Foto:
Foto:
Eksplozije so odjeknile v dveh hotelih in na dveh bencinskih črpalkah.

To so Brigade mudžahedinov Abu Hafs Al Masri objavile na neki spletni strani. Kasneje pa je odgovornost za napad prevzela tudi skrajna kurdska skupina Kurdistanski osvobodilni sokoli in naj bi bila povezana s Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Z Al Kaido povezana skupina, ki jo vodi Abu Musab Al Zarkavi, je opozorila, da gre za prvi napad v seriji napadov proti evropskim državam.

Tri eksplozije v Carigradu
Davi so namreč skrajneži v Carigradu napadli dva hotela, istočasno pa je na neki bencinski črpalki odjeknila še ena eksplozija. V enem izmed hotelov sta bila ubita dva človeka, enajst pa je ranjenih.

Reševalna vozila so takoj prihitela na kraj napada, kjer so pred hoteloma stali ranjeni turisti, večinoma tujci. Eden izmed hotelov stoji v četrti Laleli, kjer je veliko vzhodnoevropskih trgovcev. V tem hotelu sta bila nastanjena tudi turista iranske in turške narodnosti, ki sta v napadu umrla. Drugi hotel pa stoji v zgodovinskem delu mesta Sultanhamet, ki je med turisti izredno priljubljen.

Uslužbenci enega od hotelov so dejali, da je deset minut pred eksplozijo nekdo poklical in sporočil, da je v eni izmed hotelskih sob bomba. Sicer je v glavnem nastala le gmotna škoda. Napade je ostro obsodil tudi turški notranji minister Abdulkadir Aksu.

Lanskega novembra je bilo v šestih samomorilskih napadih na judovske in britanske cilje v Carigradu ubitih več kot 60 ljudi. Napadalci so bili povezani z Al Kaido.