Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 26 glasov Ocenite to novico!
Na Biševu je pristala ladja z nenavadno posadko: Maja, Sara, Alma, Rade in Kristijan so člani Gibanja za otoke (hr. Pokret otoka), nevladne organizacije, ki se že več let bori za preživetje jadranskih otokov. Foto: iOtok

Dodaj v

Na Biševu posadka, ki se bori za preživetje jadranskih otokov

12. epizoda interaktivne serije
3. april 2017 ob 06:18
Biševo - MMC RTV SLO

Na Biševu je pristala ladja z nenavadno posadko: Maja, Sara, Alma, Rade in Kristijan so člani Gibanja za otoke, nevladne organizacije, ki se že več let bori za preživetje jadranskih otokov.

Maja prihaja s Šolte, od koder tudi vodi otoško gibanje. Rade je novinar, ki s spletnim portalom spremlja življenje majhnih otoških skupnosti. Kristijan, Alma in Sara pa prihajajo s Silbe, kjer so na volitvah osvojili mestni odbor in pričeli prenovo otoka. Peterica aktivistov prihaja na otok, da bi Biševljanom pomagala ustanoviti mestni odbor.

Maja je Šolto obiskovala kot otrok, pred tremi leti pa se je tam naselila za stalno. Nogometni menedžer Kristijan se je rodil v Berlinu, na Šolto pa se je naselil po očetovi smrti in svoji težki bolezni. Po hudih preizkušnjah je na otoku našel mir in zdravje ter danes svoja nemška podjetja upravlja kar po spletu s Silbe. Rade nosi otoke v srcu, zato kot novinar sledi zgodbam majhnih otoških skupnosti in jim z medijsko pozornostjo pomaga pri lažjem preživetju. Sara je na Silbo prišla iz Zagreba. S skupino deklet je na otoških volitvah premagala vse velike stranke, zdaj pa s široko podporo otočanov izvaja program, ki bo Silbi zagotovil dolgoročno preživetje. Pri tem ji pomaga Alma, ki živi pri svoji babici na Silbi.

Medtem pa se na Biševu nadaljujejo spomladanske dejavnosti. Nikica, ponosni lastnik zadnje biševske oslice, obrezuje trto in pripravlja vinograd za pomlad. Lucijo barbi Juretu in teti Nini kaže dokumente in predmete, ki sta jih z Lado odkrila v stari Biševski šoli, pri čemer Jure med ustanovitelji zadruge prepozna tudi svojega očeta.

Komiška občina pa kuje velikopotezne načrte. Komiška županja namerava v prihodnjih turističnih sezonah stotisočglavo množico, ki vsako leto obišče Modro špiljo, odpeljati še v osrčje Biševa. Zato bi radi obnovili staro biševsko šolo in jo spremenili v gostinski objekt s prenočišči in konferenčno dvorano …

Nadina Štefančič

Prijavi napako
Komentarji
pašeresje
# 03.04.2017 ob 10:11
težko delo, težki borci

a sprejemajo nove člane?
Pistorius
# 03.04.2017 ob 09:01
Gospoda na sliki 1, 2 ter 10 in 11 sta vsekakor izredno zanimiva in navdihujoča - ne zdi pa se mi prav, da niste objavili tudi fotografij njunih tet, stricev in svakinj.Škoda, ker je tala vaša nadaljevanka sicer vredna najmanj Pulitzerja.
zamudnik
# 03.04.2017 ob 21:34
Kadar ne veš, za kaj gre, gre za denar.
malikaliber
# 03.04.2017 ob 19:34
Ves čas se samo slikajo in pozirajo. Mora bit pa izredno naporno.
maher
# 03.04.2017 ob 13:27
Tudi naša družina je s pogrizenimi nohti končno dočakala nadaljevanje te epohalne nadaljevanke! Bravo MMC!
čik
# 03.04.2017 ob 13:01
spljoh nevem zaka se gre.
wpnc
# 03.04.2017 ob 21:07
Mi kdo lahko pove point te reklame?
Zakaj se sploh gre?
raknac navi
# 03.04.2017 ob 10:30
Koncno spet nov del!!! Hvala mmc! Odlicno!
ggalini
# 04.04.2017 ob 08:05
Prebivalce Biševa je doletela neizmerna sreča. Pogumni in strumni borci za njihovo boljšo prihodnost so vpluli v njihove vode in zakorakali na otok. Ničesar več se jim ni treba bati, obetajo si lahko življenje v raju. Tem neustrašnim borcem za otoke pa naj takoj postavijo spomenik.
beninorc
# 03.04.2017 ob 16:25
in kaj se to tiče nas slovencev. mah
Kazalo