Foto:
Foto:

Rumsfeld je v Irak nenapovedano prispel z obiska v Gruziji, prepričal pa se bo o napredku pri urejanju razmer v Iraku.

Rumsfeld je iz gruzijske prestolnice Tbilisi priletel s transportnim vojaškim letalom zgodaj zjutraj. Tam se je srečal z ameriškimi vojaki. Poveljnik ameriške vojske na severu Iraka mu je zagotovil, da ne potrebuje dodatnih enot. Rumsfeld pa je dejal, da je iskanje nekdanjega iraškega diktatorja težaven posel, "saj ni verjeti, da bi ameriški vojaki kar naleteli nanj".

Rumsfeld v Bagdadu za pospešen nabor iraških varnosntih sil
Iz Kirkuka je Rumsfeld odletel v Bagdad, kjer se je srečal z vojaškimi poveljniki in s civilnim upraviteljem Paulom Bremerjem. Po srečanju je povedal, da se mora urjenje iraških varnostnih sil pospešiti - tako bodo lahko čim hitreje prevzele zagotavljanje varnosti od ameriških enot. "Prepričan sem, da je smer, ki smo jo izbrali že od samega začetka, prava", je dejal Rumsfeld.

Bremer proti strankarskim milicam
Bremer pa meni, da paravojaške sile, sestavljene iz različnih skupin nekdanjih iraških izgnancev in kurdskih strank, kot naj bi se po pisanju časnika Washington Post odločile ZDA, niso prava rešitev. Pripadniki vseh enot iraškega zaščitnega bataljona se rekrutirajo posamično in ne pripadajo nobeni stranki ali milici.

Po Rumsfeldovem zadnjem obisku v Iraku septembra je število napadov na ameriške vojake naraslo, zato so se ZDA odločile za pospešen prenos oblasti na Iračane in za oblikovanje novih iraških varnostnih sil, ki jih je trenutno že več kot ameriških vojakov.

Pet žrtev petkove eksplozije v Bagdadu
V včerajšnji eksploziji bombe na trgu v Bagdadu so umrli ameriški vojak in štirje Iračani, 16 Iračanov pa je bilo ranjenih. Bomba je eksplodirala ob cesti na nabito polnem trgu v delu iraške prestolnice, ki se imenuje Novi Bagdad. V trenutku eksplozije se je v bližini trga nahajal konvoj ameriške vojske in iraški avtobus.