Uredniški izbor
Helena Ponudič in Nomi Hrast s Špelo in Juretom
O Mariboru sta se Helena in Nomi pogovarjali s Špelo in Juretom. Foto: MMC RTV SLO
       Mariborčanu štajerska prestolnica ni le kraj, temveč del osebnosti. Živimo v svojem tempu in šele takrat, ko mesto zapustimo, spoznamo, da naravna sproščenost in sočutnost nista samoumevni. Kljub temu ostajamo v stičišču vdanosti v usodo in neizprosnega lokalnega patriotizma, ki žene v boj za boljšo prihodnost. Ali z drugimi besedami – nismo 'prvo slovensko mesto', zato smo zmeraj lačni po več.       
 Helena o Mariboru
       Lepo je biti Mariborčan, ker je Maribor mesto z dušo in pozitivo tudi takrat, ko te ni mogoče videti in slišati v novicah. Težko je razložiti občutke, ki jih ima Mariborčan do Maribora.       
 Nomi o Mariboru
VIDEO
Grem volit! lokalne: Hele...

Dodaj v

Helena in Nomi iz Maribora: Vemo, kaj imamo, a tega ne znamo izkoristiti

Pogovor z mladimi iz projekta Grem volit! lokalne
1. november 2018 ob 07:12
Maribor/Ljubljana - MMC RTV SLO

Mariborčanu Maribor nikakor ni samo mesto, ampak je tudi del osebnosti in odraščati v Mariboru pomeni pravzaprav rasti z naravo, z dobrosrčnimi ljudmi in nekakšno odprto mentaliteto, tako da mislim, da je to to, kar pomeni biti Mariborčan, pravi 19-letna Helena.

Helenino razmišljanje dopolnjuje tudi 19-letna Nomi, ki pravi, da imajo "Mariborčani neko pozitivo v sebi". "Vemo, da kar koli je, lahko nekaj dobrega iz tega potegnemo, in ko vse skupaj, kar nas obkroža, ni rožnato, svetlo ali s soncem obsijano, je pač v redu oziroma bo O. K.," opiše slikovito.

Obe Mariborčanki, Helena Ponudič, ki študira v Ljubljani, in Nomi Hrast, ki študira v Mariboru, še ne vesta, kam ju bo zanesla poklicna pot, a bi z veseljem ostali v Mariboru. "To je mogoče ta prednost Maribora. Ljudje, ki nekoč zapustijo Maribor, se zmeraj čutijo Mariborčani. Z veseljem bi živela vse svoje življenje v Mariboru, če bi imel Maribor dovolj delovnih mest, nekaj, kar bi zajemalo moj profil, oziroma če bi bilo to življenje ugodno v perspektivi za naprej," pravi Helena.

V povezavi s kakovostjo mariborske univerze sta prepričani, da so odlične predvsem tehniške fakultete, da pa je treba še razvijati družboslovne smeri.

Zavedata se tudi stanovanjske problematike. Nomi tako pravi, da je težava predvsem to, da je na voljo premalo stanovanj: "Pogovarjam se s kolegi, ki ne vedo, kje bodo živeli, in se zato od doma vozijo na fakulteto ali v službo ... To je kar velika težava. Dejstvo je, da stanovanja so, ampak niso urejena, niso na voljo mladim," pravi.

"So tudi prazna stanovanja, ki bi lahko bila na voljo mladim, pa niso. To niti ni toliko problematika na lokalni ravni, ampak tudi poziv novi vladi, da se uredi ta bedna stanovanjska politika, ki sicer je zajela tudi Maribor, a ne v takšni meri kot morda Ljubljano. Cene stanovanj so v Mariboru še vedno veliko nižje kot v Ljubljani, je pa res, da tako kot v Ljubljano tudi v Maribor prihaja Airbnb, ki v Ljubljani izrinja ljudi za obvoznico, v Mariboru pa preprečuje, da bi našel stanovanje," dodaja Helena.

Maribor ima potencial, a ...
Njuno razmišljanje o turističnem potencialu mariborske občine strne Nomin stavek: "Mi vemo, kaj imamo, ampak ne znamo tega pa izkoristiti." Tudi Helena meni, da je na področju turizma ogromno neizkoriščenega potenciala, a da so se Mariborčani "nekako vdali in sprijaznili, da tako pač je, in prepričali sebe in vso Slovenijo, da je to pač mesto, ki nima prihodnosti. Tako živimo v senci tega, kar je včasih Maribor bil. Po drugi strani pa Mariborčanom ni treba iskati kadra od drugod, imamo izredno sposobne ljudi, ne potrebujemo tujih strokovnjakov, samo nekega dobrega vodjo."

Dogajanja ne primanjkuje
Kar zadeva mlade, je Nomi prepričana, da so mladinske organizacije v občini zelo močne in da se vsak dan nekaj dogaja. "Čeprav se Mariborčani pritožujemo, da se nič ne dogaja, se dogaja," potrdi Helena.

Nomi meni, da mladi pri izbiri na volitvah pogosto zapadejo pod vplive okolja in da bi se morali odločati sami, in ne slediti mnenjem drugih. "Če bi se Mariborčani tako strastno gnali k napredku in urejanju problematike, kot na primer navijamo za naš nogometni klub, bi bile zadeve hitro rešene," dodaja Helena.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Župan mora biti ...
Na vprašanje, kakšnega župana si želijo mladi, Helena odgovarja, da mora biti predvsem 'človek', da se mora ukvarjati z 'županovanjem', in ne z različnimi aferami in iskanjem lastne koristi, ki da so postale že ustaljena praksa. "Težiti mora k napredku in razvoju podjetništva, da gre mesto naprej, da nismo več v senci," konča razmišljanje Helena. Tudi Nomi pravi, da mora župan dihati z mestom, da mora sam videti in presoditi, česa mestu v tistem trenutku primanjkuje, če pa tega ne vidi, mora prisluhniti ljudem.

Bi bilo treba število mandatov župana omejiti? Helena meni, da je to odvisno od samega kraja in problematike, ki jo je treba rešiti. "Mislim, da bo nekdo, ki bo prišel rešit Maribor, potreboval več kot en mandat," je prepričana. "Je pa res, da če si dalj časa na nekem položaju, se poleniš. Župan, ki bi bil več mandatov na čelu mesta, si ne sme dopustiti, da se poleni in neha spremljati, kje lahko še kaj dodamo Mariboru, kje lahko kaj izboljšamo," pa dodaja Nomi.

"Župan se mora z veseljem sprehoditi po svojem mestu in iti na kavo ..." pravi Nomi. "Le tako lahko vidi, kaj je v mestu narobe," pa Nomi dopolni Helena.

S Heleno in Nomi sta se pogovarjala Špela in Jure, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Aleksandra K. Kovač, Polona Brajkovec
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 01.11.2018 ob 08:30
Ni čudno, da MB stagnira, če pa imate same kavbojce za župane.
njupipupi
# 02.11.2018 ob 16:22
alenka2012

V Evropi še nisem videl župana, ki bi privatiziral pobiranje kazni zasebnemu podjetju g. Šešoka (tajkuna), razen pod Kanglerjem v MB. O cestni varnosti pa sledeče: radarji so bili postavljeni samo na mestih, kjer bi se ujelo največ prekrškarjev, ne pa kjer so bile nevralgične točke, kjer bi bilo ogroženi pešci. Niti enega radarja ni bilo ob šolah. Bili so samo ob dvopasovnicah, kjer so bile velike hitrosti in nalašč postavljeni znaki omejitev iz 70 na 50 v križiščih (na razdalji komajda 30 metrov), da bi lepo izstavljali račune.

alenka2012 očitno se pišeš Kangler, da tega ne veš in si živela v MB. Na Nasipni pa tudi ni nobenega Kanglerjevega radarja, ki bi karkoli preprečil.

Volivno kampanjo delaj kje drugje, Franca. In vsaj si daj moški naziv, če si že nepismen.
Juhu
# 01.11.2018 ob 10:51
Kako politično okuženi so učitelji, zelo vpliva na prihodnost in odločanje, otrok in študentov, in tudi staršev.
m72
# 01.11.2018 ob 11:51
"Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo."

Zato pa smo tako globoko padli, ker častimo take "pozitivce". Tega se, žal, premalo zavedamo.
Leut
# 01.11.2018 ob 18:10
Hudo mi je, ko gledam Javšnika in podobne, kako z bednimi vlogami v tv nadaljevankah in v raznih skečih, ki jih žaljivo imenujejo stand up komedije, ustvarjajo javno mnenje, da smo Štajerci eni primitivni siromaki. Še malo, pa se bomo težko rešili tega mnenja o nas. Podobno je ugotovil pokojni Jernej Šugman, ko je opazil, da se mu ljudje na ulici smejijo, ker so v njem videli Vesota, ne pa njega, Jerneja. On se je pravočasno umaknil. Kaj pa mi?
AMFIBIJA
# 01.11.2018 ob 07:59
Večêrni zvón

V MARIBORO FSE JE ZAJ MOGOČE

V Mariboro fse je zaj mogoče,
če tak šefi rečejo pa pika.
Nor je, keri se f sodnijo ftika,
tak je pa čepraf nobeden noče.

V Mariboro nea bo drugače,
če se nekaj né bo vzelo v róke,
to prenese se še na otróke,
niso to, če mislite, igrače.

Podivjana laufa ena zvêr,
trga, grize, ponareja, laže,
samo tumpekom oči še maže,
takšen mariborski je večêr.

V Mariboro nekaj bo frčalo,
v lufto čutiš to že nekaj cajta,
se podira fse ko stara bajta,
né bo dolgo, sámo čakaj malo.
NOPCBS
# 01.11.2018 ob 07:32
Lepe nogavicke

Ce ne bo pravi bo pa gotof, za razliko od Ljubljane
interakt
# 01.11.2018 ob 07:20
Te pa je ne tok šparajte, ker se ne bo znucala
M-filter
# 02.11.2018 ob 05:59
sem s kamnika. 7 let sem živel v mariboru sedaj 2 leti v ljubljani. v mariboru sem se počutil veliko bolj domačega kot v ljubljani. mogoče je problem ker sem v centru? maribor rabi sposobnega župana. te pa je že težko dobit v katerikoli občini. ljubljana ima tukaj srečo. če zokija ne bi bilo bi bila ljubljana še vedno turistična neznanka
AMFIBIJA
# 01.11.2018 ob 10:13
Andreja Friškavec

KUŠTRAVEC IN KOCKE

Kuštravec mendá, tako nekako,
kdo bi vsa imena si zapomnil,
znan, da stolčka se je polakomnil,
zdaj pa da prešel je mero vsako.

Jasno ni, v katero stran pogleda,
kadar prečka mero pubec toti,
radarji samo so mu napoti,
ti merilci kaosa, nereda.

Dregnil svojčas pubec je v merilce,
kockanje ga vrglo je na plano,
kuštravcu bilo je s tem postlano,
kazal ko na kaosa je krivce.

Za oblast da vsak se le preriva,
kuštravčeva je skupina vpila,
kanglico za krivo razglasila,
ker preveč da kanglica zaliva.

Kanglica mu padla je v oko,
treba da jo brž je odstraniti,
kuštravec začel je govoriti,
dalje kot po maslu mu je šlo.

Pa potem prav hitro se pokaže,
da njegovo spolzko mastno maslo
še prehitro vrh glavé je zraslo,
in pa kakšne kuštravec je baže.

Zgodba ta premnogim je poduk,
masla kdor preveč ima na glavi,
le težko ga tjakaj skrije, spravi,
kjer premajhen mu stoji klobuk.

Radarji zdaj merijo hitrosti
kuštravčeve, kadar gre čez mero,
ko oviro lomi za oviro,
ko približa meji se norosti.

Tiste kajpak blaznosti voznika,
ki natanko radar jo zaznava,
množica pa vse bolj prepoznava,
kam, kako se kuštravec premika.

Radar ne ustavi ga nobeden,
kuštravi jih namreč je izključil,
lekcije se pubec je naučil,
ki kasiral jo nekoč je eden.

Pač pa kocke mnoge so ostale,
čakajo, da vkup jih spet kdo spravi,
ko nastopil bo trenutek pravi,
vlogo bodo znano odigrale.
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:15
"Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo."

Zato pa smo tako globoko padli, ker častimo take "pozitivce". Tega se, žal, premalo zavedamo.

Se strinjam s prvim in drugim!
Ampak ko vidiš "delo" Fiškrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fiškravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim "bi se naj" boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa...pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih!
LetherHosen
# 01.11.2018 ob 08:42
Za Maribor je edina rešitev, da ponudijo Jankoviću stalno bivališče v Mariboru. Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo. Če bi se samo vprašali, koliko pogodb je razdrl dr. Fištravec in jih morajo sedaj Mariborčani plačevati namesto, da bi od njih imeli koristi.

Biti župan je biti manager in ne filozof....
alenka2012
# 02.11.2018 ob 10:13
Dolgo let sem živela v Mariboru, lepo je bilo, lepo mesto....nikoli nisem razumela vstajnikov in dr Fišrovca ki so linči Kanglera in mu nakopali 26 ovadb samo zaradi tega ker je v skrbi za varnost ranljivih skupin, pršcev, starejših, nosečnic ki sorehajajo kužke dal postaviti sistem radarjev ki bi umiril vročekrvne voznike in poskrbel da izgubijo vozniške. Dr Fišteovec vstajnik je celo pred kamerami odmontiral enega od radarjev....ste g Dr Vstajnik in vaša horda vstajnikov kdaj pomislili da bi radarji rešili marsikatero življenje, mogoče tudi nosečnice, otroka in kužka ta teden....kar je noro je noro, upam samo da ste volilci sprevidi kam so vas pripelki Dr Vstajnik in njegove oprode.....
Funai
# 01.11.2018 ob 11:35
Airbnb ne izrinja folk nikamor, ce kdo mene vprasa. Se vedno je kup stanovanj za najem po trznih cenah. Ne da se vsakemu jet turizma in se kar naprej ubadat z novimi in novimi ljudmi in dnevno hodit na check in/out pa pucat flet. Da najames servis za to, pa razlika v izkupicku ni vec tako velika.
MajWill
# 01.11.2018 ob 09:42
Lepa Amfibija:)
kapljač
# 08.11.2018 ob 19:05
Predlagam, da mariborćani izvolijo Šiška za Župana a si predstavljate zmedo v pravosodju in politiki nasploh? Za inat, bi se slovenci kdaj pa kdaj morali tako odzvat.
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:16
"Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo."

Zato pa smo tako globoko padli, ker častimo take "pozitivce". Tega se, žal, premalo zavedamo.

Se strinjam s prvim in drugim!
Ampak ko vidiš "delo" Fišrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fišravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim "bi se naj" boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
maček Tom
# 01.11.2018 ob 08:25
imate Fištravca…? le kaj boste z njim ?
zapravico
# 01.11.2018 ob 07:35
Cene stanovanj so v Mariboru še vedno veliko nižje kot v Ljubljani, je pa res, da tako kot v Ljubljano tudi v Maribor prihaja Airbnb, ki v Ljubljani izrinja ljudi za obvoznico, v Mariboru pa preprečuje, da našel stanovanje

Vam pa dogaja haha
Torrent
# 05.11.2018 ob 12:25
Super izbira v MB za župane, nesposobnež, lopov... Pa novi obraz Arsenovič, ki se grebe za stolček, zato da bo sebi in podpornikom (Hakl družina) izdajal razna dovoljenja v lokalih in stavbah. HAHAHA, prozorno...
glasnost
# 02.11.2018 ob 19:33
Fištra - adijo! Kangla - že leta 2012 adijo! Prvi meša (kitajsko) meglo, drugi je primitivec prve kategorije.

Je pa tudi res, da lahko imamo najboljšega župana v sloveniji, ampak če mu mestni svet meče polena pod noge, ne bo mogel napraviti nič.
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:19
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištravca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nadgradil, dobre lastnosti pa ... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:18
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral sla be lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nad gradil, dobre lastnosti pa ... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:18
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral sla be lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nad gradil, dobre lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:18
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nad gradil, dobre lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:17
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nad gradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:17
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj bori l on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:17
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj bo-ril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:17
@m27

Se strinjam s prvim in drugim.

Ampak ko vidiš "delo" Fištrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fištravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:17
@m27

Se strinjam s prvim in drugim!

Ampak ko vidiš "delo" Fišrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fišravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:16
"Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo."

Zato pa smo tako globoko padli, ker častimo take "pozitivce". Tega se, žal, premalo zavedamo.

Se strinjam s prvim in drugim!

Ampak ko vidiš "delo" Fišrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fišravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim bi se naj boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa... pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih
MPK2
# 02.11.2018 ob 18:16
"Dr. Fištravec je naredil toliko škode in dolga Mariboru, da je žal v primerjavi z njim Kangler celo pozitivec. Slednjega se žal Mariborčani ne zavedajo."

Zato pa smo tako globoko padli, ker častimo take "pozitivce". Tega se, žal, premalo zavedamo.

Se strinjam s prvim in drugim!
Ampak ko vidiš "delo" Fišrafca, vidiš da je bil Kangler dober župan. Fišravec je od Kanglerja pobral slabe lastnosti, proti katerim "bi se naj" boril on pa jih je nadgradil, dobrih lastnosti pa...pa je videl vsak sam v preteklih 5.letih!
kingeston
# 02.11.2018 ob 08:54
propadlo mesto s temu primernimi prebivalci...
Kazalo