Maurer in Ban sta novinarsko konferenco organizirala na sedežu ZN-a v Ženevi. Foto: Reuters
Maurer in Ban sta novinarsko konferenco organizirala na sedežu ZN-a v Ženevi. Foto: Reuters
Sirija
Od začetka vojne v Siriji marca leta 2011 je umrlo že več kot 250.000, na milijone pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Foto: Reuters

Na skupni novinarski konferenci v Ženevi je Maurer opozoril, da je svet redkokdaj videl toliko trpljenja in nestabilnosti. "Kljub v nebo vpijajočim grozotam svet ne stori ničesar!" pa je bil kritičen Ban.

Oba sta pozvala k otipljivim ukrepom, s katerimi bi v državah, kot so Afganistan, Nigerija in Sirija, zmanjšali trpljenje civilistov. To je bilo do zdaj prvič, da sta ti dve organizaciji objavili poziv, s čimer se na neki način kaže obupanost zaradi širjenja sporov in vojn po svetu.

Ob tem je Maurer spomnil še na dejstvo, da je zaradi nasilja in vojn svoje domove po vsem svetu zapustilo okoli 60 milijonov ljudi, kar je "najvišja številka po drugi svetovni vojni".

"Celo vojna ima pravila"
Maurer in Ban sta opozorila, da aktualne vojne potekajo "v popolnem nasprotju z osnovno človečnostjo", kar še posebej velja za spopade v Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Južnem Sudanu in Jemnu.

"Vsak dan slišimo o ubitih ali ranjenih civilistih v popolnoma nekaznovanih kršitvah osnovnih pravil mednarodnega humanitarnega prava. Nestabilnost narašča. Trpljenje se širi," je povedal Maurer. "Kar je preveč, je preveč. Celo vojna ima pravila. Čas je, da jih uveljavimo," je še dodal Ban.

Države sveta sta skupaj pozvala k več ukrepom, in sicer, naj obrzdajo oborožene skupine, ki naj odgovarjajo za zločine, in prenehajo uporabljati težko orožje na poseljenih območjih.

Prav tako naj države zaščitijo in pomagajo razseljenim ljudem, ki bežijo pred negotovostjo, zagotovijo neomejen dostop humanitarne pomoči, obsodijo kršitelje humanitarnega prava in okrepijo napore za iskanje trajnih rešitev za območja napetosti.