Med voditeljema na osebni ravni menda ne vlada prav močna kemija. Foto: EPA
Med voditeljema na osebni ravni menda ne vlada prav močna kemija. Foto: EPA
Letališče Šeremetjevo
Snowden je dobil enoletni azil v Rusiji. Ternutno je na 'varni, neznani lokaciji'. Foto: EPA

Bela hiša je izrazila "izjemno razočaranje" nad odločitvijo Moskve, ki je v četrtek Snowdnu izročila ustrezne dokumente, ki so mu omogočili odhod z letališča v Moskvi in vstop na rusko ozemlje. Washington je tudi namignil, da bo ponovno proučil napovedano dvostransko srečanje med Obamo in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je bilo predvideno pred srečanjem skupine držav G20. Poleg tega je v zraku obviselo tudi srečanje med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in obrambnim ministrom Chuckom Haglom z njunima ruskima kolegoma prihodnji teden.

A strokovnjaki opozarjajo, da tudi če bo Obama v Moskvo prišel, na srečanju s Putinom vseh razlik in nestrinjanj, ki so se nabrala med državam v zadnjem času, ne bosta mogla zgladiti. Spomnimo, državi imata različne poglede na spopade v Siriji, Washington pa je bil kritičen tudi do obsodbe voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega. Tukaj je tudi iransko jedrsko vprašanje.

Med predsednikoma menda vlada slaba kemija in že njuni prejšnji sestanki so bili nekoliko čudni in neproduktivni. "Washington je postal precej nastrojen proti Rusiji. Že prej je med ameriško politično elito vladala nekakšna jeza nad potezami Moskve, primer Snowden pa je vso stvar le še zaostril," opozarja Andrew Weiss, nekdanji svetovalec Billa Clintona za Rusijo.

ZDA: Snowden ni žvižgač
"Zelo smo razočarani, da se je ruska vlada odločila narediti ta korak kljub našim zelo jasnim in zakonitim prošnjam, naj se Snowdna izroči ZDA, kjer bi se spopadel z obtožbami," je dejal predstavnik Bele hiše Jay Carney. Znova je izpostavil stališče Washingtona, da Snowden ni žvižgač, temveč nekdo, ki je "obtožen izdajanja tajnih podatkov".

ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov, v prošnjah za azil pa je Snowden trdil, da mu v domovini grozita mučenje in smrtna kazen. Ameriške oblasti so ga sredi junija uradno obtožile vohunjenja in kraje vladne lastnine ter mu preklicale potni list. ZDA so sicer zagotovile, da Snowdnu v primeru izročitve ne grozi smrtna kazen, a Rusija ga zdaj ne more izročiti, četudi ZDA vložijo uradno prošnjo, saj ga varuje začasni azil.

Obama si želi dogovor o zmanjševanju jedrskega oboroževanja
Med državama vlada velik prepad tudi na področju človekovih pravic. Washington se je do zdaj precej "držal nazaj" v svojih kritikah, kako Kremelj ravna z opozicijskimi aktivisti, zdaj pa bi utegnil začeti uporabljati ostrejše besede. Napetost zaradi Snowdna pa bi lahko ogrozila tudi nadaljnja pogajanja o zmanjševanju jedrskega orožja, za kar si prizadeva Obama in kar je napovedal v svojem junijskem govoru v Berlinu. Rusija je do zdaj pokazala le malo zavzetosti za takšen dogovor.

Eno izmed redkih področij, na katerih sta bili državi usklajeni, je bilo boj proti terorizmu, še posebej po bombnih napadih na bostonskem maratonu, a tudi pri tem bi se lahko začeli zapletati, saj je Bela hiša dejala, da ruska dejanja glede Snowdna "spodkopavajo dolgo obdobje sodelovanja na področju kazenskega pregona".

Resetiranje odnosov ni uspelo
Obama si je sicer v prvem mandatu želel "resetiranja" odnosov med Washingtonom in Moskvo, a njegovi kritiki zdaj trdijo, da je bilo to precej naivno pričakovanje, morda tudi zato, ker se je v Kremelj vrnil "trdi" Putin s svojo protiameriško retoriko. "Če ne želimo ohraniti položaja nekoga, ki ga kar naprej žalijo in ponižujejo, bodo v Washingtonu slej kot prej prevladali tisti, ki zahtevajo, da Rusija plača za cel niz žaljivk in puščic, ki jih je usmerila proti ZDA," pa meni raziskovalec Ariel Cohen.

Obama in njegova administracija se mora tako zdaj odločiti, kako jasno naj pokaže svojo jezo. Morebitna odpoved srečanja s Putinom naj še ne bi bila huda diplomatska poteza, če pa ameriški predsednik odpove tudi prihod na srečanje skupine G20, ki bo potekalo dan zatem v Sankt Petersburgu, pa naj bi bil to že pomemben signal "šikaniranja" ruske politike. Nekateri ameriški politiki so celo pozvali k bojkotu zimskih olimpijskih iger, ki jih bo Soči gostil februarja, a politični strokovnjaki se strinjajo, da bi Washington s tem vendarle šel korak predaleč.