Obama se zaveda moči nove tehnologije. Foto: EPA
Obama se zaveda moči nove tehnologije. Foto: EPA
Med protesti v Iranu je javnost o dogodkih izvedela s pomočjo Youtuba in fotografij s prenosnih telefonov aktivistov. Foto: EPA
V Siriji tuji novinarji niso zaželeni. Foto: EPA

Družabna omrežja in mobilna tehnologija so bili ključni za demokratične aktiviste, da so se lahko organizirali proti avtokratskim vladam in razkrili kršitve pravic, še posebej v zadnjem letu in pol v sklopu arabske pomladi. Toda avtokratske vlade, še posebej sirska in iranska, so dokazale, da lahko njihove varnostne službe tudi izkoriščajo to tehnologijo proti upornikom - bodisi s prisluškovanjem, s preprečevanjem dostopa do spleta ali s sledenjem opozicijskih voditeljev.

Obamov odlok je priznanje teh nevarnosti in potrebe po prilagoditvi ameriške politike državne varnosti svetu, ki ga naglo preoblikuje tehnologija. Čeprav naj bi bil odlok usmerjen proti podjetjem in posameznikom, ki pomagajo vladam Irana in Sirije, pa bi si prihodnji tovrstni odloki lahko za tarčo vzeli še druge, ki prek novih vrst tehnologije pomagajo drugim državam.

Kritike politike do Sirije
Do napovedanega Obamovega govora, ki ga bo podal v ameriškem muzeju spomina na holokavst, prihaja v času, ko na njegovo politiko do Sirije letijo ostri očitki republikanskih nasprotnikov. Obama bo, da bi dokazal, da preprečevanje genocida jemlje za prednostno nalogo, nagovor izkoristil, da razkrije, da je zaprosil državne obveščevalne agencije, naj ugotovijo možnosti množičnih pobojev v državah po svetu in vpliv na ameriške interese v tujini.
ZDA naj bi s posebnimi štipendijami tudi spodbujale tehnološke družbe, da razvijejo nove načine za pomoč prebivalcem v državah, nagnjenih k množičnim pobojem, da bolje zaznajo nevarnosti in o njih naglo obvestijo druge.
"Ta neprecedenčna smer, ki jo je ubral predsednik, in razvoj obširne strategije pošilja jasno sporočilo, da smo predani boju proti grozodejstvom, stari grožnji, ki prevzema krute in moderne nove oblike," je za Washington Post povedala Samantha Power iz Nacionalnega varnostnega sveta za multilateralne zadeve in človekove pravice in bo predsednica Odbora za preprečevanje grozodejstev.

Na lov za Konyjem
Oktobra je Obama odposlal 100 ameriških vojakov v Ugando na lov za zloglasnim Josephom Konyjem, poveljnikom Gospodove odporniške armade, ki otroke spreminja v klavce. Ob tem pa republikanci in nekateri aktivisti menijo, da Obama po drugi strani ne stori dovolj, da bi ustavil morijo v Siriji. Obama je pozval k odstopu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, proti vladi pa naložil vrsto gospodarskih sankcij. Toda Asad se ne ozira na mednarodne pritiske in še naprej izvaja pogrom nad civilisti. Teh naj bi bilo ubitih že več kot 11.000.

V nekaterih primerih sirske varnostne sile s pomočjo novih vrst tehnologije izsledijo voditelje opozicijskega gibanja. Vlada je morda tudi prisluškovala satelitskim telefonom in izsledila računalniške naslove, da je tako februarja odkrila skupino tujih novinarjev, ki so poročali o obleganju Homsa. V napadu na zgradbo, kamor so se zatekli pred obstreljevanjem vladnih sil, sta bila ubita dva tuja novinarja. V svojem novem odloku Obama trdi, da iste navigacijske naprave, satelitsko komunikacijo, prenosne telefone in spletno tehnologijo, ki jih uporabljajo aktivisti po Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, režima v Siriji in Iranu uporabljata proti njim.