Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 18 glasov Ocenite to novico!
Najem
Z občutnim zvišanjem zagrožene najvišje kazni želijo oblasti v katalonski prestolnici lastnike prisiliti, da nastanitve prijavijo in pridobijo ustrezno dovoljenje. Foto: EPA
false
Za državo je vztrajno naraščajoče število turistov dvorezni meč - po eni strani so gonilo sicer šibkega španskega gospodarstva, po drugi strani pa krepko načenjajo živce prebivalstvu in obremenjujejo tako javni prevozni sistem in ceste kot obalo, ki je v poletnih mesecih videti kot razstavni pano sardin. Foto: Reuters

Dodaj v

Za Airbnb in druščino kar 30-krat višje kazni, če v Barceloni ne bo vse po pravilih

Strogo nad oddajanje stanovanj brez dovoljenj
3. julij 2016 ob 18:38
Barcelona - MMC RTV SLO, STA

Mestni svet v Barceloni se je odločil, da bo spletne posrednike pri oddaji nastanitev za kratko obdobje ob morebitnem posredovanju neprijavljenih nepremičnin kaznoval z do 600.000 evri.

Katalonija je pred štirimi leti sprejela zakon, ki zahteva, da se stanovanja, namenjena turistom, registrirajo in pridobijo dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Z občutnim zvišanjem - odločili so se za kar 30-kratno povečanje dosedanje - zagrožene najvišje kazni želijo oblasti v katalonski prestolnici lastnike prisiliti, da nastanitve prijavijo in pridobijo ustrezno dovoljenje.

Decembra lani so v Barceloni na podlagi tega zakona kaznovali tako Airbnb kot njegovega glavnega tekmeca HomeAway. Oba sta morala plačati 30.000 evrov, kar je bilo po takratni ureditvi največ, kar je bilo kršilcem mogoče dosoditi za oddajanje stanovanj, ki niso imela dovoljenja za oddajo.

Ta teden je mestni svet sprejel odločitev, da kazen za tovrstno početje dvigne na 600.000 evrov, saj je mesto kot eden izmed najbolj priljubljenih evropskih turističnih krajev močno na udaru.

Strah, da bi pregnali revnejše domačine
S tem, ko se je razširila priljubljenost oddajanja stanovanj prek tovrstnih strani, se je močno dvignila cena nepremičnin, kar je razjezilo domačine, poleg tega pa jim gresta v nos tudi rajanje turistov in hrup, ki ga ti povzročajo v najbolj priljubljenih soseskah.

Ker so spletni posredniki, čeprav niso imeli dovoljenja za posredovanje, to početje nadaljevali, se je mestna oblast odločila ukrepati ostreje.

Županja Ada Colau, sicer aktivistka za ustavitev deložacij, se namreč boji, da bi povečan obseg oddajanja stanovanj turistom utegnil pregnati revnejše domačine in tako skaziti mestni šarm.

Poleg tega, da je zavoro potegnila pri ponudnikih zasebnih namestitev, je županja za eno leto ustavila tudi podeljevanje novih hotelskih licenc.

Ostro tudi drugje po svetu
Podobne prijeme je predhodno že izvedla oblast v San Franciscu, od koder sicer prihaja Airbnb. V skladu z novo zakonodajo bo podjetje kaznovano s 1.000 dolarji dnevno za vsako ponudbo na spletni strani, ki ne bo vnaprej registrirana. Registracijski postopek morajo ponudniki nastanitve opraviti osebno in plačati 50 dolarjev dajatve.

V Berlinu so medtem uvedli celo prepoved oddajanja zasebnih stanovanj prek sistema Airbnb, veljati pa je začela s 1. majem. Nova pravila onemogočajo kratkotrajno oddajanje celotnih stanovanj oz. hiš v turistične namene, če za to niso ustrezno registrirana. Še vedno pa lahko lastniki na tak način oddajajo sobe.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
sammy13
# 03.07.2016 ob 19:28
"Cesarju kar je od cesarja in državi kar je od države."

Upam, da veš, da si v enem stavku, na različen način, povedal dvakrat isto.
sch
# 03.07.2016 ob 22:38
Jaz letos poskusno oddajam stanovanje prek Airbnbja, ker me je zanimalo, če bo sploh koga zanimalo.

In sem ugotovila, da zanimanje je, parkrat sem imela goste, vse ok. Z veseljem bi zadevo registrirala, če bi država poenostavila postopek (trenutno je 16 obrazcev za izpolnit pri različnih uredih + seveda plačat za vse + dobit soglasje skoraj celega bloka). Tako pa se mi za dobit 300 evrov na leto in oddajat zelo občasno, ko me ni doma ... preprosto ne splača s tem ubadat.
atd
# 03.07.2016 ob 21:48
Problem Slovenije je, da so pri davku za najemnine premajhni normirani stroški.

To bi bilo potrebno spremeniti v realno stanje, ker je pri nepremičnini vsaj 30 in ne 10% normiranih stroškov. Še ena neumnost države, ki ne zna zračunati 1 + 1 in zato pobere bistveno manj davkov, pa še te z veliko muko, ker v minus ne bo nihče delal, boljše da se ne dela potem.

Država se bo enostavno morala naučiti, da sta davkoplačevalec in FURS partnerja, ne pa dva idiota, ki želita drug drugega nategnit. Mislim, da je tu korak na državi, da nekaj spremeni.

Kar se tiče AirBnB pa je treba najdit enostavno rešitev, da se uporabniki registrirajo, isto kot tisti, ki ponujajo apartmaje. Seveda je v Sloveniji in bo še v Sloveniji to nemogoče, ker ne znamo urediti niti področje najemnin...
fran
# 03.07.2016 ob 20:46
Eni bi imeli kapitalizemm, ampak sluzi lahko le tisti, ki mu dovolijo-Berlin.
severnik
# 04.07.2016 ob 08:00
Vsi davki okoli nepremičnine so nateg države. Davek naj plača le tisti, ki z nepremičnino služi. Pa še to naj bodo postopki enostavni, davki pa realni oz vzdržni.
Ska'ara
# 03.07.2016 ob 20:28
Airbnb je super zadeva. Že več let zadevo "uporabljam", nikoli nobene težave. Kaj delajo lastniki teh stanovanj, me ne zanima. Strinjam se, da bi morali plačevati davke. S tem pa se bo vse podražilo in zakompliciralo, predvsem pri prijavi gostov, licenciranju, ker se nepremičninarji in hotelirji že pritožujejo, da je to prehuda konkurenca.
Če to zajezijo, se bo pač pojavilo nekaj novega. Vedno je bilo tako in vedno bo. Da se tudi prijaviti stanovanje na couchsurfing, pa se potem zmeniš za ceno. Nobene težave, ker je cs pač zastonj.
severnik
# 03.07.2016 ob 19:54
marsikdo se je okoristil na račun napremičnin.

Ne razumem tega oz. ne vem kaj bi bilo s tem narobe.
mikitr
# 03.07.2016 ob 19:51
Prav je da se plačujejo davki,(no razen posvečencev ,ki nimajo samo 1 ali 2 nepremičnini ampak več in podjetja v davčni oazi).A problem je,ker se država ne prilagodi dovolj hitro + tega še birokrati hočejo cel kup birokratiziranja ,ne zastonj.
Tao3
# 04.07.2016 ob 07:03
@nuLanuLa: Sicer fajn, ker te korporacije nikjer ne plačujejo davkov. Sam to meni zveni ravno tako, kot da bi kazen za prehitro vožnjo poslali proizvajalcu avtomobila.

Ni čisto tako, ker ne oglobijo turista. To je približno tako, kot če bi oglobili proizvajalca avtomobila, če njegov posrednik v sloveniji goljufa. Torej proizvajalec avtomobilov naj poskrbi, da bo njegova posredniška mreza poslovala zakonito in bo vse ok. V resnici pa proizvalaec avtomobilov v tem primeru trdi, da ga sploh ne zanima kako posluje njegova mreža posrednikov.

To je dosti bližje resnici, ne kaznuje se zaradi najemnikov (voznikov avtomobila) ampak zaradi posrednikov (pooblaščenih prodajalcev), ne zganjati populizma.
Zgodovinar_666
# 04.07.2016 ob 06:20
Si predstavljate, da imate v lasti hotel? Plačate nekaj milijonov za zgradbo. Potem ne vem koliko za razna dovoljenja in licence. Nato imate ogromne stroške vzdrževanja, ker so taki pač predpisi.

Nato pa se pojavi konkurenčen ponudnik storitev, ki ne spoštuje nobenih zakonov, nima nobenih resnih pravil in je zato neprimerno cenejši. Logično, da hoteli v taki bitki nimajo šans.

Zato je treba pravila za vse izenačiti. Za Airbnb zvišati zahteve, za hotele pa nekoliko omiliti. Na ta način bo konkurenca še vedno precejšnja in uporabniki bomo imeli ugodne in kvalitetne storitve. Na drugi strani pa bodo ponudniki še vedno lahko poslovali dobičkonosno.

Tako kot je sedaj, pa je slabo za veliko večino. Tako za prebivalce mest, saj se nepremičnine za življenje nerazumno dražijo, za hotelirje, ki imajo manj gostov in s tem nerentabilne hotele. To pa posledično pomeni odpuščanja, nižje plače itd.
adax
# 04.07.2016 ob 12:35
Tipičen primer kako birokracija zavira razvoj in kako se hotelski tajkuni oklepajo svojih položajev in možnosti za zaslužek.

Airbnb je hotelom taka konkurenca, kot so apartmaji kampiranju. To je čisto druga storitev in ni primerljiva.

Dražijo se predvsem dobre nepremičnine na dobrih lokacijah in ne kar vse nepremičnine. Ne verjamem, da Airbnb zvišuje cene stanovanj v Zalogu, Dolgem mostu, Črnučah... Večini luksuzna stanovanja v centru že sedaj niso dosegljiva.

Možnost zaslužka oz izmenjave stanovanj se razširi na vse, ki imajo lastna stanovanja in ne samo na nekaj mednarodnih hotelskih verig.

Kot je že nekdo pred menoj omenil - davčna zakonodaja ni primerna in bi morala upoštevati tudi stroške.
ABADON
# 04.07.2016 ob 10:26
Hotel ki so mu zasebni ponudniki svojih stanovanj konkurenca naj raje kar zapre svoja vrata.
nuLanuLa
# 04.07.2016 ob 00:37
Sicer fajn, ker te korporacije nikjer ne plačujejo davkov. Sam to meni zveni ravno tako, kot da bi kazen za prehitro vožnjo poslali proizvajalcu avtomobila.
21.12.2012
# 03.07.2016 ob 23:44
Pozdravljam stroge ukrepe. Itak je zadaj hotelski lobi, ampak zakaj bi bili določeni priviligirani. Gre za trženje in od tega se naj plačujejo davščine, da bomo na drugih področjih lahko vplačevali manj. Da pa je npr. potrebno soglasje sosedov...hja, tako kot za vsako drugo dejavnost.
sintaksa
# 04.07.2016 ob 14:06
Zavzemamo se za prosti trg, reguliran seveda. Bili ste proti monopolu pletnarjev, češ naj se dovoli konkurenca in razširi ponudba (četudi na račun tradicije), ste za privatiziranje v imenu prostega trga in razvoja konkurence, ste pa proti prostemu trgu v primeru Airbnb, ki razširja okostenelo hotelsko ponudbo, nudi konkurenco na področju turizma, omogoča ljudem udeležbo na trgu.
Čudni smo. Turizem je naš adut in ljudje ga soustvarjamo, nikakor ne uradniki. Uporabniki Airbnb storitve so v neposrednem stiku z domačini, ki so v veliki večini tudi izkušeni popotniki in vedo kaj turist potrebuje. Pozabimo na izkoriščevalce, ki jim je to le biznis, takšnega ponudnika turist slej ko prej prepozna in ga trg sam izloči, pa še v manjšini so.

Turist v sistemu Airbnb doživi kvalitetnejšo turistično izkušnjo, več izve, je bolj svoboden in dobi pravo sliko o deželi.

Hotelska ponudba se bo morala prilagoditi novim časom, enako kot so morali mediji v dobi interneta.

Sem načelno za ureditev neurejenih razmer, a z glavo! Država mora prepoznati vlogo državljanov kot aktivne sile, ki ji ne manjka dobrih idej in volje. Bojim se, da bodo oblasti zadevo zakomplicirale in zaradi peščice izkoriščevalcev ter hotelskega lobija onemogočile zdrav, kontroliran in delujoč prosti trg.
sch
# 03.07.2016 ob 22:39
*uradih
mikic007
# 05.07.2016 ob 01:38
Zakaj bi potem hostel plačeval dajatve in bil podvržen regulativi? Prosti trg pomeni, da je za vse podobno, ne pa da nekdo davek odvaja, prijavlja goste, dela po zakonu, drugi pa da ključe in kasira.

Pa ne pravim, da airbnb ne sme obstajati, mora pa se ga regulirati, kot se vse ostalo. A
Celjan27
# 04.07.2016 ob 14:34
AirBnB je zakon! Jaz ne hodim in ne podpiram več hotelirjev, raje plačam "malemu" človeku direktno.

To je socialna ekonomija, ne pa podpiranje korporacij!
Skippy
# 04.07.2016 ob 01:08
@21.12.2012
kaj pa, če se sosedi ne bi ukvarjali s tujo lastnino? Posebej če upoštevaš dejstvo, da če prihaja do kršitev zakona, nikjer nimaš več možnih organov kot v Sloveniji. In hkrati nikjer se rajši ne tožarijo. Zato so ta soglasja sosedov popolnoma nepotrebna birokracija, ker vse ostale možnosti krijejo isto.
g1n3k
# 04.07.2016 ob 18:42
Za barcelončane bo težko kaj drugače, mesto samo hoče pobrati davek. Že pred 30 leti je bila večina zasebnih stanovanj okoli centra opremljena z napisi "Hostal". Airbnb je samo ponudil možnost izognitve.
Ni težko razlikovat raven hotelske ponudbe od stanovanj, tu bodo potegnili krajšo pajzl hoteli in hostli. Problem je, ko "privatniki" hočejo enako dobro zaslužit .
Če potegnem paralelo z nam bližnjo obalo, za šotor v kampu plačaš podobno kot za opremljen in klimatiziran apartma. Zame sprejemljivo, edino, če je šotor 5m od morja, za vse ostalo je apartma boljši.
vafankulo
# 06.07.2016 ob 11:45
@Dr.Kumrovec, jaz sem pa proti dvojni obdavčitvi, hahahaha
Skippy
# 04.07.2016 ob 01:10
@nuLanuLa
to pa samo zato, ker Evropa gospodarsko vse bolj caplja in vse inovativne ideje pridejo od drugod ali pa ob prvi priliki pobegnejo iz Evrope. In ker ne vedo, kako bi jim pobrali denar, pač kaznujejo nekoga, ki nima nič s tem. Saj isto počnejo z Googlom, pa z Microsoftom so itd.
Skippy
# 03.07.2016 ob 23:09
Dejstvo je, da evropske države sovražijo svoje državljane - zato je pač vsaka gospodarska pobuda 5x dražja kot v ZDA ob neskončni birokraciji. Posledično državljani morajo plačevati 5x več za enako kakovostno sobo kot v ZDA.

Potem pa še butaste kazni - povprečen zasluži ob dobri sezoni nekaj 1000 evrov na leto, oni pa dajo kazen 600.000 evrov. Kot sem že 100x napisal, Evropa je tako butalska s svojimi zakoni kot so bile ZDA v 19. stoletju.
M 48
# 04.07.2016 ob 06:07
Birokrati samo razmišljajo,kje lahko pristavijo svoj nezasiti piskrček,ker pač smatrajo,da denar raste na drevesu.Ljudje pa v borbi za boljši jutri tudi razmišljajo,kaj narediti za svoje preživetje ali boljše življenje.
eye1
# 03.07.2016 ob 21:21
Edino drzava bi morala imeti ekskluzivno pravico do oddajanja nepremicnin. AirBnB je neoliberalni isprdek preko katerega lahko vsak goljufa in si polni zepe.
Lupo
# 03.07.2016 ob 19:42
Vse ki oddajajo na črno oglobit, zapret barako in naj jih fotra država!
Bivši uporabnik
# 03.07.2016 ob 19:02
Tudi pri nas bi potrebno poostriti nadzor, marsikdo se je okoristil na račun napremičnin. Cesarju kar je od cesarja in državi kar je od države.
Kazalo