Lastniki parka so v izjavi zapisali, da so
Lastniki parka so v izjavi zapisali, da so "globoko in neizmerno užaloščeni zaradi družine Schwab in vseh, ki jih je tragična nesreča prizadela". Foto: EPA
"Od dneva, ko je bil rojen, je Caleb prinašal neizmerno veselje naši družini in vsem, ki so prišli v stik z njim," je v izjavi za javnost zapisala dečkova družina. Foto: AP
Odprtje tobogana Verrückt so zaradi varnostnih težav večkrat preložili. Načrt zanj so naredili po vzoru vlakcev smrti, kar pa se pri vodnem toboganu ni obneslo, zato so morali prvo različico do polovice porušiti in ga zgraditi na novo. To jih je stalo dodaten milijon dolarjev. Foto: Reuters

Kot je potrdila predstavnica vodnega parka Winter Prosapio, je Caleb Schwab, sin republikanskega zveznega kongresnika Scotta Schwaba, umrl na njihovi največji zanimivosti, dve leti starem toboganu, ki se je s svojo višino vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, a je imel kar nekaj težav z varnostjo.

Adrenalinski navdušenci, ki morajo biti visoki najmanj 137 centimetrov (sprva so omejitev postavili še na 14 let, a so to nato odpravili), se morajo najprej povzpeti 264 stopnic do vrha tobogana, nato pa se v posebnih čolnih za več ljudi spustijo strmo navzdol v globino s hitrostjo 100 kilometrov na uro.

"Ne vemo, kaj se je zgodilo"
Predstavniki parka in policija še vedno preiskujejo, kaj točno je povzročilo tragično nesrečo, v kateri sta bili lažje poškodovani dečkovi sopotnici, medtem ko je njemu pri padcu iz čolna prerezalo vrat in je mrtev obležal v bazenu pod toboganom.

"Iskreno - ne vemo, kaj se je zgodilo," je na tiskovni konferenci povedala Prosapiova. "Zato je potrebna temeljita preiskava. Moramo razumeti, kaj se je zgodilo." Park bo zaradi dogodka zaprt do srede, tobogan pa do nadaljnjega.

V času nesreče je bila v parku tudi Calebova družina - oče Scott, mama Michele in trije bratje, a nihče od njih ni bil na čolnu z desetletnikom.

Tobogan tako nevaren, da so bili potrebni popravki
Odprtje Verrückta leta 2014 so večkrat preložili, saj ni prestal vrste varnostnih testov. Ob prvem preizkusu tobogana so čolni pri spustu leteli visoko v zrak in s tobogana, tako da so nazadnje tobogan obdali z varnostno mrežo, vse skupaj pa je lastnike parka stalo dodaten milijon dolarjev, a so se še vedno dogajale nevšečnosti, ljudje pa so še na dan nesreče poročali o odpenjanju varnostnih pasov.

Solastnik parka Jeff Henry, ki je z oblikovalcem Johnom Schooleyjem naredil načrt za "nori tobogan" po vzoru vlakcev smrti, kar pa se pri vodnem toboganu ni najbolje obneslo, zato so bili potrebni drastični popravki, je bil med prvimi, ki so atrakcijo preizkusili. Po spustu je za USA Today dejal, da "mentalno še vedno okreva".

"Počutil sem se, kot bi skočil s stolpnice Empire State. To je bila najbolj strašljiva stvar, kar sem jih kdaj izkusil," je povedal Henry, ki je spust oksimoronsko označil za "nevaren, a varno nevaren". "Schlitterbahn je družinski vodni park, a to ni tobogan za družine. To je tobogan za adrenalinske navdušence tega sveta, za ljudi, ki iščejo ekstremne dogodivščine."