Na novo ustanovljena radiotelevizija bo dobila staro ime, delo pa bo dobilo 1.550 nekdanjih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO
Na novo ustanovljena radiotelevizija bo dobila staro ime, delo pa bo dobilo 1.550 nekdanjih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO

Nenadna ukinitev ERT-ja julija 2013 po več kot 60 letih delovanja je šokirala celo vsega hudega vajene Grke in sprožila proteste, kritike pa so prihajale tudi iz tujine.

Za ta korak se je takratna vlada pod vodstvom konservativcev odločila, da bi izpolnila zahteve mednarodnih posojilodajalcev. Odpuščenih je bilo 2.600 zaposlenih.

Izpolnitev predvolilne obljube
Ponovna vzpostavitev ERT-ja je bila ena izmed predvolilnih obljub nove grške vlade pod vodstvom levičarske Sirize. V tem času je sicer ERT nadomestila precej okrnjena različica, poimenovana Nerit.

Zakon o ERT-ju je v torek dobil podporo poslancev vladajoče koalicije, poslanci največje opozicijske Nove demokracije pa so glasovali proti. Na novo ustanovljena radiotelevizija bo dobila staro ime, delo pa bo dobilo 1550 nekdanjih uslužbencev, če bodo želeli. Več sto zaposlenih se je po ukinitvi ERT-ja upokojilo, številni so dobili delo v Neritu.

Zakon določa, da bo proračun radiotelevizije 60 milijonov evrov na leto, ki jih bodo zbrali z naročninami v vrednosti tri evre na mesec.