Zakonca Clinton vsekakor nista reveža. Foto: Reuters
Zakonca Clinton vsekakor nista reveža. Foto: Reuters

Demokratska kandidatka za ameriško predsednico in nekdanji predsednik sta največ, 20 milijonov dolarjev, zaslužila leta 2007. Skoraj polovica njunega dohodka od leta 2000 so plačila za govore, ki jih je imel v tem času po vsem svetu Bill Clinton, za knjigi My Life (Moje življenje) in Giving (Dajanje) pa je dobil 30 milijonov dolarjev. Hillary je za svojo knjigo Living History (Živeča zgodovina) dobila več kot 10 milijonov dolarjev.

Podatki o zaslužku zakoncev Clinton so dostopni od petka, ko je senatorka iz New Yorka objavila svoje davčne napovedi od leta 2000. Clintonova je bila v zadnjem času deležna pritiskov, naj razkrije svoje dohodke vse odkar je to storil njen demokratski tekmec v boju za Belo hišo Barack Obama. Oba demokratska kandidata želita z razkritjem svojih davčnih napovedi, ki so sicer tajne, pokazati, da nič ne skrivata.

"Clinotnova sta javno razkrila davčne napovedi za 30 let, kar je storilo le malo ljudi v javni službi", je povedal Jay Carson, pedstavnik volilne kampanje Clintonove.

Davčne napovedi kažejo, da sta v času "zlatih let" med letoma 2000 in 2007 zakonca plačala okoli 34 milijonov dolarjev davkov. Clintonova sta svoje dohodke javnosti nazadnje razkrila leta 2000, ko sta zapustila Belo hišo. Takrat sta zaslužila 416.000 dolarjev.

T. V.