Uredniški izbor
Guillermo del Toro
Letošnja sezona nagrad je bila nadpovprečna predvsem zato, ker je odprla vrata za mnoštvo različnih zgodb; do zadnjega dneva ni bilo jasno, v katero smer se bo nagnila tehtnica Akademije. Na koncu je slavil Guillermo del Toro z Obliko vode. Foto: Reuters
Nova igralska generacija, ki se je za večnost vpisala v oskarjevsko zgodovino. Foto: Reuters
Guillermo del Toro je po Alfonsu Cuaronu in Alejandru Inarrituju še tretji z oskarjem ovenčani mehiški režiser. Foto: Reuters
Frances McDormand bi morala, tako meni Jimmy Kimmel, "naslednje leto dobiti emmyja za govor, ki ga je imela letos na oskarjih". Foto: Reuters
Allison Janney je oskarja dobila za vlogo "mame iz pekla", LaVonne Harding. Foto: Reuters
Zmaga Sama Rockwella najbrž ni presenetila nikogar. Foto: Reuters
Prvo - in edino - veliko presenečenje večera je bil oskar za najboljši izvirni scenarij: dobil ga je Jordan Peele za Zbeži!. Foto: Reuters
       Hočete vedeti, koliko pojma ima Hollywood o ženskah? Posneli smo film z naslovom Kar ženske hočejo - in glavno vlogo zaupali Melu Gibsonu.       
 Jimmy Kimmel
Jimmy Kimmel je svoje drugo leto v voditeljski vlogi speljal brez večjih težav, a tudi brez presežkov. Foto: Reuters
       Letošnje leto si bomo zapomnili kot leto, ko so moški tako zelo zamočili, da so ženske začele hoditi z ribami.       
 Jimmy Kimmel
Mary J. Blige je prva ženska v zgodovini,sočasno nominirana v kategoriji stranske vloge in najboljše pesmi (Mighty River). Foto: Reuters
       Prihajam iz Pakistana in Iowe: dveh krajev, ki ju noben Američan ne zna najti na zemljevidu. Ste vedeli, da je Kumail Nanjiani samo moje odrsko ime? Moje pravo, pakistansko ime je Chris Pine.       
 Kumail Nanjiani
Kumail Nanjiani in Lupita Nyong'o, ki sta skupaj podelila oskarja za scenografijo, sta z odra izrekla svojo podporo "sanjačem" - torej potomcev priseljencev, ki so na udaru Trumpove administracije. Foto: Reuters
       Vse imamo zgodbe, ki jih hočemo povedati, in projekte, ki jih skušamo financirati. Ne klepetajte z nami na zabavah; pridite na sestanke v naše pisarne!       
 Frances McDormand
Roger A. Deakins
Po neverjetnih 13 neuspešnih nominacijah je svoj trenutek na odru naposled dočakal legendarni direktor fotografije Roger Deakins. Foto: Reuters
Daniela Vega
V domovini precej kontroverzni čilski film Fantastična ženska je v močni mednarodni konkurenci dobil prestižnega oskarja za tujejezični film. Režiser Sebastián Lelio se je na odru poklonil zvezdnici Danieli Vegi, ki je dramo navdihnila. Daniela je bila prva odkrito transspolna oseba na oskarjevskem odru v zgodovini. Foto: Reuters
"Motivacija" za čim krajši zahvalni govor je bil vodni skuter. Na koncu ga je dobil kostumograf Mark Bridges (Helen Mirren pa verjetno ni smel odpeljati s seboj.) Foto: Reuters
Reuters/ V enem od ne najbolj posrečenih skečev se je Jimmy Kimmel pogovarjal z devetletno različico samega sebe.

Dodaj v

Oskarji: resnobno ozračje, poziv k spremembam in pričakovano zmagoslavje Oblike vode

Končno oskar za Rogerja Deakinsa
5. marec 2018 ob 02:15
Los Angeles - MMC RTV SLO

V "letu, ko so moški tako zelo zamočili, da so ženske začele hoditi z ribami", je oskarja za najboljši film dobila Oblika vode, nostalgična pravljica o ljubezni med nemim dekletom in morsko pošastjo. Njen avtor Guillermo del Toro je četrtega oskarja za režijo v zadnjih šestih letih poslal v Mehiko. Tudi med drugimi nagrajenci ni bilo večjih presenečenj.

V letu, v katerem je zapihal svež vetrič skozi tradicionalno togo oskarjevsko kategorijo najboljšega filma, je Akademija vendarle glasovala v skladu s pričakovanji: Oblika vode, ki je bila nominirana za 13 oskarjev, je na koncu dobila "samo" štiri, a med njimi najpomembnejša dva - za najboljši film in najboljšo režijo.

Kipec za najboljšo režijo je torej dobil "oče pošasti", izobčencev in pravljičnih alegorij Guillermo del Toro. "Največji dosežek naše industrije je v tem, da briše meje, ki jih skuša življenje začrtati v pesek," je "priseljenec", kot se je opisal sam, poudaril v zahvalnem govoru. Njegova zmaga pomeni, da je v zadnjih šestih letih kar štirikrat oskarja za najboljšo režijo osvojil mehiški režiser. Oskarja je posvetil "mladini, ki nam kaže, kako se streže stvarem - na vseh področjih. Vdrite vrata in stopite skoznja!"

Kako je dogajanje potekalo v živo, lahko rekonstruirate tukaj:

Oskarji brez večjih presenečenj. Najboljši film je Oblika vode.


Akademija, ki slovi po tem, da se retrospektivno poklanja zaslužnim, a spregledanim igralcem, je z oskarjem za glavno vlogo nagradila Garyja Oldmana v Najtemnejši uri. Britanec se je med drugim spomnil na portretiranca filma, Winstona Churchilla, češ da je bil "krasna družba na potovanju", ter na svojo 99-letno mamo, "ki je starejša od oskarja".

Trije plakati, a samo dva oskarja
V enem najmanj napetih bojev v zadnjih letih je sezono zmag z oskarjem okronala Frances McDormand, najboljša igralka po zaslugi drame Trije plakati pred mestom. Upravičila je tudi naša pričakovanja in svoj zmagoslavni trenutek izkoristila za jasno politično sporočilo: svojega oskarja je odložila na tla, vse nominiranke in filmske ustvarjalke v dvorani pa pozvala, naj z njo vred vstanejo. "Vse imamo zgodbe, ki jih hočemo povedati, in projekte, ki jih skušamo financirati. Ne klepetajte z nami na zabavah; pridite na sestanke v naše pisarne!" (Mimogrede, namesto Caseyja Afflecka, ki je prav tako predmet obtožb spolnega nadlegovanja, sta nagrado podeljevali dve igralki, Jodie Foster in Jennifer Lawrence. Posebej sta izpostavili vse kolegice, ki so utrle pot ženskam v Hollywoodu.)

Liki zakrknjenih negativcev - recept za zmago?
Kipec za najboljšega igralca v stranski vlogi je - po vseh pričakovanjih - dobil Sam Rockwell za vlogo rasističnega policista v zgoraj omenjeni drami Trije plakati pred mestom. V precej tradicionalnem zahvalnem govoru se je med drugim zahvalil "vsem, ki so kdaj videli kak plakat".

Tudi med nominirankami v isti kategoriji je šla nagrada na pričakovan naslov: Allison Janney je po množici drugih priznanj dobila še oskarja za stransko vlogo - v biografski drami Jaz, Tonya je igrala LaVonno, gospodovalno in avtoritativno mamo olimpijske drsalke Tonye Harding. "Vse mi je uspelo sami" - v začetku svojega zahvalnega govora se je pošalila na račun pretirano skromnih lavreatov na zmagovalnem podiju.

Spodoben, korekten - in malce zategnjen humor
Vrhunec sezone nagrad se je letos začel kar in medias res: Jimmy Kimmel je v malce resnejšem, umirjenem uvodnem nagovoru takoj načel neizogibno temo spolnega nadlegovanja - pa tudi lansko polomijo zamenjanih ovojnic ("Zmagovalci: ko letos slišite svoje ime, še ne vstanite čisto takoj.").

Kimmel si je za svoje dovtipe večinoma izbral "varne", pričakovane tarče: "Hočete vedeti, koliko pojma ima Hollywood o ženskah? Posneli smo film z naslovom Kar ženske hočejo - in glavno vlogo zaupali Melu Gibsonu." Čeprav so bili številni govori vsaj deloma politično obarvani (predvsem na temo priseljencev in manjšin), pa ni v štirih urah nihče izrecno omenil predsednika Trumpa ali se pošalil na njegov račun.

Oskar je prepirljiv starček
"Letos ne smemo zamočiti, letos je okrogla obletnica. Oskar je star 90 let - torej verjetno sedi doma in gleda Fox News,"
je še pripomnil komik, ki je že drugo leto zapored povezoval podelitev oskarjev. "Na prvi podelitvi, pred 90 leti, so nagrado za najboljši film podelili dvema filmoma: torej nekaj podobnega kot to, kar smo naredili lani."

Poimensko je omenil tudi dolgo senco, ki je visela nad večerom. "Akademija je letos naredila, kar je bilo treba, in iz svojih vrst brcnila Harveyja Weinsteina. Veliko nominirancev si je zaslužilo to nagrado, a nihče tako kot Harvey." Opazka na račun odslovljenjega filmskega mogotca je v avditoriju požela glasno ploskanje.


Najbrž prvič: vodni skuter na oskarjevskem odru
Bodoče nagrajence je Kimmel izrecno pozval, naj na zmagovalnem povejo, kar koli jim leži na srcu - pa naj bo to politična izjava ali podpora žrtvam strelskih pohodov. "A šov je vseeno dolg: kdor bo imel najkrajši govor, za nagrado dobi vodni skuter. Zakaj bi zapravljali čas za zahvaljevanje mami, če lahko brzite okrog na skuterju? Če bo izenačeno, skuter dobi Christopher Plummer." (No, na koncu ni bilo izenačeno: na ogromen skuter je med odjavno špico slovesnosti splezal Mark Bridges, z oskarjem - in športno opremo - ovenčani kostumograf.)


Roger Deakins: v štirinajsto gre rado
Po neverjetnih 13 neuspešnih nominacijah je svoj trenutek na odru naposled dočakal legendarni direktor fotografije Roger Deakins. Mojster, ki so mu "ušle" nagrade za Kaznilnico odrešitve, Fargo, Sicario in mnoge druge (enkrat je bil nominiran celo za dva filma v istem letu!), je naposled oskarja dobil za Iztrebljevalca 2049, najbrž največjo vizualno poslastico lanske filmske sezone.

Mlada ljubezen in rasna satira: najboljši zgodbi leta
Drama o istospolni ljubezni in odraščanju Pokliči me po svojem imenu je po izboru Akademije film z najboljšim prirejenim scenarijem; oskarja je dobil legendarni režiser, producent in scenarist James Ivory. "Vsi smo doživeli prvo ljubezen in izkušnjo prestali v enem kosu - heteroseksualci, istospolno usmerjeni in tisti vmes," je v svojem govoru med drugim poudaril Ivory; zahvalil se je svojemu pokojnemu partnerju Ismaelu Merchantu.

Morda prvo veliko presenečenje večera se je zgodilo šele po dveh urah in pol: oskarja za najboljši izvirni scenarij je dobil Jordan Peele, avtor predloge za grozljivko Zbeži!, satiro o rasnih odnosih v Ameriki. (V isti kategoriji sta bila nominirana dva veliko "večja" filma, sicer plagiatorstva obtožena Oblika vode in Trije plakati pred mestom.)

Tehnična veja nagrad je sledila predvidljivemu scenariju in v znamenju favoritov: oskarja za najboljšo masko je dobila ekipa zgodovinske drame Najtemnejša ura, ki je Garyja Oldmana v štiriurnem procesu vsak dan spreminjala v Winstona Churchilla. Kostumografskega oskarja je upravičeno dobil edini film, v celoti posvečen visoki modi: toalete v Fantomski niti je ustvaril Mark Bridges.

Poklon tehnični virtuoznosti Dunkirka
Naslednji dve tehnični nagradi, za montažo zvoka in mešanje zvoka, sta bili obenem prvi dve za vojno dramo Dunkirk. Richard King, ki je (poleg Alexa Gibsona) dobil oskarja za montažo zvoka, je s četrtim oskarjem v karieri postavil rekord v svoji kategoriji. "Dunkirkovci" so slavili tudi v kategoriji najboljše montaže. (Kimmlov komentar: "Montaža se vam morda ne zdi najbolj spektakularna kategorija. Ampak preden je šel Dunkirk v montažo, je bil romantična komedija.")

Oblika vode je svoj zmagovalni pohod začela v tehničnih kategorijah, z oskarjem za najboljšo scenografijo. Najspektakularnejši med tehničnimi kategorijami, oskar za posebne učinke, je odšel v zaslužne roke: nagrado je dobila ekipa Iztrebljevalca 2049, ki je pričaral distopični svet Los Angelesa neke izmišljene prihodnosti.

Tujejezični oskar potuje v Čile
V domovini precej kontroverzni čilski film Fantastična ženska je v močni mednarodni konkurenci dobil prestižnega oskarja za tujejezični film. Režiser Sebastián Lelio se je na odru poklonil zvezdnici Danieli Vegi, ki je dramo navdahnila. Daniela, prva odkrito transspolna oseba na oskarjevskem odru v zgodovini, je malo pozneje napovedala tudi pesem Mystery of Love iz filma Pokliči me po svojem imenu.

Dokumentarni oskar za "budnico glede Rusije"
"V času, ko je tako pomembno, da ločimo, kaj je resnica in kaj laž,
" kot se je izrazila podeljevalka Laura Dern, je oskarja za najboljši dokumentarec dobil Icarus režiserja Bryana Fogla; film načenja temo dopinga v amaterskem in profesionalnem športu med ruskimi kolesarji. Nagrada obenem pomeni prvo oskarjevsko zmago za podjetje Netflix. "Upamo, da bo Icarus budnica - ja, glede Rusije, pa tudi glede tega, da je vedno treba govoriti resnico".

Najboljši kratkometražni dokumentarni film je postal Heaven Is a Traffic Jam on the 405, ki dokumentira dolg in naporen boj z duševno boleznijo, ki ga ima za seboj umetnica Mindy Alper. V igrani kategoriji je Akademija za najboljši kratkometražni film izbrala britansko delo o gluhonemi deklici The Silent Child.

Nepremagljivi Pixar
Po zaslugi kategorije kratkega animiranega filma je oskarjevec odslej tudi Kobe Bryant - bil je namreč soavtor filma Dear Basketball, ki tematizira njegovo slovo od košarke. V dolgometražnem formatu animacije je s konkurenco pometel Pixarjev film Koko in velika skrivnost, poklon mehiški kulturi in tradicijam. "Marginalizirani ljudje si zaslužijo vedeti, da nekam spadajo; zastopanost šteje!" je poudarila ekipa - in požela enega najglasnejših aplavzov večera.

Mnogokrat nominirani Alexander Desplat je od nocoj naprej dvakratni oskarjevec: kipec mu je prinesla romantična glasbena podlaga za dramo Oblika vode. Mehika je tudi v ospredju animacije Koko in velika skrivnost; pesem iz tega filma, Remember Me, je postala najboljša izvirna filmska pesem letošnjega leta.

Kako približati oskarje ljudstvu?
Podelitev oskarjev skuša že nekaj let v slavje vplesti tudi navadne smrtnike: če so lani na oder spustili turiste in nekaj let pred tem v dvorano naročali pico, se je letošnja ceremonija hotela pokloniti "ljudem, ki hodijo v kino". Majhna delegacija zvezdnikov - Jimmy Kimmel, Gal Gadot, Guillermo del Toro in Ansel Elgort - se je med podelitvijo napotila v najbližjo kinodvorano in nič hudega slutečim gledalcem razdelila prigrizke.

#JazTudi v ospredju
Vidno ganjene so skupaj na oder stopile Ashley Judd, Annabella Sciorra in Salma Hayek, tri igralke, ki so v zadnjih mesecih javno spregovorile o diskriminaciji in nadlegovanju, ki so jih občutile na lastni koži. Napovedale so montažo, posvečeno iniciativi Time's Up, ter se poklonile "nezlomljivim dušam, ki so zbrcale v riti predsodke v zvezi z njihovim spolom, starostjo ali raso". Ena od številnih jubilejnih montaž - vendarle oskarji letos praznujejo okroglih 90 let - je bila posvečena tudi največjim vojnim filmom v zgodovini Hollywooda.

Tradicionalni segment In memoriam, slovo od članov Akademije, ki so umrli v zadnjem letu, je pospremil Eddie Vedder (pesem Room At The Top je bila poklon prav tako nedavno preminulemu Tomu Pettyju). Še zadnjič so se tako od Hollywooda poslovili Chuck Berry, Harry Dean Stanton, Anthony Harvey, Johan Johansson, Jonathan Demme, John Heard, Martin Landau, Roger Moore, Sam Shepard, Jeanne Moreau, George A. Romero, Sridevi, Don Rickles, Danielle Darieux, Jerry Lewis in drugi.

Nagrajenci v vseh kategorijah so torej:

Najboljši film: Oblika vode
Režija: Guillermo del Toro (Oblika vode)
Fotografija: Roger A. Deakins (Iztrebljevalec 2049)

Igralka v glavni vlogi: Frances McDormand (Trije plakati pred mestom)
Igralec v glavni vlogi: Gary Oldman (Najtemnejša ura)

Igralka v stranski vlogi: Allison Janney (Jaz, Tonya)
Igralec v stranski vlogi: Sam Rockwell (Trije plakati pred mestom)

Izvirna pesem: Remember Me (Koko in velika skrivnost)
Glasbena podlaga: Alexandre Desplat (Oblika vode)

Scenarij po izvirni predlogi: Jordan Peele (Zbeži!)
Prirejeni scenarij: James Ivory (Pokliči me po svojem imenu)

Kratki igrani film: The Silent Child
Kratki dokumentarni film: Heaven Is A Traffic Jam on the 405
Kratki animirani film: Dear Basketball

Montaža: Lee Smith (Dunkirk)
Posebni učinki: John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert, Richard R. Hoover (Iztrebljevalec 2049)

Animirani celovečerec: Koko in velika skrivnost
Tujejezični film: Čile (Fantastična ženska)

Scenografija: Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin (Oblika vode)
Mešanje zvoka: Mark Weingarten, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo (Dunkirk)
Montaža zvoka: Richard King, Alex Gibson (Dunkirk)

Celovečerni dokumentarec: Icarus (Bryan Fogel in Dan Cogan)

Kostumografija: Mark Bridges (Fantomska nit)
Maska in oblikovanje pričesk: Kazuhiro Tsuji, David Malinowski, Lucy Sibbick (Najtemnejša ura)

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 05.03.2018 ob 06:58
Mene Oblika vode ni prevzela, seks se mi je zdel vrinjen v film.
Pogrešam filme, kot so Kaznilnica odrešitve, As good as it gets, Ritem norosti, Prijatelja.....
Drame, lahko komične, ki vzbudijo brbotanje v prsih.
Hvala, v teh časih ne potrebujem napetosti in vznemirjenja trilerjev, grozljivk, kriminalk, akcije in zf, na TV drugega sploh več ne vidim.
ropotula
# 05.03.2018 ob 07:49
Gary Oldman bi si oskarja zaslužil že 20 let nazaj. Ampak vseeno, zadnji čas.
Demosten18
# 05.03.2018 ob 06:36
Meh...Holywood je.ze dolgo nazaj izgubil ves svoj blisc in car. Kje so casi fillmskih klasik, markantnih igralcev in igralk, sarma, filmskih div,...

Samo se instant zabava za mnozice brez presezkov, stila in cesarkoli vrednega spomina. Dejansko vsak od nas verjetno tezko nasteje zadnjih 5 najboljših filmov po izboru akademije, ker niso nic posebnega in so za v pozabo.

Dodajmo se senco samocenzure in politicne korektnosti, ki visi nad vsem skupaj in smo tam kjer smo...
Deep_G
# 05.03.2018 ob 07:12
Oblika vode je varianta Free Willy za odrasle.
ms-dante
# 05.03.2018 ob 06:51
Naslednje leto bodo samo še ženske v dvorani.
The Matrix
# 05.03.2018 ob 07:06
A so bili oskarji v Kanadi???
Altknight
# 05.03.2018 ob 06:53
Sem pa mislil da bo Black panther pobral vseh 12 oskarjev. Posteno bi bilo. Zaradi manjsin pa to..
Lightning
# 05.03.2018 ob 08:31
Zelo vesel za to, da je vrhunski igralec kot je Gary Oldman, končno dočakal oskarja. Drugo pa pač sivo povprečje.

lp
sunken
# 05.03.2018 ob 07:42
Film Oblika vode res ni nič posebnega. V filmu Jaz, Tonya sta Margot in Allison zelo dobro odigrali svoji vlogi. Že sama zgodba je pretresljiva, ob odličnem igranju pa te še bolj presune.
securle
# 05.03.2018 ob 10:01
Končno je Gary Oldman dobil oskarja. Že zdavnaj si ga je zaslužil. Končno pa ga je le dočakal.
lukace5
# 05.03.2018 ob 08:55
Čeprav so bili številni govori vsaj deloma politično obarvani (predvsem na temo priseljencev in manjšin), pa ni v štirih urah nihče izrecno omenil predsednika Trumpa ali se pošalil na njegov račun.

Koncno so pogruntali, da pretirano politicno izpostavljanje skodi popularnosti in njihovim zepom. Takoj ko se to zgodi, vsi postanejo bolj zadrzani. Ze 100x videno, nazadnje v NFL ob klecanju igralcev. Takoj ko je padla gledanost in s tem zasluzek, se je tista neumnost koncala. Toliko o njihovem "boju".... Kimmel pa po vecini itak nima pojma o cem govori. Ocitno so mu producenti lepo razlozili naj se drzi scenarjia in se ne ukvarja prevec s politiko o kateri se mu niti ne sanja.
lukace5
# 05.03.2018 ob 10:12
@call girl
Tocno tako. Kimmell je lahko smesen samo otrokom in mogoce pubretetnikom. Njegov "show" pogledas enkrat in si videl vse.

Gervais je zanj profesor, Zlate Globuse je vsako leto raztural je pa za Oskarje prevec kontroverzen in ga nikoli ne bodo najeli kot voditelja. Gervais je tudi premalo politicen saj ima dovolj v glavi, da se drzi tega na kar se spozna. Za razliko od Kimmella, ki je v vsem kar pocne v najboljsem primeru povprecen.
Skippy
# 05.03.2018 ob 07:22
No letos so pa ženske lepo spodobno oblečene!

Zdaj so se mogle obleči, da ne bi bile v nasprotju s samim seboj. :)
SamoRes
# 05.03.2018 ob 07:09
Ne gledam zadev, kjer se pojavlja #metoo fanatizem
garmond
# 05.03.2018 ob 10:13
Še dobro, da ni dobil oskarja kakšen film, kjer Američani svoje vojne zločine prikazujejo kot herojska dejanja.
call girl
# 05.03.2018 ob 08:57
Jimmy Kimmel ... in IQ štosi, japajade.

Ricky Gervais bi se pa lahko štel v to kategorijo.
Lepo bi vse tam prežvečil in izpljunil.
Kenzu
# 05.03.2018 ob 08:07
Brez presežkov.....
jakosol
# 05.03.2018 ob 10:59
Zakaj pa nobena slovenska tv ni prenašala podelitve? Praktično vse države v tem delu Evrope so imele prenos (ORF, HRT, PRO7, RTS, ELTA , ...). Slovenija pa spet nič. Če se ne motim, je bil pri nas zadnji prenos leta 2015 (Planet). Podobno je z F1, kjer že tretje leto zapored ne bo prenosov na slovenskih tv, medtem, ko jih imajo tudi države kot Kosovo, Albanija, Moldavija, cel Balkan, itd..
Ponudba slovenskih televizij je iz leta v leto slabša. Dodajajo nove kanale in višajo naročnine, programske vsebine pa porazne (reklame, top shop, butaste telenovele in resničnostni šovi).
5tane
# 05.03.2018 ob 08:30
Jao jao komu dajejo oskarje. Oblika vode - film brez zgodbe. Pol človeka pol ribo zaprejo, ona ga reši. Konc filma.
KimiR
# 05.03.2018 ob 09:11
Tisti, ki pisete bedarije o filmu Shape of Water, pac niste razumeli pointa, ki ga je zgodba hotela povedati.
Meni eden izmed boljsih filmov. V poplavi raznih nepomembnih akcijskih in ostalih bednih filmov, ki temeljijo samo na prodajanju golote, kesa in se kaksne neumnosti, jim je uspelo narediti zelo pristno zgodbo.
Res je da se v filmu ni zgodilo cisto nic drasticnega, je pa zato samo sporocilo fantasticno, katero se je vec kot ocitno, dotaknilo veliko ljudi.

Mi pa samo ni jasno, zakaj ni Margot dobila kipca?! Zenska je naravnost boss in bi si ga zasluzila.
Mirko Tipka
# 05.03.2018 ob 09:08
ms-dante
# 05.03.2018 ob 06:51
Naslednje leto bodo samo še ženske v dvorani.


... in ribe.
MrBadass
# 05.03.2018 ob 09:03
Sam Rockwell zasluženo!
beton
# 05.03.2018 ob 08:12
Oskarji.... ko je vsak njihov smeh zaigran. Solze tečejo, roke ploskajo, srce jim pa bije 60 udarcev v minuti. Pristno, ni kaj.
softdream
# 05.03.2018 ob 08:39
Si nisem mislil, da bom kdaj videl Kobeja Bryanta v takšni družbi.
čik
# 05.03.2018 ob 08:35
vidim,da je v filmu oblika vode pol človek pol riba.ali ima glavno vlogot kanye west?
:)
siggi
# 05.03.2018 ob 08:30
Spet tisti cas, ko grem na partis in si snamem par zmagovalcev.
timoti
# 05.03.2018 ob 09:52
"Hočete vedeti, koliko pojma ima Hollywood o ženskah? Posneli smo film z naslovom Kar ženske hočejo - in glavno vlogo zaupali Melu Gibsonu."

Točno tako. Hollywood nima pojma o ničemer, če lahko dodam.

Oz. še slabše, sprevržen je 180°
Le Courage
# 05.03.2018 ob 07:33
Call me by your name.je tud vrhunski, glede na tematiko sem pricakoval da bo on pobral vse, glede na hollywoodsko lazno moralo, me je to pozitivno presenitilo

Eh, gejevska zgodba je slavila že lani, ljubezenske zgodbe med ljudmi so sedaj že passé, ne slediš dobro.
feminist
# 05.03.2018 ob 09:29
Upravičila je tudi naša pričakovanja in svoj zmagoslavni trenutek izkoristila za jasno politično sporočilo

v cigavem imenu pa pise Ana Jurc tole? kdo ste "vi", ki ste pricakovali to ceneno politicno gesto Ana?

in poterm eni nabijajo floskule o objektivnosti RTVja.
nonparel
# 05.03.2018 ob 13:23
Formula ena je postal obskurni šport, kot bi se izrazil en naš komentator s stotimi nicki.
Le kdo še gleda ta dolgcajt.
čik
# 05.03.2018 ob 12:32
@lukas
oskarij so vrjetno na isti stopnji kot reka ljubezni in ostalo :)
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 08:47
SsDrag
...sem si pa pogledal Trije plakati pred Ebbingom, Missouri dva dni nazaj. Po pravici se mi nastop obeh oskarjevcev ni zdel za oskraja, ampak očitno so bili ostali filmi slabši...


Ne nujno najboljši zaključek. Ker mogoče je oskar za režijo, ali kaj že, spet romal v Mehiko kot upor Trumpu. Ne vemo.
Bonsaj
# 09.03.2018 ob 17:13
A si predstavljate, da bi bile vloge v filmih kot so Lepotica in zver ter Oblika vode obrnjene? Da bi moški igral lepotca, ženska pa tuje, fizično neprivlačno bitje iz vode oz. žensko zver? Tega noben ne bi gledal, ker nihče ne bi verjel, da se lahko lepotec zaljubi v pošast s srcem.
gkrosl
# 05.03.2018 ob 14:11

paver
# 05.03.2018 ob 07:51
Prijavi neprimerno vsebino
Če bi bile ženske oblečene do vratu, ne bi bila potrebna akcija me too!


Kaj pa če bi ga moški pustili v hlačah?
cycoII
# 05.03.2018 ob 13:30
Pussy Riot je protest in akcija, ne pa MeeAwwToo.
Korošec
# 05.03.2018 ob 12:04
Če prav še nisem ne vem kako star, me ti novejši filmi sploh ne pritegnejo, zdijo se mi tako plitki in slabo dodelani, starejši so bili posneti veliko bolj skrbno do vsake podrobnosti, se vidi da imajo novejši postavljene neke roke, da vse bolj na hitro posname, samo da čim prej pride v kina. Če prav kvaliteta igralcev niti ni tako slaba, filmi velikokrat niso to to. Zveni smešno ampak poglejte si prvih 5min filma Conan Barbar, pa boste videli več truda kot v 2 urah nekega modernega filma.
čik
# 05.03.2018 ob 08:37
@gautama
hvala ;)
Gautama
# 05.03.2018 ob 08:33
Icarus je dokumentarec novinarja, ki je kolesar in se odloči, da bo pod nadzorom strokovnjakov uporabil doping.

Tako pride v stik z direktorjem RUSADA-e.
Dokumentarec potem zaide v popolnoma drugo smer, saj točno takrat začnejo raziskovati ruski dopinški škandal, katerega glavni akter je prav ta direktor.

Priporočam.
drf2006
# 05.03.2018 ob 06:59
Call me by your name.je tud vrhunski, glede na tematiko sem pricakoval da bo on pobral vse, glede na hollywoodsko lazno moralo, me je to pozitivno presenitilo
B in .
# 11.03.2018 ob 10:22
Tale riba oz bolj vodni reptil in vsa politična korektnost ne premagata dejstva, da je film kr neki. Povprečje, ki bi zaspal ob njem na nedeljsko popoldne na kavču.
Kam smo prišli (?), ker ne verjamem, da ni boljših filmov na trgu, naprimer kakšnih z zgodbo in dialogi.
jakosol
# 05.03.2018 ob 11:21
Če pokomentiram zmagovalce. V igralskih kategorijah je bilo vse predvidljivo. Me je pa presenetil izbor za najboljši film. Pričakoval sem Tri plakate, ki je pobiral nagrade pred Oskarji (Globus, Bafta). Oblika vode je čisto v redu, vendar za moj okus preveč klišejski in predvidljiv. Tako kot so že nekateri omenili gre za element ''lepotica in zver'', čeprav ni tako očiten. Tu notri je še problematika migrantov, drugačnosti, patriarhata in hladne vojne. Vizualno in zvokovno je film odličen, manjka pa mu neke širše poante oz. presežek, kar bi ga dvignilo nad raven filmov s podobno tematiko.
Morda bi si ga bolj zaslužil kakšen drug nominirani film, vendar so pri Akademiji letos očitno porazdelili nagrade, da je bila na koncu večina zadovoljna (Oblika vode - film in režija, Trije plakati - glavna igralka in stranski igralec, Dunkirk - montaža in zvok, Najtemnejša ura - glavni igralec in maska, Zbeži - scenarij, Pokliči me po imenu - prirejeni scenarij).
Me je pa letos absolutno navdušil animirani film Coco, ki je zasluženo pobral kar 2 nagradi (še za pesem) in je ena boljših animiranih stvaritev v zadnjem obdobju.
feminist
# 05.03.2018 ob 10:58
Problem pri Oldmanu (ki je sicer brez dvoma odličen igralec) vidim v tem, da ga je nekako dobil za pretekle zasluge, ker ga prej ni

tako je bilo tudi pri DiCapriu pomoje.
Lukas
# 05.03.2018 ob 10:49
Problem pri Oldmanu (ki je sicer brez dvoma odličen igralec) vidim v tem, da ga je nekako dobil za pretekle zasluge, ker ga prej ni...to pa ne bi smela biti poanta Oskarja za najboljšo moško vlogo. Že vsaj 100ta varainta Churchilla...ne vem no, meni nič kaj originalno, posebno...pa čeprav se Odlman od vseh imitatorjev Churchillu kakršen je v resnici bil (glas, kretnje itd) res še najbolj približa. Tudi sam film je neka srednja žalost. Medtem ko je Timothée Chalamet vlogo odraščajočega in čutečega najstnika res odigral vrhunsko in brez konkurence v podobnih filmih.
The shape of water najboljši film, LOL...ne morem reči drugega. Ta film ima že 100 x prežvečeno "Beuaty and the beast" zgodbo, ne vem no, meni resnično nič posebnega. Tudi z vidika režije ne pride blizu Call me by your name. I, Tonya, 3BOEM in Call me by your name so za moje pojme vsekakor boljši filmi. Se pa z Akademijo strinjam z izborom kipcev za glavno žensko in obe stranski vlogi. Vsi trije so odlični.
gyore92
# 05.03.2018 ob 09:57
Rusijo morajo pa povsod omenjat, zalostni so teli Oskarji
timoti
# 05.03.2018 ob 09:36
To je ta glavno kar se naše "zahodne" kulture tiče = hollyweird.
Vse obrnjeno na glavo. Pravi psihološki zločin nad človeštvom.
SsDrag
# 05.03.2018 ob 08:35
mene so oskarji tut presenetil. sploh nisem vedel da so.

sem si pa pogledal Trije plakati pred Ebbingom, Missouri dva dni nazaj. Po pravici se mi nastop obeh oskarjevcev ni zdel za oskraja, ampak očitno so bili ostali filmi slabši. Bi si pa Sam Rockwell oskarja zaslužil že v fantastičnem Moon. Ampak spet, očitno so bili drugi filmi boljši takrat. :) splača se pogledat še par drugih njegovih filmov (predzadnji njegovi film, ki sem si ga pogledal, je the way way back, in mi je bil kar všeč)
paver
# 05.03.2018 ob 06:49
No letos so pa ženske lepo spodobno oblečene!
paver
# 05.03.2018 ob 16:04
Ribje ljubice!
findTheTruth
# 05.03.2018 ob 12:43
glede na tematiko sem pricakoval da bo on pobral vse, glede na hollywoodsko lazno moralo, me je to pozitivno presenitilo

Zaenkrat je v ospredju rasna enakost (predvsem mehičani in afroameričani) in ženske... potem bo tudi to šlo malo v pozabo in na vrsti bodo (spet) homoseksualci, tranzvestiti...
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 12:35
feminist
...in poterm eni nabijajo floskule o objektivnosti RTVja.


Ne gre toliko za objektivnost, kakor za pravice. Na MMc jih nekako lahko pričakuješ, ker je plačan, kot je, medtem jih na večini zasebnih medijev spet niti ne. Ker se pri nas tendenca, da naj bi bilo čim več zasebnega ne razume kot klica po svobodi. Na nekaterih zasebnih, pa to eminentnih medijih, trdijo, da sedaj se sme pri njih pisati le, kar mislijo oni. Tudi če se motijo s tem. To je obratno smotru. Celota ali vse je v tem izredno pomemben pojem in noben posamič, niti subjekt upravitelj Država, si ne bi smel prilastiti pravne identitete celote, družbe, davkoplačevalske celote. Noben drug subjekt. Noben del celote.
V ZRN je točno zato vzajemni kapital ločen od upraviteljice Države, tako da se opredeli celoto kot subjekt, ki sam ni upravitelj. Davkoplačevalka celota, ki je (posredno povedano) subjekt lastnik in direkten plačnik sektorjev, da je vsak direktno celoti odgovoren, ne pa subjektu upravitelju Državi ipd. Tudi Država državi. Tako je pač razumeti zadevo, sama ne-upraviteljica. Zato da so upravitelji, tudi oblast in Država sploh komu zavezani (celoti kot subjektu lastniku, ki sam ni upravitelj), da je vse bolj liberalno in manj oblastno in radikalno.
Že Hemingway je pa takorekoč znorel ob razmišljanju, kaj objektivno sploh je. S svojo prisotnostjo na bojiščih in z nekim s tem bolj neposrednim ali res celo objektivnim poročanjem, si je zagotovil pravico, da sme subjektivno razmišljati, bolje od drugih. Bolj strokovno s tem tudi. Saj stroke ni nujno da so strokovne. Brez subjektivnosti, brez pravice in svobode, a na neki osnovi, utemeljeni z znanjem, niti objektivnosti ni. Zasebno ne pomeni nujno več svobode.
Ravno tako lahko gre za nasilje, samovolj, zanikanje… in monopolizem, kot če si upravitelj Država prilasti pravno identiteto družbe, države v smislu celote (ki ni upravitelj). Upravitelj identiteto neupraviteljske celote. Ko se te ne ščiti pred oblastjo in upravitelji, pač pa ev. z njimi, kot v vojni. Ko oni dobijo s tem preveč pooblastil. Nasplošno.
Ko tega potem ne moreš rešiti z nobeno privatizacijo. Ker mi imamo (nasledstveno, tudi iz socializma, ki družbe v bistvu ni lastniško-pravno ščitil pred oblastjo, pač pa po vojaško z oblastjo) vzajemni kapital državni (upraviteljev, še vedno), zato da bi se upravitelje olajšalo privatizacijo in upravljanje - torej zato, da ta čim prej ne bi bil več državni. Zato je državni z ustavo. To je miselna in logična (pravna) zaciklanost v ustavi. Popravki te pa ne dišijo ne Državi in ne zasebnikom. Nobenemu pretendentu po teh prevelikih pooblastilih ali po oblasti in … tudi medijem v bistvu ne. K govorimo o poziciji in opoziciji gre za tendenco vladati, ne pa da ne. Mi opozicije, ki bi nasprotovala oblastnosti in ki bi res želela priznati celoto, lastniško pravno zaščititi celoto pred vsako oblastjo ali pred vsakim upraviteljem, nimamo.
Še zdaleč nimamo podobnega sistema, kot ZRN. Navidez samo. Na družbo smo pozabili oz. še vedno enačimo družbo in državo, neupravitelja in upravitelja, lastnika in upnika … kar je mimogrede, tudi osnova korupcije (tako enačene subjektov, prekrivanje funkcij ipd.).

Država ni družba. Družba ni upravitelj, Država pa je. Mi vse to pomešamo, izničimo zaveze ipd. Sistemsko smo zadaj.
Kazalo