Generalna tožilka Loretta Lynch je dejala, da ta zakon ponižuje populacijo, ki je že tako diskriminirana. Dodala je, da bodo naredili vse, da zavarujejo njihove pravice. Foto: Reuters
Generalna tožilka Loretta Lynch je dejala, da ta zakon ponižuje populacijo, ki je že tako diskriminirana. Dodala je, da bodo naredili vse, da zavarujejo njihove pravice. Foto: Reuters

Severna Karolina je marca sprejela zakon, ki odreja, da se lahko uporabljajo javna stranišča le v skladu s spolom, ki je naveden na rojstnem listu uporabnika. Moški, ki so se spremenili v žensko, lahko torej gredo le na moško stranišče. Zakon prav tako prepoveduje mestom v zvezni državi, da sprejemajo svoje zakone proti diskriminaciji homoseksualcev ali transseksualcev.

Boj za človekove pravice
Pravosodno ministrstvo je Severno Karolino najprej opozorilo, da krši zvezno zakonodajo proti diskriminaciji oziroma zakonodajo o človekovih pravicah. Republikanski guverner Pat McCrory je v ponedeljek odgovoril s tožbo na zveznem sodišču in zahteval, naj jih Washington pusti pri miru.

Le nekaj ur pozneje je ameriška generalna tožilka Loretta Lynch napovedala tožbo proti Severni Karolini in zakon opredelila kot državno diskriminacijo transseksualcev. Sodni spor je postavila v širši okvir boja za človekove pravice in opozorila, da so države ameriškega juga še pred nedavnim podobno diskriminirale na podlagi rase, ko so imele na primer ločena stranišča za belce in temnopolte.

Univerzitetni sistem lahko ostane brez sredstev
Zakon o straniščih je sprožil kritike z leve in pohvale z desne. Za zdaj kaže, da konservativna stran izgublja, saj se vrstijo odpovedi koncertov, poslov in drugih dejavnosti. Pravosodno ministrstvo je hkrati z državo opozorilo tudi univerzitetni sistem Severne Karoline in namignilo, da lahko ostane brez milijonov dolarjev sredstev iz zveznega proračuna.

Univerzitetni sistem se je v nasprotju z državnim vodstvom uklonil Washingtonu in sporočil, da bo glede stranišč upošteval zvezno zakonodajo, in ne novega državnega zakona. Na stran homoseksualcev in transseksualcev se je postavil tudi predsedniški kandidat republikancev Donald Trump, ki je zakon Severne Karoline obsodil.