Veliko pobeglih živali naj bi bilo ubitih neupravičeno. Tegale povodnega konja so k sreči le uspavali in ga prepeljali na varno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Veliko pobeglih živali naj bi bilo ubitih neupravičeno. Tegale povodnega konja so k sreči le uspavali in ga prepeljali na varno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tbilisi
Številne prebivalce so morali evakuirati. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gruzijski premier Irakli Garibašvili je opozoril prebivalce Tbilisija, naj ostanejo v svojih domovih, dokler ne bodo našli vseh živali. Kot je znano, je zaradi poplav iz živalskega vrta pobegnilo 30 živali, med njimi povodni konj, sedem medvedov, šest levov in šest tigrov, 13 volkov in aligator, ki so ga našli, ko je plaval na tbilisijskem trgu Junakov.

Narasle vode v gruzijski prestolnici so sicer poplavile številne stanovanjske objekte. Umrlo je najmanj 12 ljudi, posmrtne ostanke treh so našli v živalskem vrtu. Še vedno pogrešajo najmanj 20 ljudi. Gruzijska vlada je sicer v ponedeljek razglasila dan žalovanja.

Večino živali so po nekajurnem iskanju našli in vrnili v kletke. Policija je iz varnostnih razlogov več živali ustrelila - šest volkov so usmrtili v neposredni bližini otroške bolnišnice, ubili so tudi mladiča belega leva. "Pri napadu zveri je usmrtitev razumljiva. Veliko primerov usmrtitve živali pa bo treba raziskati. Kot vem, ni bil izdan noben ukaz, da je treba živali ubiti. Verjetno je nekdo na tem mestu presegel svoja pooblastila," je dejal direktor živalskega vrta v Tbilisiju Zurab Gurielidze in s tem napovedal preiskavo dogodkov.

Med ustreljenimi živalmi je bil tudi beli lev Sumba. "Našega Sumbe ni več. Našli smo ga ustreljenega v glavo," so sporočili iz ZOO-ja. V iskanje pobeglih živali so bile pozvane posebne enote, ki so bile zadolžene, da uspavajo ali ubijejo divje živali. Veliko živali se je sicer utopilo v naraslih vodah.