Gal in Jenny na vrhu. On sicer redno koncertira po ZDA, delal pa je tudi v hollywoodskih studiih. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela
Gal in Jenny na vrhu. On sicer redno koncertira po ZDA, delal pa je tudi v hollywoodskih studiih. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela

Osvojitev 4346 metrov visokega Longs Peaka je velik uspeh že za hribolazce, ko pa na njem še odigraš 45-minutni koncert, si zaslužiš kar nekaj pozornosti ameriških medijev.
Faganelu je družbo na vrhu delala domačinka, študentka glasbe na koloradski univerzi v Boulderju Jenny Shea.
Z instrumenti otovorjena dvojica je svoj pohod začela ob 2.30 zjutraj na 2865 metrih, do cilja pa prispela šest ur pozneje. Najtežje je bilo ob vzponu prenašati velikanski violončelo, ki je bil po Faganelovih besedah, kot da bi na hrbtu nosil jadro, kar je še posebej veliko težav povzročalo na bolj izpostavljenih, vetrovnih odsekih.
Navdušeno občinstvo
Koncert je na vrhu pričakala skupina 14 planincev, občinstvo pa je med igranjem samo še pridno naraščalo. Faganel in Shea sta svoj nastop začela ob 9. uri s skladbo Jaya Ungara Ashokan Farewell, sledile pa so Bachove suite, Sibelius, Dvoržakova Humoreska in Novi svet, Brahms in Händel. Seveda pa ob takem posebnem trenutku visoko med vršaci Skalnega gorovja ni manjkala niti ameriška himna.
Faganel, ki trenutno dela kot docent na University of Northern Colorado, je v najstniških letih sicer osvojil kar nekaj slovenskih vrhov, a je hribolaziti prenehal, da si ne bi poškodoval prstov. Longs Peak je bil zanj najvišji osvojeni vrh, je pa to goro predtem že osvojila Jenny, kar naj bi obema precej pomagalo.
Zdaj čakata, če bo Guinnessova knjiga rekordov njun nastop priznala kot najvišje odigrani godalni koncert.
K. S.