Dokumenti, s katerimi je Snowden vstopil na rusko ozemlje. Foto: Reuters
Dokumenti, s katerimi je Snowden vstopil na rusko ozemlje. Foto: Reuters
Rusija
Snowden v pogovoru s svojim odvetnikom na letališču. Foto: Reuters
Edward Snowden
ZDA zahtevajo izročitev Snowdna. Foto: EPA
Rusija
Snowden v pogovoru s svojim odvetnikom na letališču. Foto: Reuters
Šeremetjevo
Moskovsko letališče Šeremetjevo je bilo več kot mesec dni zatočišče Snowdna. Foto: EPA

Ruski odvetnik nekdanjega pogodbenega sodelavca ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) Anatolij Kučerena je sporočil, da je Snowden dobil ustrezne dokumente ruskih oblasti, ki so mu omogočile odhod z letališča v Moskvi in vstop na rusko ozemlje.

Kučerena je pojasnil, da se je Snowden odpravil na neznano lokacijo, saj je varnost zanj izjemnega pomena.

"Njegovo prebivališče ne bo javno razkrito iz varnostnih razlogov, saj gre za enega najbolj iskanih posameznikov na planetu. Sam se bo odločil, kam bo šel," je povedal Kučerena.

Odvetnik je v pogovoru za rusko televizijo Rosija 24 pokazal kopijo Snowdnovega certifikata, s katerim so mu pristojni ruski organi odobrili enoletni azil.

"Šel je na varen kraj. Upam, da boste razumevajoči glede te informacije," je še povedal odvetnik.

V izjavi za javnost, ki jo je objavila spletna stran WikiLeaks, je Snowden dejal, da je podelitev začasnega azila zmaga vladavine prava. Administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame je obtožil nespoštovanja mednarodnega prava. Rusiji se je zahvalil za podelitev azila.

"V preteklih osmih tednih smo videli, da Obamova administracija ne kaže prav nobenega spoštovanja do mednarodnega ali domačega prava, a na koncu koncev pravo zmaguje," je v prvi javni izjavi po odhodu z letališča dejal ameriški žvižgač. "Zahvaljujem se Ruski federaciji, da mi je podelila azil, v skladu z zakoni in mednarodnimi obveznostmi," je zapisal.

WikiLeaks je še sporočil, da je Snowden letališče zapustil v spremstvu njihove sodelavke in pravne svetovalke Sarah Harrison, ki je bila z njim tudi ves čas, ko je bil ujet na tranzitnem območju letališča. Skupaj sta odšla na "varen, skriven kraj", so še sporočili.

Odvetnik Kučerena je sicer pred tem dejal, da je Snowden letališče zapustil s taksijem in sam, brez spremstva.

Snowdnov oče se je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zahvalil za podelitev začasnega zatočišča njegovemu sinu. "Tako zelo sem hvaležen ruskemu narodu in predsedniku Vladimirju Putinu," je dejal Lonnie Snowden.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je podelitev začasnega azila označil kot zmago v boju proti Obamovi "vojni proti žvižgačem". "ZDA ne morejo več nadaljevati nadzorovanja državljanov sveta in svoje digitalne kolonizacije suverenih držav," je poudaril in dodal, da javnost tega ne bo več trpela.

"Žvižgači se bodo še naprej pojavljali, vse dokler ne bo začela (ameriška) vlada ravnati skladno z lastnimi zakoni in retoriko," je sporočil.

ZDA "izjemno razočarane"
V Moskvo je Snowden iz Hongkonga priletel 23. junija in nato obtičal v tranzitnem delu na tamkajšnjem letališču Šeremetjevo, saj so mu ZDA preklicale njegov potni list.

Preden je za azil uradno zaprosil Rusijo, je prošnje zanj poslal več kot 20 državam, a so bile večinoma zavrnjene, in sicer iz formalnih razlogov, saj bi jih moral vložiti v sami državi in ne na daljavo.

ZDA so od Rusije zahtevale njegovo izročitev in obljubile, da ga v tem primeru v domovini ne bodo mučile ali ga obsodile na smrtno kazen. Moskva je do zdaj zavrnila vse ameriške prošnje.

Iz Kremlja so sporočili, da ne pričakujejo poslabšanja odnosov zaradi "relativno nepomembnega" primera.

"Naš predsednik je že večkrat izrazil upanje, da to ne bo vplivalo na naše odnose," je dejal nekdanji ruski veleposlanik v ZDA in zdajšnji zunanjepolitični svetovalec ruskega predsednika Juri Ušakov. Po njegovem mnenju tudi ni razlogov za to, da bi ameriški predsednik odpovedal napovedani obisk Moskve v septembru.

A iz Washingtona prihajajo drugačni signali. Bela hiša je že izrazila "izjemno razočaranje" nad odločitvijo Moskve in namignila, da bi lahko Obama odpovedal srečanje z Vladimirjem Putinom.

V zraku je obviselo tudi napovedano srečanje med ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in obrambnim ministrom Chuckom Haglom z njunima ruskima kolegoma prihodnji teden.

Snowden je javnosti razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom.

Snowden zapustil letališče
Snowden zapustil letališče