Med naborniki Khaleda Zerkanija je bil tudi eden izmed pariških napadalcev Abdelhamid Abaaoud. Foto: Reuters
Med naborniki Khaleda Zerkanija je bil tudi eden izmed pariških napadalcev Abdelhamid Abaaoud. Foto: Reuters

Prizivno sodišče je Zerkaniju - ki mu med drugim pravijo tudi "emir iz Molenbeeka", "guru" in zaradi dolgih las in brade celo "božiček" - prvostopenjsko kazen podaljšalo za tri leta, kar pomeni, da naj bi za zapahi preživel 15 let. Zvezni tožilec je obsojenega ob tem označil kot največjega nabiralca džihadistov v Belgiji do zdaj.

42-letnega Zerkanija so prvič aretirali julija lani, nato je bil zaradi novačenja mladih moških in njihovega pošiljanja med borce Islamske države v Siriji med letoma 2012 in 2014 obsojen na 12 let zapora. A celo v zaporu je, kot je povedal tožilec, Zerkani sojetnike pozival, naj se pridružijo džihadu.

Med njegovimi naborniki Laachraoui in Abaaoud
Sodni dokumenti kažejo, da sta bila del Zerkanijeve mreže nabornikov tudi Najim Laachraoui, ki se je marca razstrelil na bruseljskem letališču, in pa glavni organizator novembrskih terorističnih napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud.

Podaljšan pripor za Abrinija
Drugo belgijsko sodišče je medtem danes podaljšalo pripor Mohamedu Abriniju, ki ga je belgijsko tožilstvo obtožilo zaradi terorizma in umorov v terorističnih napadih v Parizu novembra lani. Abrini je na zaslišanju priznal, da je "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.