tovornjakov, ki so namenjeni v skladišča orožij na severu države," je dejal upornik Mohamed Salam, ki je bil navzoč pri predaji pošiljke. Od napada z domnevnim kemičnim orožjem v sredo se je oskrba upornikov v Siriji z orožjem še povečala.

Krvavo maščevanje napovedala fronta Al Nusra
Vodja sirske uporniške skupine Fronta Al Nusra, ki je prisegla zvestobo Al Kaidi, je pozval vse svoje podpornike, da napadajo pripadnike šiitskih alavitov, katerim pripada tudi Al Asad. To naj bi bil povračilni udarec sirskim silam zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem v Damasku.

"Za vsako izstreljeno raketo s kemičnim orožjem, ki je zadela naše ljudi v Damasku, bo odgovarjala, po volji Boga, ena njihova vas," je dejal Abu Mohamed Al Golani na objavljenem posnetku na Youtubu. "Poleg tega pa bomo v znak maščevanja za pokol v Guti pripravili tisoč raket, ki jih bomo izstrelili na njihova mesta."

Obama in Cameron grozita "z resnim odzivom"
Obama se je o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti z britanskim premierjem Davidom Cameronom po telefonu pogovarjal 40 minut. Izrazila sta "globoko zaskrbljenost" nad "vse jasnejšimi znaki, da so sirske oblasti uporabile kemično orožje".

Strinjala sta se, da so ZDA in Velika Britanija "združene v nasprotovanju uporabi kemičnega orožja", in znova ponovila, da "si uporaba kemičnega orožja zasluži resen odziv mednarodne skupnosti", zato naj "voditelji držav resno razmislijo tudi o tej možnosti", je zapisal BBC.

Načrti za posredovanje so narejeni
ZDA so možnost vojaškega posredovanja v Siriji napovedale v soboto, ko se je ameriški predsednik Barack Obama z ekipo za nacionalno varnost sestal na pogovorih o odgovoru na domnevno uporabo kemičnega orožja v Siriji.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je nato razkril, da imajo ZDA že pripravljene različne možnosti (tudi vojaškega) posredovanja v Siriji. "To smo naredili in smo pripravljeni izpeljati katero koli od predlaganih možnosti – če se bo (Obama, op. p.) tako odločil," je dejal.

Made in Saudi Arabia
Sirske oblasti vseskozi trditve in očitke, da so v sredo uporabile kemično orožje oziroma živčni plin, zaradi katerega je umrlo 350 ljudi, zanikajo.

Državna sirska televizija je v soboto predvajala posnetke, na katerih so vojaki v nekem predoru na vzhodnem delu Damaska našli dokaze, da so kemično orožje uporabili uporniki. Na plinskih maskah in plastičnih posodah, v katerih je bil nevarni plin, je bil odtis 'Made in Saudi Arabia', torej, izdelano v Savdski Arabiji.
Damask privolil v preiskavo
Sirski režim je medtem danes inšpektorjem ZN dovolil "takojšnjo" preiskavo domnevne uporabe kemičnega orožja. "Sirska vlada in Združeni narodi so danes ob obisku visoke predstavnice ZN za razoroževanje Angele Kane v Damasku dosegli dogovor, ki bo omogočil ekipi ZN pod vodstvom profesorja Aakeja Sellströma preiskavo navedb o uporabi kemičnega orožja v provinci Damask," je sporočilo sirsko zunanje ministrstvo. Kot so dodali, je dogovor že v veljavi.
Kaneovo je na pogovore o preiskavi v Damask poslal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je sirski režim in njegove nasprotnike pozval, naj sodelujejo v naporih ZN za izvedbo preiskave domnevnih napadov.
"Režim nekaj skriva"
Opozicijski uporniki medtem obtožujejo podpornike sirskega predsednika Bašarja Al Asada odgovornosti za smrt med 500 in tisoč civilisti, ki so bili ubiti v predmestjih sirske prestolnice. Prav tako zahtevajo, da oblasti dovolijo skupini 20 predstavnikov Združenih narodov (ZN), ki so že prispeli v Sirijo, pregled dokazov o domnevni uporabi kemičnega orožja.

"Dejstvo, da predsednik Al Asad ne želi sodelovati z ZN-om, namiguje na to, da režim nekaj skriva," pa se je med drugim glasila vsebina sporočila, ki ga je v javnost poslal Downing Street.

Sirija privolila v obisk inšpektorjev
Sirija: Se bo ZDA pridružila tudi Velika Britanija?