Svet je ogorčen nad novo farso mjanmarskih oblasti. Foto: EPA
Svet je ogorčen nad novo farso mjanmarskih oblasti. Foto: EPA
John Yettaw bo s senatorjem Jimom Webbom že danes poletel nazaj domov. Foto: EPA

Mjanmarska vojaška hunta se je po visokem obisku odločila, da Johna Yettawa, mormona, ki je "po božjem naročilu" priplaval do doma Su Čijeve, kjer ta voditeljica opozicije že 14 let preživlja hišna pripor, izpusti in preda ameriškim oblastem.

Webb je morda dosegel svoje pri ameriškemu državljanu, a je po pričakovanjih ostal praznih rok glede zaporne kazni Su Čijeve, s katero se je ameriški senator tudi srečal. "Hvaležen sem mjanmarski vladi, da je spoštovala moje želje," je odposlanec ameriškega predsednika Baracka Obame dejal v uradni izjavi. "Upam, da lahko izkoristimo te geste kot način za začetek polaganja temeljev dobre volje in grajenja samozavesti za prihodnost."

Srečanje s Su Čijevo
Su Čijeva se je z Webbom srečala v svoji hiši za goste in z njim govorila 40 minut. Demokratski senator je srečanje opisal kot "priložnost zame, da Aung San Su Či predam izraze mojega globokega spoštovanja za vso požrtvovalnost, ki jo je demonstrirala pri promoviranju demokracije po svetu".
Su Čijevo je sodišče zaradi kršenja pravil hišnega pripora najprej obsodilo na tri dodatna leta zapora, kar so kasneje zmanjšali na "le" 18 mesecev. Še vseeno pa so s tem dosegli, da 64-letna Su Čijeva, globalni simbol boja za demokracijo, ne bo mogla kandidirati na volitvah prihodnje leto.

Obsodba je sprožila niz protestov po vsem svetu, za njeno izpustitev pa moleduje tako mednarodna skupnost kot tudi Združeni narodi.