Fidelu Castru so ZDA stregle po življenju, zdaj pa je Cia to objavila javnosti. Foto: EPA
Fidelu Castru so ZDA stregle po življenju, zdaj pa je Cia to objavila javnosti. Foto: EPA
Odkritje Ciinih arhivov

Cia razkriva, da so ZDA v začetku 60. let za atentat na Fidela Castra najele dva najbolj priznana zločinca v ZDA. Richard Biselli, ki je bil takrat uslužbenec Cie in eden izmed pomembnejših članov kriminalne združbe v Las Vegasu, je morilca najel, saj naj bi bili na Kubi za odstranitev Castra pripravljeni plačati 150.000 dolarjev, a akcije jim kljub naporom ni uspelo izpeljati.

Arhivi, ki jih je Cia objavila na svoji spletni strani, razkrivajo najbolj grobe kršitve in nezakonite dejavnosti obveščevalne agencije med letoma 1950 in 1970. Direktor Cie Michael V. Hayden je ob objavi dokumentov pojasnil, da je "Cia odgovorna za zaščito državnih skrivnosti, a mora biti tudi odprta javnosti".

Cia svoje grehe pokazala svetu
Med razkritimi dokumenti so tudi tako imenovani "družinski dragulji", približno 700 strani poročil nekdanjih uslužbencev Cie o dejavnostih, ki niso bile v skladu s pravilnikom obveščevalne agencije. Poleg poskusa atentata na Castra in nekatere druge svetovne voditelje, so v "družinskih draguljih" opisani tudi aretacija nekdanjega agenta KGB-ja Jurija Ivanoviča Nosenka in prisluškovanje in nadzor novinarjem, predvsem kolumnistu Jacku Andersenu, ki je leta 1972 razkril vrsto škandalov.

Drugo zbirko, imenovano Caesar-Polo-Esau, pa sestavlja 147 dokumentov in 11.000 strani analiz, napisanih med letoma 1953 in 1973, ki razkrivajo podrobnosti sovjetskega in kitajskega režima tistega časa. Med dokumenti so tudi obširne analize sovjetske politike pod vodstvom Josipa Stalina.

Odkritje Ciinih arhivov