Trgovanje s spominki številnim predstavlja glavni vir zaslužka. Foto: Reuters
Trgovanje s spominki številnim predstavlja glavni vir zaslužka. Foto: Reuters

široko ponudbo navdušeni, drugi pa se zaradi prodajalcev, ki jih neprestano nadlegujejo, odločijo, da Egipta več ne bodo obiskali.

Številnim turistom prodajalci, ki se na vse pretege trudijo, da bi jim svoje izdelke prodali po čim višji ceni, kratijo prijetne počitnice. Tega se zaveda tudi egiptovska oblast, ki se je odločila takšnemu nadlegovanju narediti konec. Vsakega posameznika, ki bo na pomembnih turističnih točkah prosjačil, prodajal spominke in storitve ali barantal, bodo oglobili za 460 evrov.

Turizem je za egiptovsko gospodarstvo ključnega pomena - predstavlja namreč 12 odstotkov celotnega dohodka države. Egipt si zato ne more privoščiti, da bi se število turistov zmanjšalo.

Številni si želijo, da bi zakon še zaostrili. "Kršilcem zakona bi morala groziti tudi zaporna kazen, saj s takšnim ravnanjem ogrožajo prihodke države," je v pogovorni oddaji na eni izmed egiptovskih televizij povedal nekdanji egiptovski minister Zahi Havas.

Oscar Salah, ki turistom na pomembnih destinacijah ponuja jahanje kamel, zanika, da imata prodajanje spominkov in ponujanje storitev na turizem države negativen vpliv. "Obiščite muzej ali piramide - nihče vas ne bo nadlegoval," je še povedal za časopis The Guardian.

S prodajanjem spominkom se številni preživljajo
Egiptovski turistični vodnik, ki je želel ostati neimenovan, je dodal, da bo zakon prebivalcem Egipta močno škodoval, saj zaradi pomanjkanja dela in posledičnih denarnih težav ne bodo mogli nahraniti svojih družin. "Mislim pa tudi, da takšnega zakona tukajšnji prebivalci ne bodo upoštevali," je še dodal.

Število turistov v Egiptu je v zadnjih letih veliko nižje kot leta prej. V letu 2010 je Egipt obiskalo 14,7 milijona turistov, odločno pa je število obiskovalcev padlo leta 2011, ko je državo pretresla huda politična nestabilnost. Egiptovski turizem si je malce opomogel leta 2017, ko je Egipt spet obiskalo 8,4 milijona ljudi.