Uredniški izbor
Zobozdravnik, zobar, zobje, zobki
Cene zalivk v Sloveniji pri zasebnikih precej nihajo in lahko dostikrat presežejo 100 evrov po kosu. Foto: Reuters
false
ZZZS sicer ima določene podatke o zobozdravnikih, a so za uporabnika relativno neuporabni. Foto: BoBo
false
Vožnja do Zagreba vam bo vzela okoli dve uri. Foto: BoBo
denar, evro, cent, drobiž
Cene preprostejših zalivk na Hrvaškem stanejo nekaj manj kot 30 evrov. Foto: Pixabay

Dodaj v

Kako sem šel čez mejo po nove zalivke in denarnico olajšal precej manj kot v Sloveniji

Cene zobozdravstvenih storitev so na Hrvaškem nižje
7. avgust 2017 ob 06:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob visokih cena zobozdravstvenih storitev pri zasebnikih in dolgih čakalnih dobah pri koncesionarjih v Sloveniji so se začeli pacienti v iskanju rešitve svojih zobozdravstvenih težav ozirati tudi čez mejo, kjer so cene precej nižje.

Iskanje zobozdravnika je bila zame vedno mučna reč. Nikoli ne veš, kateri je zares dober, cene za osnovne storitve, kot je recimo zalivka, pa divje nihajo. Ko sem letos poskusil najti zobozdravnika, pri katerem bi si popravil zlomljene zalivke (te sem si dal pred nekaj leti narediti po 10 evrov na kos v študentski vajalnici na stomatološki kliniki, ki je mimogrede vedno polno zasedena in sem takrat mesto dobil zgolj po srečnem naključju), sem najprej šel na spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Že tu se mi je pojavil manjši glavobol. Najprej ena Excelova tabela z okoli 1.200 vnosi in podatki o tem, koliko pacientov ima posamezni izvajalec in v kolikšni meri dosega splošno povprečje števila pacientov. Delno uporabno. Nato sem našel na spletni strani ZZZS-ja nov seznam izvajalcev, ki ima na prvi pogled več informacij. A takoj ti obrazložitev pove, da navedene cene niso za zavarovance, temveč so namenjene izvajalcem zdravstvenih storitev, ki imajo z ZZZS-jem sklenjeno pogodbo o izvajanju zdravstvenih storitev. Zraven so bili sicer navedeni podatki o čakalnih dobah, a so ti ponekod stari štiri leta in več, čakalne dobe pa nihajo od okoli enega do več mesecev. Kar pa je dodatno nadležno, je, da moraš vsakič, ko želiš pogledati podatke o čakalnih dobah, klikniti najprej na povezavo in nato na povezavo do še ene Excelove tabele in podatke pregledati v tabeli. Pri nevem koliko vnosih samo za območno enoto Ljubljana, absolutno preveč dela.

Nikakršnega sistema torej ni na mestu, ki bi koncesionarje razvrstil po zadovoljstvu uporabnikov, ali cenah storitev, morda po čakalnih dobah ... Na tej točki me je minilo, zato sem uporabil bolj preverjeno metodo –malce sem povprašal v svojem ožjem in širšem krogu poznanstev. Tudi to ni obrodilo kaj prida veliko sadov; nekateri ne jemljejo več novih pacientov, nekje je treba čakati nekaj mesecev, spet drugi računajo 120 evrov za zalivko, tretji 40, a dela ne opravijo dobro …

Žrtvovati je treba kakšen dan
Nato sem spomladi celo prebral oglasno pošto ene od naših zavarovalnic, ki ponuja neko dodatno zavarovanje za zobozdravstvene storitve s pogodbenim partnerjem iz Zagreba. Ker sem že slišal, da so storitve na povsem uglednih zasebnih hrvaških klinikah poceni in kakovostne, sem se odločil malce pobrskati na spletu in preveriti njihovega pogodbenega partnerja. Na prvi pogled so se mi zdeli zelo profesionalni, in ker predvidevam, da zavarovalnica ni sklenila pogodbe z izvajalcem, ki bi slabo opravljal svoje delo, saj bi jih to stalo kar nekaj premij, sem se odločil, da stopim v stik z njimi.


Vse je potem steklo zelo gladko. Ker imajo posebni klicni center v Ljubljani za stranke iz Slovenije, je vsa komunikacija, po telefonu in po elektronski pošti, potekala v slovenščini. Takoj smo se dogovorili za datum, odgovorili so mi na vsa vprašanja o ceni storitev in poslali tudi povezave na cenik. Na termin sem sicer moral počakati dober mesec, a če sem že toliko časa čakal z zlomljenimi zalivkami, sem bil pripravljen potrpeti še en mesec.

Če se odločite za takšno potezo, potem si boste morali vzeti en cel prost dan. Jaz sem imel termin ob 14. uri, vožnja do Zagreba z avtomobilom pa traja okoli dve uri, pri čemer je treba vzeti v zakup še morebiten zastoj na Obrežju in gnečo na cestah v mestu.

Cena? Ceneje kot pri nas.
In kakšna je bila moja osebna izkušnja pri izvajalcu? Klinika je zelo lepo urejena s sodobnimi napravami in mlado ekipo. Odnos je bil ves čas povsem profesionalen, osebje pa zelo ustrežljivo, čeprav so neprestani nasmeški delovali nekoliko izumetničeno. Ampak, v redu, veliko bolje kot naveličanost in zagrenjenost v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu.

Vse skupaj, s slikanjem ortopana in izdelavo štirih zalivk, mi je vzelo slabi dve uri in me olajšalo za 150 evrov. No, 160, ker je bil menjalni tečaj na bankomatu očitno dokaj neugoden, k temu pa je treba prišteti še dobrih 30 evrov za gorivo, se pravi slabih 200 evrov. Približno toliko bi odštel tudi v Sloveniji, če bi mi uspelo najti zobozdravnika, ki bi mi zalivke izdelal po 40 evrov za kos. Na moje vprašanje, ali dajo tudi kakšno garancijo za svoje delo, so mi odgovorili, da ni neke izrecne garancije, a če bi se mi v kakšne pol leta zalivka zlomila, naj pridem nazaj, in mi bodo naredili novo zastonj. Zdaj bo torej treba počakati in videti, a trenutno pripomb na opravljeno delo nimam.


Pozanimajte se, ali lahko dobite povrnjen denar nazaj
Ker mi za zdravstveno zavarovanje od plače odtegnejo kar zajeten del, me je zanimalo, ali sem upravičen tudi do povračila stroškov za zdravljenje v tujini. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 44. členu določa primere, v katerih ste do takšnega povračila upravičeni. Ob prebiranju zakona mi je postalo jasno, da se za denar lahko obrišem pod nosom, ker nisem niti izčrpal vseh možnosti v Sloveniji, niti nisem predolgo čakal, niti nisem dobil napotnice specialista. Pa še nekaj drugih razlogov navaja zakon. Kljub temu sem na ZZZS poslal vprašanje, ali sem do povračila upravičen. Ko odgovora v treh dneh nisem dobil, sem na zavod še poklical, kjer so mi dejali, da sicer lahko oddam vlogo, a da je zelo velika verjetnost, da povračila ne bom dobil, zato se nisem niti spustil v vrtinec naše birokracije. Nato sem dobil še odgovor po elektronski pošti, da bi bil do povračila upravičen zgolj v enem izmed prej omenjenih primerov.

Če ste torej v podobnem položaju, kot sem bil jaz, se vam torej splača malce pogledati čez mejo. S finančne perspektive gledano, kaj dosti na slabšem ne boste, boste pa verjetno prihranili kar nekaj živcev in časa.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
STRIKE
# 07.08.2017 ob 06:45
Zobozdravstvo. dermatologijo, okulistiko so popolnoma privatizirali in zasebniki služijo mastno!

Čisto so pozabili da so tu da nam pomagajo!

A ni to osnova za poklic zdravnika?
21.12.2012
# 07.08.2017 ob 06:32
Resnično in žalostno. 1. Slabo stanje zob populacije, 2. Slabo zdravstveno varstvo na tem področju, 3. Posledica prvega in drugeg bogatenje iznajdljivih zobozdravnikov.
pink panter
# 07.08.2017 ob 07:27
Bolj pokvarjenega sistema od slovenskega zobozdravstva ni! In še to, ne govorite o slabi kvaliteti v tujini. Kvaliteta zunaj je čisto ok in storitev je opravljena dvakrat ceneje in petkrat hitreje!
miket
# 07.08.2017 ob 06:57
Zobarji pri nas, ki živijo od države, delajo največje sranje, saj jim pacientov nikoli ne zmanjka. Privat pa, zaradi istega razloga in porazne kvalitete javnih zobarjev, nabijajo cene. Pa smo, kjer smo.

Kamorkoli v tujini greš do zobarja, te skoraj da napadejo, da imaš v ustih strup in smešno je celo, da teh kitajskih plomb, ki jih imamo v ustih, ne dajejo v usta niti več javni zdravniki v Bosni, saj so nekvalitetne, škodljive za zdravje in razpadejo v povprečju po dveh letih, tako da jih je treba konstantno menjati. So pa cenejše.

Tako bi morda lahko namesto tega reklamnega prispevka raziskali kdo je odgovoren za naročevanje plomb in ostalih materialov, saj delajo ogromno dolgoročno škodo vsem prebivalcem.
statist_num
# 07.08.2017 ob 06:51
(Zobo)zdravniki imajo radi drage nepremičnine, drage avtomobile itn. in temu primerne so tudi njihove cene. Če greš koncesionarju ti pa prej zob odpade ali pa dobiš raka preden prideš na vrsto, dobesedno.
pr_holistar
# 07.08.2017 ob 07:29
Nekaj pa je res. Od osamosvojitve dalje so nam zapirali pipico zobozdravstvene nege. Prišli smo do faze, ko je treba vse živo plačevati iz žepa ali pa hoditi škrbast po svetu. In to smo kar nekako ponotranjili, standard so nam zrušili in nihče se ne upira, kar lepo plačujemo zasebnikom tisoče evrov .... za bele plombe, porcelan, celo za odstranjevanje kamna je treba plačevati, da ne omenjam implantate, protetiko.....
zapravico
# 07.08.2017 ob 07:06
Kar se pri nas dogaja s tem zdravstvom je živa katastrofa.Vsak krade prejema podkupnine,in skrbijo le za svojo rit,tisti ki so vse to zgradili pa so najmanj vredni
dR9d
# 07.08.2017 ob 06:46
v cerklje k zobarju hodijo avstrijci že dolga leta..njim zavarovalnica povrne denar z veseljem, saj so storitve pri nas cenejše kot v avstriji...mi pa se lahko obrišemo pod nosom
urle
# 07.08.2017 ob 07:26
zakaj se "strokovnjaki" , ki pljuvajo po Kolarjevi in kričijo po privatizaciji zdravstva ne ozrejo v zobozdravstvo, naše, slovensko zobozdravstvo? popolna privatizacija, popolna katastrofa!
POIVRE
# 07.08.2017 ob 07:28
Opisano je slovensko zdravstvo nasploh in tudi zdravniki, ki se pehajo le za denarjem. Prideš k zobozdravniku v zdravstveni dom, opravi nekaj malega in te naroči v svoj samoplačniški espe, ki je v "isti" ordinaciji...Mogoče bi bilo boljše, če bi z zakonom ukinili sindikat Fides, ki skrbi le za denarno blaginjo zdravnikov...Spomnimo se, Fidesov Kuštrin je skomignil z rameni ob vprašanju, kaj se bo zgodilo z bolniki, ki bodo zaradi stavke utrpeli nepopravljive zdravstvene posledice...
arhitektka
# 07.08.2017 ob 07:53
Slovenija ima odličen, čudovit sistem otroškega zobozdravstva. Do 18.leta otroku pripada pregled na vsakega pol leta. Zobe sčistijo, zalijejo stalne, zaščitno premažejo, florirajo, popravljajo odkruške, nadomestijo odlomljen zob, čistijo kamen, delajo plombe.... vse brezplačno. Resnično, če so starši vestni, lahko dajo otroku čudovito zobno popotnico za naprej...

Potem te pa vržejo v jarek in ti ob rednem pregledu niti kamna ne spucajo.
D Toni
# 07.08.2017 ob 07:40
Sam imam tudi zelo dobre izkušnje z manjšo zagrebško kliniko, kjer so me presenetili z osebnim in iskrenim pristopom. Sem pa pred tem obiskal dve večji kliniki in zaradi občutka industrijskega pristopa in vseh umetnih nasmehov sem iskal naprej. O sllovenskih zobarjih imam pa odlične vendar drage izkušnje z zasebnikom in katastrofalne z zobarji v zdravstenem domu. Če bi še mal tam vztrajal bi bil pri 50-ih brez zob. To področje je pravi Avgijev hlev in dvomim, da se bo ga kakšen minister sploh lotil čistit. Državljani pač plačujemo, zobraji služijo, država od tega nima nobene škode.
Seneca
# 07.08.2017 ob 07:52
Pri moji zobozdravnici sem na koncesiji, a čisto pri vsakem obisku najde razlog, zakaj moram doplačati, običajno med 50 in 100 EUR. ZZZS bi moral skleniti pogodbo s hrvaškimi izvajalci tako dolgo, da bi našim zlatatarskim zobozdravnikom pričelo zmanjkovati dela in bi bili prisiljeni delati na koncesijo oz se trudili pridobiti paciente tudi za koncesijske storitve.
nikagaja
# 07.08.2017 ob 07:45
v zobozdravstvu se krade in goljufa 100 na uro. tako nekako je povedal sorodnik prijateljice, mlad zobozdravnik.
gesan
# 07.08.2017 ob 07:34
Zakaj je to pri nas tolko dražje?
Ker pri nas imajo vsi tile koncisionarji, pravniki, računovodski servisi...cene v točkah, ki se jih držijo kot pijansci plota.
Nobene prave konkurence!
Kot da bi se vsi skupaj, ki to organizirajo in izvajajo, zmenili, da nas bodo izmolzli do konca.
Norisla
# 07.08.2017 ob 07:41
To je v sloveniji povzrocila popolna liberalizacija in privatizacija zobozdravstvenih storitev...
anze82
# 07.08.2017 ob 09:05
meni se zdi pa noro to,da vseskozi plačujem prispevke,storiutev pa ne morem uvelojavljati,ali so hude čakalne vrste ali pa drastična doplačila.sistem je zgrešen in preživet.
alah
# 07.08.2017 ob 07:49
Potrebujemo premišljeno in korenito zdravstveno reformo, ampak politiki nas odpravljajo z leporečjem in lepotnimi popravki. Očitno so lobiji pomembnejši od nas državljanov, volivcev. Žalostno, da je tako, demokracija tudi v tem primeru ne deluje...
viisaus
# 07.08.2017 ob 08:09
Vse to,kar piše v članku in kar so napisali sokomentatorji je žalostna resnica slovenskega zdravstvenega sistema,ki deluje tako,da čakaš,,,in ko se ti ne da več čakat.greš privat,,kljub vsemu opevanju socialne države in podobnega sran.......jaz osebno sem si šel zobe uredit v Srbijo.Cene 5 X nižje, medtem stomatološki center izgleda kot znanstvena fantastika,,, tehnološko so daleč,daleč pred slovenskim javnim ali zasebnim stomatološkimi ordinacijami.Res moraš vzeti 3 dni dopusta,toda,, cena je smešno nizka,napram slovenije.Ker osebno poznam ogromno slovenskih zobozdravnikov in ko so izvedeli,da sem šel v srbijo,so mi začeli razlagati,da tam pač ni znanja,da uporabljajo cenene materiale itd... pa vse to ni res.Moj dober znanec--zobozdravnik v ljubljani ima pri 37 letih.. 2 hiše... 14 stanovanj v ljubljani,,, avto ranga 100.000 eu... itd,itd.Dokler bodo zdravstvo trdno obvladovali razni zemljariči,se ne bo spremenilo nič... kakorkoli se nekateri izgovarjajo,,jaaa saj kaj se pa lahko spremeni.... spremeniti je potrebno politično opcijo,,ker dokler nam bodo vladali ,,levičarji,,, nam ni pomoči,,tako to je,, pa če se nekateri še tako trudijo,,razlagati,da so vsi isti,,da se ne da nič spremeniti itd....
gesan
# 07.08.2017 ob 07:38
pr_holistar
# 07.08.2017 ob 07:29
Nekaj pa je res. Od osamosvojitve dalje so nam zapirali pipico zobozdravstvene nege. Prišli smo do faze, ko je treba vse živo plačevati iz žepa ali pa hoditi škrbast po svetu. In to smo kar nekako ponotranjili, standard so nam zrušili in nihče se ne upira, kar lepo plačujemo zasebnikom tisoče evrov .... za bele plombe, porcelan, celo za odstranjevanje kamna je treba plačevati, da ne omenjam implantate, protetiko.....
........................................
...............
Še več!
Najbolj odgovorni za takšnbo stnje danes selfirajo kot prasedniki, ponosno kot, da bi ustvarili okoli sebe cvetoči in dišeči vrt poln dobrot za vse...

Ma mene bi na njihovem mestu bilo sram! Oni te varovalke v sebi očitno nimajo!
Še kar naprej so pametni z vsemi svojimi pametizmi vred!

Buthalci pa še kar naprej navijajo za njih!
Kot, da so sadomazoti?!
smartass2011
# 07.08.2017 ob 09:12
Komu so namenjeni nepregledni seznami ZZZS, o katerih piše članek? Uporabnikom zagotovo ne, saj so skrajno nepregledni in neuporabni. Namenjeni so zgolj in samo temu, da nam mečejo pesek v oči o transparentnosti in nekaj ljudem, ki te podatke obdelujejo in zato dobivajo plačo. Kdo plačuje to? Seveda mi!
Celine
# 07.08.2017 ob 08:36
Moji zobje so katastrofa ker nimam denarja, da bi nafutrala zobozdravstveni apetit. Hvala za take cene. Hvala Slovenija.
gesan
# 07.08.2017 ob 07:43
Najprej ena excelova tabela z okoli 1.200 vnosi in podatki o tem, koliko pacientov ima posamezni izvajalec in v kolikšni meri dosega povprečje števila pacientov, ki jih ima. Delno uporabno. Nato sem našel na spletni strani ZZZS-ja nov seznam izvajalcev, ki ima na prvi pogled več informacij. A takoj ti obrazložitev pove, da navedene cene niso za zavarovance, temveč so namenjene izvajalcem zdravstvenih storitev, ki imajo z ZZZS-jem sklenjeno pogodbo o izvajanju zdravstvenih storitev. Zraven so bili sicer navedeni podatki o čakalnih dobah, a so ti ponekod stari štiri leta in več, čakalne dobe pa nihajo od okoli enega do več mesecev. Kar pa je dodatno nadležno je, da moraš vsakič, ko želiš pogledati podatke o čakalnih dobah, klikniti najprej na povezavo in nato na povezavo do še ene excelove tabele in podatke pregledati v tabeli.
......................................
Iz teh uradov niso sposobni poslat niti njihovega logotipa, če ga kdo potrebuje...
Vse te njihove spletne strani so v bistvu projekt, ki je namenjen zgolj temu, da je nekdo mastno pokasiral, potem pa je vse šlo po malem v maloro...dokler ne ugotovijo taisti pametnjakoviči, da bo najbrć treba nek nov projekt, da si zopet napolnijo žepe in bo namenjen samo temu...

Kaj me čudi? Nič me več ne čudi, vedno znova me čudi zgolj to, da tu pa tam še srečaš kakšen razum, inteligenco in resnicoljubnost.
Na žalost, tu pa tam!

Vse ostalo je za zamrežit, ker so vsi ostali samo osebe, ki bi prej ali slej zlorabljali vse živo okoli sebe!
Optimist99
# 07.08.2017 ob 08:13
Nemci hodijona Poljsko, Madzarsko. Stajerski del pa ima za vs svoja vecja zobozdravstvena dela zobozdravnika v Vinivi, nekaj kilomterov od mejnega prehoda Zavrc.

Dokler si v solanju, je slovenski sistem super. Ceprav ze tam sparajo pri 18+. Ko si odrastel, pa upaj, da imas nekje sorodnika, ki te bo vzel preko vrste. Ce ti ne bo zobozdravnik rekel, da ima ze septembra/oktobra izpolnjeno kvoto del,ki jih placa zavarovalnica.
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 07:59
Skippy @ zobozdravstvo je privatizirano, po večini. cene pri privatnikih pa so res nenormalno drage. kako je to možno - po tvoji teoriji

sicer pa je največja svinarija to,d a javni zdravniki v javnih zavodih, izven poklicnega časa, opravlajjo privatne storitve. se pravi na napravah, ki smo jih vsi kupili, oni služijo za zaseben žep. in to kako!
Hohštaplerija
# 07.08.2017 ob 07:57
Če nima dveh levih nog, se lahko zobozdravnik pri nas kopa v denarju.
Zverca
# 08.08.2017 ob 09:03
Večina vas še zmeraj ne šteka sistema javnega zdravstva. Pravite norme ipd. Tista, ki je izključno odgovorna za standard storitve, čakalne dobe .... je zavarovalnica. Ona določi program vsaki ordinaciji/koncesiji. Zasebni koncesionarji so del javne mreže. Če plastično razložim. Zavarovalnica da ordinaciji 10.000 € za amalgamske zalivke. Če zavarovalnica plača 20 € za eno zalivko, jih lahko zobozdravnik napravi 500. Vsaka dodatna zalivka gre v zobozdravnikov minus, ker od zavarovalnice te ne dobi plačane. Če napravi 500 zalivk do oktobra, novembra in decembra te storitve ne bo izvajal. Oziroma bo, ampak samo samoplačniško. Kar se tiče belih zalivk. Ceno uravnava trg. Koliko boste doplačali, se zobozdravniki odločajo po svoje na osnovi cenikov. Isto velja za vse ostale storitve v zdravstvu. Zavarovalnica letno plača 1000 umetnih kolkov in toliko bo narejenih. Bolnišnice včasih gredo preko te kvote, zato so v izgubi. Zasebnik tega seveda ne bo delal. Vsaj zobozdravnik bi delal več, če bi storitve plačala zavarovalnica, kar pa ne. Upam, da je sedaj bolj jasno.
GORILA
# 07.08.2017 ob 13:45
@hypatos
Medicina in pravo sta dva najtežja ''faksa''. Kdo potem tu ni realen? Jaz ali ti?

Imaš kakšen vir za to trditev...verjemi mi, da (skoraj) noben diplomant pravne fakultete ne naredi Fakultete za matematiko in fiziko!
kajuli
# 07.08.2017 ob 08:10
Moje izkušnje z zobarji:

- v Sloveniji so dobri zobarji predragi, sem našla enega bolj poceni, in mi je naredil katastrofa plombo;
- sem šla v Zg na privat kliniko, cene kot v Sloveniji pri poceni zobarjih, delo in materiali vrhunsko. So popravili tudi za slovenskim zobarjem. Imajo najnovejše naprave, en zob mi je bilo potrebno pozdraviti, pozdravili so mi ga v enem obisku, se pravi, odprli so zob, ga pozdravili, in trajno zaplombirali. Nič milijon obiskov in vsakič malo požokajo. Potrebovala sem en implatant, vrrhunsko opravljeno. Ti implantati, ki jih gledam po slovenskih ustih, so vidni že na daleč, moj se sploh ne da detektirati. Material za implantat in krono vrhunski. In mimogrede, imajo tudi anesteziologa, za tiste, ki se preveč bojijo, ali pa če imaš obsežna dela, ki trajjo dlje časa, dobiš "budno anestezijo". Res top kvaliteta za cene slovenskih poceni zobarjev.

Je pa šla kolegica k poceni hrvaškemu zobarju, je rabila dva implantata, in je narejno obupno - enako kot tudi pri nas pri poceeni zobarju.

Skratka, v zobozdravstvu je tako, da moraš iti k dragim zobarjem, če hočeš kvalitetno opravljeno delo, in dragi zobarji na Hrvaškem so bistveno cenejši od slovenskih. Lahko samo priporočam.

Še to, prijatelj, ki je potreboval operacijo, ki mu jo pri nas sploh niso hoteli naredit, je šel v Srbijo na priznano kliniko, delo opravljeno izjemno, cena smešno nizka.

Informacija za tiste, ki se bojite, da je v tujini, vzhodno od nas, kaliteta zdravstvenih storitev in materialov slabša kot pri nas - ta logika ne drži. V zdravstvu je namreč tako, da slabše kot je državno/javno zdravstvo, boljši je zasebni zdravstveni sektor. V Slloveniji je recimo javno zdravstvo še vedno na precej visokem nivoju, medtem ko je vzhodno od nas bistveno slabše, zato imajo v teh državah bistveno boljše privat zdravstvo. Zato se ne rabite bati hrvaških, srbskih, romusnkih, bolgarskih ... zobozdravnikov, zobozdravstvo tam je vrhunsko, v povprečju boljše kot pri nas, uporabljajo pa vrrhunske materiale in imajo najsodobnejšo opremo. Kot opisano že zgoraj, recimo zdravljenje zoba pri nas še vedno opravljajo na star, počasen, večmesečni način, meni so to na Hrvaškem naredili v dveh urah, od začetka do konca, in to zaradi najsodobnejše opreme. Moj hrvaški zobar ima recimo že nekaj let tudi 3D tiskalnik, s katerim kar tam, za časa obiska, "natisne" krono. Zob, ki so mi ga zdravili, je bil prenizek, da bi ga plombirali, zato so mi naredili krono za čez, katero so natisnili kar tam, takoj, mi jo dali na zob in stvar zaključena. V Sloveniji pa bi ta proces trajal takole: najprej bi mi nekaj mesecev zob zdravili, če bi bilo zdravljenje uspešno, bi mi ga ali plombirali (in bi bilo delo narejeno slabo), ali pa bi mi gor dali krono, katero bi lahko naročili šele, ko bi mi zob pozdravili. In pri zdravljenju zoba, naprimer, je čas bistvenega pomena, pri dolgotrajnih zdravljenjih na stari način, je velika verjtetnost, da zdravljenje ne bo uspešno, zob pa ti bo odmrl. Pri teh sodobnih, takojšnjih zdravljenjih, pa jeverjetnost ozdravitve zoba blizu 100%.

Skratka, če se bojite vzhodnih privat zdravnikov (ne samo zobarjev, katerakoli zdravstvena branža), potem pojma nimate, kako privat zdravstvo funkcionira. Najboljše privat zdravstvo imajo ravno tiste države, ki imajo javno zdravstvo v čistem razsulu, to pa velja za revne države.
viisaus
# 07.08.2017 ob 08:21
el CARTEL/// Javno zdracvstvo je ok,če imaš nad njim dober nadzor.Ker pa v sloveniji ni ne nadzora in ne odgovornosti,pa smo tam kjer smo.reciva;; sedanja zdravstvena ministrica je skupaj z zemljaričem pred 10 leti, mešetarila z zemljiščem v izoli--kjer je bolnica dokupovala zemljišče.Ko je ona postala ministrica,mi je takoj postalo jasno,da so jo v bitu na to mesto postavili lobiji.Vlada cerarja je v bitu vlada foruma 21.... ker pa vsi vi tega ne veste,ali nočete vedeti, je stvar pač taka, da plačajo 400.000 eu za eno ekspertizo o slovenskem zdravstvu(kjer so jih napisali že najmanj 100--na isto temo),, malo zavajajo javnost,,in 4 leta minejo---medtem pa pokradejo na stotine milijonov.... ker imajo volilce z iq 25.... je to to....
tomive
# 07.08.2017 ob 11:26
Poraz. Plačujem zdravstveno zavarovanje, pa moram storitve pri zobozdravniku še vseeno doplačevati in to dražje, kot na Hraškem brez zavarovanja!

Nategovanje Slovencev na celi črti!

In tudi tukaj se vidi pohlep oseb, ki jih proizvaja Medicinska fakulteta. Poden! Bil sem pri zdravnikih že okoli po svetu, pa so povsod prijazni in ustrežljivi in dostopni, pri nas pa naduti, odrezavi, mogočni da je le kaj.

Sicer pa ... kakor narod pustiš, tako bodo ravnali s tabo!
tantadruj76
# 07.08.2017 ob 11:01
no. naj vam jaz povem svojo zgodbo... odpadla plomba/zalivka narejena še v času osnovne šole torej v Jugoslaviji. seveda ni da kar greš k zobozdravniku najprej moraš dobiti nekoga ki te (lahko) sprejme... hahaha kot da plačuješ enega posebej in ne zdravstvo nasploh kjerkoli si in kadarkoli. ok. najdem nekoga... me sprejme. med posegom se hihita, flirta s svojo medicinsko sestro, no malo da se nista dol dala.... konča.. doplačilo seveda, kljub dodatnemu zdravstvenemu zavarovanju. super si mislim. prva poteza, ki jo naredim je ta, da kličem na zavarovalnico in po mučnem pregovarjanju, kar je bilo itak nepotrebno.. UKINEM dodatno zdravstveno. no, po nekaj mesecih se zalivka zdrobi. tokrat grem k zasebniku, sprejme me takoj, pošlje me na slikanje, seveda slikajo takoj... in mi pove da je zob oziroma korenina mrtva. treba bo puliti. super krasno fantastično. če želim puljenje na napotnico moram k svojemu zobozdravniku. stopim do njega, najprej ga moram poiskati ker tam kjer je na urniku napisan ga ni je drugje. ko mu povem sta se s sestro spogledala in ona reče: a boš dal napotnico? hahaha a boš dal? katastrofa... na to jaz rečem, dajmo ne se hecat... pa napiše in reče: da me drugače lahko naroči šeče šez leto... sem si mislil, mene ne vidiš več ne čez leto... no, tudi puljenje opravim samoplačniško takoj seveda... zadeva končana. v sloveniji vam ne pomaga osnovno in niti dodatno zavarovanje ker sistem ne deluje.
magjack
# 07.08.2017 ob 09:22
mehanik racuna 40€/h ... 20 racuna vajenec
Franc 1952
# 07.08.2017 ob 08:54
Hodim naokoli brez zob! Kar nimaš, te pač ne boli, ali ne?:)
taratara
# 07.08.2017 ob 08:03
Na Madžarskem je še ceneje, tudi Hrvati hodijo tja.
qwasyx
# 07.08.2017 ob 23:22
.poznam stomatologa ki si je po dveh mesecih dejavnosti kupil novega mercedesa, ker sedaj divja po cesti 200 na uro, ni več stomatolog ampak dvestomatolog..
Haloo
# 07.08.2017 ob 07:43
Ne poznavalcu vseh materialov in storitev pač lahko napišejo račun z najdražjim možnim izračunom, uporabijo pa najcenejše materiale in posege.
(domnevno)
Radoveden
# 07.08.2017 ob 13:43
@zziga
pardon, populist in i*****. ko se začne njegova "solidarnost" v zdravstvu, te lahko vse mine. zanj ni govora da bi nekaj bilo na voljo samoplačniško, pazi, zato, ker si to lahko bogatejši privoščijo, revni pa ne. on pričakuje da bomo vsi gagali na javnih hodnikih, ker je to "solidarno". hkrati pa pozablja da tisti ki gre samoplačniško ravno tako vplačuje in s tem krajša (kao) čakalne vrste tistim ki ne gredo "samoplačniško". če to ni solidarno, ne vem kaj je. ampak njega bode da si lahko nekdo drug, bolj premožen privošči boljšo zdravstveno oskrbo. zato bi on to prepovedal če bi le lahko. pozablja pa, da je konkurenca čez mejo. da smo zelo mali. da greš lahko kamorkoli ven in meja je zelo blizu. nič pa o tem kako skrajšati čakalnie dobe in narediti javni servis kvaliteten. ne. dajte nam več denarja in več naj plačujejo premožni in privat naj se ukine. tip je (ne smem napisat, bo brisan komentar). in vse kar imamo pod takimi populisti je to da smo na koncu samo vsi revni. to je to. pa en mandat dajo skoz in po vezah hodijo k zdravnikom, tajo da niti ne občutijo te "solidarnosti" in kako je malemu človeku.

@zozozo,
privat mora bit, ker javno v določenih delih NIKOLI ne bo funkcioniralo tako dobro kot privat, PLUS če nekdo plačuje v javno potem pa gre še PRIVAT a ni ti krasno? v javnem ne dela gužve, pa 2x plača. Pravo privat zdravstvo pa bo takrat ko boš na naših zavarovalniha lahko plačal da ti zavarovanje krijejo ne le preko koncesionarjev ampak na dejansko privat ne-javnem servisu. takrat bo pa recimo malce dražje zavarovanje, bo premium, ampak bo taka tudi storitev. zato torej privat. ne pa zgolj privat.

ker drugače bo samo to, da boš privat šel v tujino. premali smo za neke restrikcije. to tem starim fosilom še ni vžgalo.
zozozo
# 07.08.2017 ob 13:21
@hypatos - V javni upravi so plače vezane predvsem na izobrazbo. Tvoja trditev, da srednješolec v JU zasluži več kot diplomirani pravnik je neresnična.
zozozo
# 07.08.2017 ob 12:20
Če bi res bilo lažje bit avtomehanik kot pravnik, bi bilo pravnikov manj kot avtomehanikov. Pa jih je v resnici vsaj 3-krat več. Saj vsi vemo, da je vsak, ki ni bil sposoben kakšnega resnega študija, šel na pravo ali ekonomijo.
garmond
# 07.08.2017 ob 10:49
@johann
Jaz hodim k privatnemu zobarju-koncesionarju, popravi mi samo tisto kar je najbolj nujno, se pravi skoraj nič, za vse ostalo pa dobim že nekaj let isti odgovor kot ga navajaš ti, bomo to porihtali naslednje leto. Iz tega seveda potem naslednjo leto ni nič, edino kot papagaj mi spet ponovi tisto, kar mi je obljubil prejšnje leto. Seveda pa mi vedno znova ponudi samoplačniško alternativo, katero si z mojo skromno penzijo ne morem privoščiti, kredita na banki pa mi itak ne dajo, zaradi premajhne penzije.
Tako, da mi ne govorit, da so privatni zobarji kaj boljši od tistih javnih zobarjev, kvečjemu še slabši.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 09:29
clanek je zal prikrita reklama za pogodbenega izvajalca ZZZS na Hrvaskem.
Drugace pa res, sezname o cakalnih dobah bi morali posodabljati vsak mesec sproti, ne pa, da cloveku potem ko poklice in vprasa ali je seznam azuren, recejo, da se caka eno leto.
Ce je vrhunski material na Hrvaskem toliko cenejsi, bi moral biti tudi tukaj.
Ce bi pa ZZZS sklenila dogovor z vec kvalitetnimi klinikami na Hrvaskem ali kje drugje v EU, bi se tudi cene tukaj spustile.
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 09:23
Skippy @ kot po navadi, nisi odgovoril na vprašanje.

če je privatizacija rešitev, zakaj cene pri slovenskih privatnikih-zobozdravnikih, niso nizke ampak nenormalno visoke (primerljive z avstrijskimi)?

govorim o čistih privatnikih.
torej nimajo koncesij.
el CARTEL
# 07.08.2017 ob 07:55
zobozdravstvo v sloveniji je občutno predrago,
če primerjate cene z avstrijskimi smo tam tam (standard - glede na povprečno neto plačo - pa še enkrat nižji). recimo implantat 1500€-2000€, na hrvaškem okoli 1000€.

tako da se splača iti čez mejo.

dodal bi le, da to privatizirano zobozdravstvo je dokaz, zakaj ne smemo nikoli privatizirati javnega zdravstva - predrage storitve, ki si jih ne moreš privoščiti.
zozozo
# 07.08.2017 ob 13:55
@GORILA - Pravni faks je tako težek, da vsako leto v Sloveniji diplomira skoraj 700 pravnikov. Brez dvoma vse sami vrhunski talenti, ki bi z levo roko opravili študij fizike, veterine, farmacije, itd.
Radoveden
# 07.08.2017 ob 13:11
Poklic zdravnika je poklic tako kot vsak drugi, ki ga opravlja človek. Osnovno poslanstvo ni da se na glavo vrže za naše zdravje in šele potem gleda na denar. Oboje mora iti z roko v roki. Če pričakujemo da imajo zdravniki moč zdraviti na najvišjem nivoju je povem normalno da so take tudi cene. Ne rečemo zastonj da je zdravje bogastvo. Če plačujemo znanje drugih po0vsod drugje, le zakaj bi pa bilo privat zdravstvo socialna ustanova?

Drugo pa je, in to je ključno, da javno zdravstvo ne deluje. Če bi delovalo, bi bio koncesionarstvo ravnotako prisotno a bi se cene ne tako bistveno razlikovale. Tako pa javno zdravstvo omogoča to kar imamo.

A naši vrli politiki mislijo (sploh ko vidim Dušana Kebra mi slabo hodi, ker tip je populist na kvarat brez naprednih idej) da je potrebno privat zdravstvo bremzati namesto da bi usposobili in pometli v javnem zdravstvu. Privat ni problem, če javno laufa. A javno ne laufa. Privat laufa povsem dobro.
zziga+
# 07.08.2017 ob 12:40
Zaradi povezav zavarovalnice z zobozdravstvenimi branjevci, je treba določiti maksimalno letno višino povračila zavarovancem za stroške storitev za popravila zob - PIKA.
Do realizacije - zgoraj - je goljufije zobarjev sankcionirati z zaplembo BMW vozil (zaradi medsebojne fovšije in omejenosti - lejga zlomka - vsi vozijo zadnji BMW)
zozozo
# 07.08.2017 ob 12:18
@hypatos - Daj, nehaj, vse obračaš na svoj mlin. Avtomehanik je lahko kar vsak, za pravnika pa baje rabiš neke hudo izbrane talente, al kaj? In ja, v javni upravi delajo 2,5 ure na dan (probaj to reč komu, ki res tam dela), pravniki brez izpita pa se baje ubijajo od fizičnega dela v odvetniških pisarnah?

Dajmo malo realizma, in malo več cenit dela, ki jih počnejo drugi ljudje.
sch
# 07.08.2017 ob 10:47
Mene zmoti predvsem odnos javnega zobozdravstva do pacienta (veliko zob imam popravljenih, tudi ortodonta moji zobje dobro poznajo, zato mi izkušenj ne manjka) - vse na hitro, briga jih, če te boli, briga jih, če je slabo narejeno, briga jih, kakšno plombo ti bodo dali in kako bo videti, samo, da se te čim prej rešijo - nekaj podobnih slabih izkušenj pa imam tudi pri hrvaških zasebnikih, tako da je na koncu padla odločitev, da hodim k slovenskemu zasebniku.

Plačam morda res nekaj več, kot bi pri javnem zobozdravniku (no, če hočem injekcijo in belo plombo, se itak doplača, tako da ... hm) ali v tujini (pa spet ne pretirano - od 40 do 70 za plombo, brušenje in čiščenje kamna 60, injekcija 15, ...), se pa vsaj ne bojim več hoditi k zobarju, pričaka me prijazno osebje in zobar, ki mu je v interesu imeti zadovoljno stranko. Jebiga, v izogib stroškom si bolj pridno ščetkam in nitkam, tako da ... sem konec koncev na boljšem, heh.

Je pa res, res žalostno, kako velike večine javnih zobarjev prav nič ne briga, kako opravljajo svoje delo. Kaj šele, da bi bili v koraku s časom s tehnologijami in znanjem ali bohnedaj to znanje podelili s pacientom v obliki kakšnega napotka za pravilno skrb za zobe, po posegih, itd.
zozozo
# 07.08.2017 ob 10:32
@birba - Ti kar lepo zbiraj v pujsku, potem pa ko ti ali pa tvoj otrok faše kakšnega hudega raka, vzami pol milijona evrov iz svojega pujska.

Moraš bit prav posebne vrste poseben, da si želiš biti pri zdravstveni zavarovalnici v plusu.
Kazalo