Kerry se je v Riadu srečal s savdskim kraljem Salmanom in zunanjim ministrom Adelom Al Džubeirom. ZDA menijo, da se morajo pogovori v Ženevi nadaljevati, je dejal ameriški zunanji minister. Foto: Reuters
Kerry se je v Riadu srečal s savdskim kraljem Salmanom in zunanjim ministrom Adelom Al Džubeirom. ZDA menijo, da se morajo pogovori v Ženevi nadaljevati, je dejal ameriški zunanji minister. Foto: Reuters
false
Sirski zunanji minister Valid Al Mualem je dejal, da usoda predsednika Bašrja Al Asada na mestu predsednika ni predmet pogajanj. Foto: Reuters

Kerry se je v Savdski Arabiji srečal s savdskim zunanjim ministrom Adelom Al Džubeirom, kot je dejal, pa bo v soboto še srečanje med predstavniki ZDA in Rusije v Ženevi in Amanu. Da bi še dodatno omilili nasilje v Siriji. O tem se želi Kerry pogovoriti tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Kerry je še dejal, da naj se pogovori pod pokroviteljskom Združenih narodov nadaljujejo, čeprav naj bi sirske vladne sile kršile premije, je dejal Kerry, poroča Reuters.

Glavna sirska opozicijska skupina je medtem sporočila, da se bo pogovorov v Ženevi v ponedeljek udeležila, obenem pa je sirskega predsednika Bašarja Al Asada obtožila, da se pripravlja na stopnjevanje vojne, da bi okrepil svoje pogajalsko izhodišče.

Vlada v Damasku je v soboto sporočila, da pogovori o usodi predsednika in prenosu oblasti ne pridejo v poštev. "Z nikomer se ne bomo pogovarjali glede predsedništva," je dejal sirski zunanji minister Valid Al Mualem.

To stališče po mnenju glavne opozicijske skupine pomeni, da vlada končuje mirovne pogovore še pred njihovim začetkom. "Mislim, da zabija žeblje v krsto Ženeve, to je jasno," je dejal Monze Makus, član opozicijske skupine.

V Siriji bi morali v 18 mesecih organizirati predsedniške in parlamentarne volitve, ki bi potekale pod okriljem ZN-a, je dejal posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura. Rok naj bi začel teči v ponedeljek, ko naj bi se v Ženevi nadaljevala neposredna mirovna pogajanja med sirsko vlado in uporniki. De Mistura je povedal, da bodo na pogajanjih, ki bodo predvidoma trajala do 24. marca, v ospredju tri točke. To so oblikovanje nove vlade, v kateri bi sodelovale vse strani, nova ustava in volitve.

Sirski zunanji minister Mualem je medtem poudaril, da posebni odposlanec ZN-a "nima pravice" govoriti o predsedniških volitvah. "To pravico ima izključno sirski narod," je dejal. Po njegovih besedah bodo v Ženevi govorili o oblikovanju "vlade narodne enotnosti", ki bo nato imenovala odbor za sestavo nove oziroma preoblikovanje trenutne ustave. "Nato bodo o tem odločali Sirci na referendumu," je povedal. V petletni vojni, v kateri sodelujejo tudi številne države, je do zdaj umrlo že več kot 270.000 ljudi.

"Čakamo 24 ur, nič več"
Sirski zunanji minister je še dejal, da bodo predstavniki vlade v Ženevi čakali 24 ur in se vrnili, če v tem času ne bodo prišli tudi predstavniki nasprotne strani. Mirovni pogovori pa bodo propadli, če ima nasprotna stran "blodnje, da bo v Ženevi prevzela oblast", je dejal Mualem, ki je zavrnil idejo federalne Sirije in podprl idejo enotne države.

Mualem je še dejal, da prehodno obdobje pomeni čas od zdajšnje do naslednje vlade in od obstoječe do naslednje ustave. Sirska opozicija pa sporoča, da mora prehodno obdobje trajati le pol leta.

Kerry: Nasilja manj za do 90 odstotkov
Kerry je še dejal, da se je nasilje v Siriji po začetku premirja "po vseh poročilih zmanjšalo za 80 do 90 odstotkov, kar je zelo, zelo veliko. Želimo pa si doseči to, da se ta številka še zmanjša." Hkrati je Kerry dodal, da Asadov režim ne sme zlorabiti tega procesa, "medtem ko se drugi dobronamerno trudijo proces spoštovati".