Kerry in Lavrov še nista prišla do rešitve. Foto: Reuters
Kerry in Lavrov še nista prišla do rešitve. Foto: Reuters

"Rešili smo veliko večino tehničnih vprašanj, kar bo omogočilo ustavitev sovražnosti," je po pogovorih v luksuznem hotelu ob Ženevskem jezeru dejal Kerry. "Mislim, da bomo zelo kmalu predstavili sadove skupnih prizadevanj," je pristavil vodja ruske diplomacije.

V prihodnjih dneh bodo ameriški in ruski diplomati poskušali rešiti še preostale tehnične težave, vendar zunanja ministra nista pojasnila, za katera vprašanja gre.

Nujno je ločiti upornike od skrajnežev
Kerry je dal sicer jasno vedeti, da morajo sirske režimske sile in njihovi zavezniki iz tujine prenehati napadati civiliste in prevzemati ozemlja, ki so pod nadzorom upornikov. "Alep še naprej oblegajo in bombardirajo režim in njegovi zavezniki, med njimi Iran, Rusija in Hezbolah," je zatrdil ameriški državni sekretar.

Lavrov je poudaril, da morajo ZDA še izpolniti svojo obljubo o ločitvi upornikov od z Al Kaido povezane Fronte al Nusra, ki se proti režimu bojujejo skupaj. "Brez razmejitve med normalnimi, zdravimi opozicijskimi silami in teroristi ne vidim možnosti za dolgotrajno in celovito ustavitev sovražnosti," je opozoril Lavrov.

Kerry je potrdil, da je Fronta al Nusra, ki se je nedavno preimenovala v Fatah al Šam, teroristična organizacija. Po njegovih besedah bi morale sosednje države, ki imajo vpliv v Siriji, same ločiti upornike od teh skrajnežev.