89-letni preživeli iz holokavsta Eliezer Lev Zion je v bližini Jeruzalema nagovoril mejne policiste. Foto: Reuters
89-letni preživeli iz holokavsta Eliezer Lev Zion je v bližini Jeruzalema nagovoril mejne policiste. Foto: Reuters
Jeruzalem
Pogled na eno izmed ulic v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Holokavst
Žrtev holokavsta so se s t. i. pohodom živih v enem najhujših taborišč Auschwitzu oziroma Oswiecimu spomnili tudi tisoči mladih, predvsem Judov, z vsega sveta. Pohodniki so šli najprej skozi zloglasni vhod v taborišče z napisom Arbeit macht frei (Delo osvobaja), nato pa so se podali do tri kilometre oddaljenega Birkenaua, kjer so nacisti ubijali taboriščnike. Pohod so letos pripravili že 28. zapored. Foto: Reuters

V znak spomina na žrtve so po vsem Izraelu dve minuti neprekinjeno tulile sirene, avtomobili na cestah so se ustavili, pešci so molče obstali. Zatem se je v spominskem centru Jad Vašem v Jeruzalemu začela osrednja spominska slovesnost.

Spominske slovesnosti ob dnevu holokavsta, ki ga zaznamujejo vsako leto, so se v Izraelu začele v sredo ob sončnem zahodu in bodo trajale danes do sončnega zahoda. Slovesnosti so potekale tudi na osnovnih in srednjih šolah ter univerzah po vsej državi.

Netanjahu: Laži o Judih se širijo na družbenih omrežjih
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na slovesnosti v centru Jad Vašem poudaril, da antisemitizem po svetu še živi. Kot je dejal, je nacistična ideologija kot vir vsega zla na svetu izpostavljala Jude, sodobni antisemitizem pa Izrael. Po njegovih besedah se "laži o Judih in lažna propaganda o Izraelu širijo na družbenih omrežjih", sredstvih, "o katerih Hitler in Göbbels nista niti sanjala".

Golan: Izrael se mora boriti proti nestrpnosti
Je pa na eni izmed slovesnosti namestnik vodje generalštaba izraelske vojske Džair Golan poskrbel za vznemirjenje, ko je v govoru v enem izmed kibucev dejal, da v Izraelu danes opaža podobne procese kot v Evropi pred holokavstom. "Nič ni lažje kot sovražiti tujce ter obujati strah in grozo," je poudaril Golan in dodal, da je ob dnevu spomina na holokavst pomembno, da se v izraelski družbi borijo proti "klicam nestrpnosti, nasilja in samouničenja".

Vzpon Izraela iz pepela holokavsta
Čeprav so Združeni narodi za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasili 27. januar, ga v Izraelu tradicionalno zaznamujejo na 14. dan judovskega meseca nisan, teden dni pred dnevom neodvisnosti, s čimer simbolično izpostavijo vzpon izraelske države iz pepela holokavsta.

Izraelska vojska odkrila Hamasov predor
Medtem pa je izraelska vojska sporočila, da je odkrila še drugi predor, ki z območja Gaze, kjer vlada gibanje Hamas, vodi v Izrael. Predor je bil odkrit na globini 28 metrov. V sredo je sicer na območju predora prišlo do obstreljevanja izraelske vojske, ki je odgovorila z ognjem. V spopadu ni bilo mrtvih. Hamas se na odkritje predora še ni odzval, prav tako še ni prevzel odgovornosti za sredino obstreljevanje.