Uredniški izbor
Spomenik Plaasmoorde, posvečen več kot 2.000 kmetom, ubitih od leta 1994. Foto: EPA
Belopolti kmeti imajo še vedno v lasti veliko večino zemlje, čeprav so belci v Južni Afriki krepko v manjšini. Foto: Reuters
Poziv na avtomobilu: Nehajte ubijati naše kmete! Foto: AP
Lanskoletni protest z blokado avtoceste v Midvaalu po seriji napadov na kmetije. Foto: AP
Cvetje za enega od ubitih kmetov. Foto: Reuters
Belopolti kmetje pravijo, da se počutijo ogrožene in nezaželene v lastni državi. Foto: Reuters

Dodaj v

Po apartheidu zdaj obdobje nasilja nad belopoltimi Južnoafričani?

Glavna destinacija - Avstralija
25. julij 2018 ob 06:53
Johannesburg - MMC RTV SLO

Marca je opozicija v Južni Afriki okarala belopolte južnoafriške kmete, ki se v zadnjem času množično izseljujejo iz države, češ da "bežijo pred samim seboj". A po seriji napadov na belopolte kmete ti pravijo, da se v domovini preprosto ne počutijo več varne.

Glavna destinacija za njih je Avstralija, ki sicer priseljencem in pribežnikom ni ravno naklonjena, a očitno z belopoltimi Afričani nimajo težav.

Avstralski notranji minister Peter Dutton je tako marca napovedal celo, da njegovo ministrstvo razmišlja o tem, da bi za belopolte južnoafriške kmete skrajšala postopek za pridobivanje vizumov. Razlog? Omenjena skupina naj bi si zaradi "grozljivih okoliščin", s katerimi se spopadajo v Južni Afriki, zaslužila posebno obravnavo.

Dutton se je pri teh "grozljivih okoliščinah" nanašal na domnevne ciljne umore kmetov in razlaščanje zemlje brez kompenzacije, o kateri razpravlja južnoafriški parlament. Minister je s tem sprožil diplomatski spor s Pretorio.

V Južni Afriki imajo 72 odstotkov zemlje v lasti belopolti kmeti, kar je za 13 odstotkov manj kot takoj po koncu apartheida. Delež belopoltega prebivalstva je sicer zgolj 8,9 odstotka celotnega prebivalstva.


Belopolti kmeti na udaru

Nasilje v Južni Afriki sicer ni nič novega, a po koncu apartheida, še zlasti pa v zadnjem desetletju naj bi bili še posebej na udaru belopolti kmeti. Že leta 2008 je Economist tako obsežno poročal o eksodusu belcev iz Južne Afrike, države, tako zelo zaznamovane s temnim obdobjem apartheida, institucionalizirane rasne segregacije in diskriminacije, katere žrtve so bili temnopolti prebivalci.

Točnega števila, koliko belopoltih Južnoafričanov je v letih po koncu apartheida zapustilo domovino, ne ve nihče, so pa v angleško govorečih državah, kot so Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija in ZDA v tem času vzniknile velike diaspore belih Južnoafričanov.

Južnoafriški inštitut rasnih odnosov ocenjuje, da je državo v 30-letnem obdobju po koncu apartheida zapustilo skoraj milijon belih Južnoafričanov.

Johannes, ki hoče biti Ivan
Zgodbo enega od njih, belopoltega kmeta Johannesa du Toita, je v teh dneh objavil RT, saj je du Toit, v nasprotju s številnimi svojimi rojaki, kot svojo destinacijo izbral Rusijo, od koder prihaja njegova žena. Du Toit, ki vztraja, da njegovi predniki niso bili kolonizatorji, ampak verski begunci, hugenoti, bi se zdaj rad preselil v Rusijo in se preimenoval v Ivana Varuševa.

"Sovražnost, krivice, ki jih doživljam, so povezane z južnoafriško vlado. Gre za napad na naše ljudi. Nočejo, da bi se počutili ugodno v lastni državi. Hočejo, da jo vsi zapustimo," je povedal du Toit za RT. "Moj domači kraj je bil nekoč eden najbogatejših v Južni Afriki. A danes so tam vsakodnevno protesti. Protestniki razbijajo vse, zažigajo bolnišnice in policijske postaje. Tam smo včasih živeli varno, a tisto je bil drug čas. Danes tega časa ni več, jaz pa nočem nazaj."

Du Toit ne more tudi mimo zakonodaje, ki jo je sprejela nova vlada pod vodstvom predsednika Cyrila Ramaphose, ki obljublja vrnitev zemlje, ki je od 17. stoletja dalje v lasti belih kmetov, temnopoltemu prebivalstvu, in to brez kompenzacije. Vlada potezo opravičuje kot popravljanje zgodovinskih krivic (72 odstotkov poljedelskih površin v JAR-u je še vedno v lasti manjšinske bele populacije), belopolti kmetje pa pravijo, da so zdaj tarča vladno podžganega nasilja in groženj s smrtjo.

Statistika jim sicer ne pritrjuje – raziskava AgriSA-ja, organizacije več sto agrikulturnih zvez po Južni Afriki, je prejšnji mesec pokazala, da je delež umorov belopoltih kmetov lani padel na najnižjo točko v 20 letih – 47. Nasilje je bilo na vrhuncu leta 1998, ko je bilo ubitih 153 kmetov. Raziskava tako postavlja na glavo poročila zlasti v avstralskih medijih, ki navajajo "porast nasilja" nad belimi kmeti.

AgriSA sicer ni edina organizacija, ki zastopa afriške kmete, in druge so ji pri tej statistiki oporekale, a AgriSa vztraja, da je njena raziskava "zanesljiva".

Južnoafriške oblasti zanikajo navedbe
Južnoafriške oblasti sicer nikdar niso želele govoriti o "begu belcev" in so v vseh teh letih vztrajale, da se belci nič več ne izseljujejo kot temnopolti. Je pa res, da so belopolti tisti, ki imajo denar, veščine, zveze in tudi potne liste, s katerimi lahko začnejo novo življenje zunaj svoje domovine, kar slednja občuti v manku usposobljenih ljudi in davkov.

Mbuyiseni Ndlozi, tiskovni predstavnik opozicijske stranke EFF, je marca dejal, da je razlaščanje zemlje belopoltim kmetom povsem upravičena poteza, saj da "to v resnici ni njihova zemlja", ampak so si jo njihovi predniki nasilno prisvojili.

Takrat je tudi za Huffington Post zatrdil, da v Južni Afriki nihče ne grozi belcem s kaznovanjem, smrtjo, mučenjem ali čim podobnim. "Bojijo se samih sebe, ne pa nas," je dejal Ndlozi. "Če si želijo iti, se morajo zavedati, da bežijo pred samimi sabo, tako da bodo naleteli nase, kamor koli gredo. Če je njihov cilj Avstralija, se bodo srečevali tam."

"Temnopolto prebivalstvo kjer koli po svetu ni nikdar koordiniralo rasističnega projekta proti komur koli. Rasni problem so ustvarili belci, mi pa ga skušamo rešiti. In to na način, da nas ne bi prizadelo njihovo strupeno sovraštvo."

"Govorimo o vzpostavitvi enakopravne družbe, v kateri te nihče ne sodi po barvi tvoje kože, ampak po stopnji tvojega potenciala," je dejal in s tem povzel tudi vizijo pokojnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, katerega vizija je bila Južna Afrika, v kateri bi imeli vsi državljani enake pravice.

Daleč od Mandelove vizije
A EFF je s svojimi radikalno levimi nazori daleč od Mandelove spravnosti – njen vodja, Julius Malema, ki si obeta veliko od volitev prihodnje leto, je leta 2016 pozval svoje privržence, naj "zasedejo zemljo, ki so nam jo belci nasilno ukradli s pomočjo genocida".

Johan Burger, nekdanji policist in strokovnjak na inštitutu za varnostne vede v Pretorii, je nedavno za Guardian povedal, da tovrstna ostra retorika lahko spodbuja nasilje. "Pri kar nekaj incidentih so napadalci dejali, da so njihova dejanja upravičena, ker so jim žrtve zemljo ukradle," je povedal.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
drg
# 25.07.2018 ob 07:00
Zdaj?! Že ene 10 let .. minimalno. Samo je bilo to prepovedano objavit.

Sem dejansko šokiran, da ste si upali načeti to zgodbo. Čudež.
Lukos
# 25.07.2018 ob 07:03
Končno članek na to temo! Sicer pa lahko Afričani zanikajo, ampak 1 min na googlu pa se že najde predsednika popevati kako je treba belce spraviti na on drug svet.

Lauren Southern je kar dober dokumentarec naredila z imemon farmlands.

Lepo se je tudi pokazal učinek v Nigeriji, ko so vse belopolte kmete nagnali, zdaj pa jih nazaj kličejo, ker imajo velik probem z pridelavo hrano.
Prismuknjen
# 25.07.2018 ob 07:06
Južna Afrika bo kmalu na nivoju Eritreje.
The Matrix
# 25.07.2018 ob 07:31
@Prismuknjen
Južna Afrika bo kmalu na nivoju Eritreje

Nope. Padli bodo na raven Zimbabveja.

Zimbabwe Begs White Farmers To Return As Country Plunges Into Famine

Dokler so bile farme v lasti belcev v državi ni bilo nobene lakote. Po ''zemljiški reformi'', ko so pobrali zemljo belcev pa cela država trpi lakoto!
Ampak tega vam K.S. raje ne bo omenila. Ni politično korektno :)
Billi
# 25.07.2018 ob 07:23
wow.. ne morem verjet da ste dejansko napisali članek o temu!
Končno!
mike_casper
# 25.07.2018 ob 07:27
Pa pravijo da smo belci rasisti. Ojoj. Kaj pa to sedaj?
markosanko
# 25.07.2018 ob 07:32
Članek se zelo previdno dotika zelo brutalne teme. In uporablja besede kot je domnevno. Kot da bi želel vzpodbudit dvome. Ko pa vidiš kako predsenik JAR poje pesem "ubijte bele kmete" https://www.youtube.com/watch?v=XfZeIVsJ
xgs pa ko vidiš fotke brutalnih umorov, ki niso umori iz koristolublja ampak umori z namenom večurnega mučenja....no potem pa vidiš da ni več heca.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 07:10
Genoeg is genoeg.« To je sporočilo zadnjega protesta belih kmetov v Južni Afriki, ki jih črnci vsak dan dobesedno koljejo.

Sue Howarth (64), nekdanja farmacevtska izvršna direktorica, in njen mož Robert Lynn (66) sta živela na kmetiji blizu Dullstrooma, mesta 250 kilometrov vzhodno od Pretorie. V začetku leta je par napadla skupina črncev. Zvezali so ju, več ur mučili tako, da so ju žgali s plinskim gorilnikom. Najbolj starejšo žensko, kateri so žgali intimne dele telesa. Howarthova je imela prsi povsem zoglenele.

Ko se je začelo daniti, so jima v usta zatlačili plastične vrečke, odvrgli v bližnji jarek in ustrelili. Po čudežu je Robert preživel, nekako mu je uspelo ustaviti prihajajoč avto, njegova žena, ki je bila dvakrat ustreljena v glavo, je ob prihodu v bolnišnico še dihala. Umrla je dva dni pozneje, je poročal Redice TV.

To je le eden okrutnih zločinov črncev nad belci. Umori se dogajajo vsak dan. Transvaal Agricultural Union (TAU) ocenjuje, da je bilo samo lani 345 napadov na bele kmete, ubili so jih 70. Policija je sporočila, da je bilo v zadnjih dvajsetih letih umorjeno 1.187 kmetov, 490 družinskih članov, 147 kmetijskih uslužbencev in 24 naključnih obiskovalcev kmetij. Vsi so bili belci. Neuradna številka je mnogo višja. Kmetje ocenjujejo, da so ubili med 3.000 in 4.000 ljudi.

Politično korektni BBC, ki je poročal o protestu belih kmetov, je zapisal, da gre v teh primerih za povsem običajne oborožene rope kmetij. Kmetje odgovarjajo, če bi bilo to res, potem kmetov in njihovih družin, ne bi ne mučili, ne umorili, ampak »samo« oropali. Tako pa črnci belce po kmetijah na severovzhodu Južne Afrike dobesedno koljejo. Liso Wessels (21) sta dva črnca pred dnevi 21-krat zabodla z lovskim nožem, Waffie Podgieter (84) je bila večkrat ustreljena, Elizabeth Kotze (73) je bila zaklana, Arend Corbett so ustrelili v glavo. To je samo nekaj zadnjih zločinov, ki so jih nad belci zagrešili črnci.

Policija napadalcev običajno ne najde, javnosti niti ne sporoči njihovega etničnega ozadja, čeprav jim priče pogosto sporočijo vso podrobnosti napada. Če pa se kmetje branijo pred napadi in celo ubijejo napadalca. Se lahko zaradi uboja znajdejo na sodišču. Kot se je denimo šest kmetov, ki so priskočili na pomoč 73-letnemu kmetu Loediu van der Westhuizenu, ki sta ga napadla Samuel Tjixa in Simon Jubebo.

Nedavni protest belih kmetov, ob katerem so zaprli cesto, so spremljali tudi črnski protestniki. Na transparentnih, ki so jih nosili, so bili prav grozljivi napisi. Kot denimo: »Jaz sem delavec na kmetiji. Ubijte bele kmete in zagotovite prihodnost moji družini!«

Belci pravijo, da se nad njimi izvaja beli genocid.
Vir: Reporter
sosman
# 25.07.2018 ob 07:32
To je vse res. Ampak o tem govoriti je rasistično... Vsaj nekateri tako pravijo, da črnci ne morejo biti rasisti.
severnik
# 25.07.2018 ob 07:28
Je pa res, da so belopolti tisti, ki imajo denar, veščine, zveze in tudi potne liste, s katerimi lahko začnejo novo življenje zunaj svoje domovine, kar slednja občuti v manku usposobljenih ljudi in davkov.

Problem je, ko državo zapustijo pametni. Žal neumni tega ne vidijo. Mogoče na koncu, ko je prepozno.

Predstavljajte si, koliko časa se gradi nek nebotičnik in koliko časa se porabi, da se ga poruši. Enako je tukaj. Hitreje se ruši kot postavi.

Žal jim ni pomoči.
glasnost
# 25.07.2018 ob 07:10
To je pa to, ko se žrtve nekega režima spremenijo v krvnike, ko pridejo na oblast.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 07:08
RTV kako manjku davkov? Saj njihovi črnci dobijo zemljo?
zupa9
# 25.07.2018 ob 08:19
Sta se naš mirovni inštitut in AI že rekla kakšno na to temo ?

V končni faze gre ravno tako za prestrašene prebivalce Afrike ?
dmejz
# 25.07.2018 ob 08:33
Če je bila JAR izolirana zaradi Apartheida jo je potrebno izolirati tudi sedaj! Rasizem je rasizem!
svatne
# 25.07.2018 ob 07:22
Nekje je neka sloveča organizacija s skupščino in delegati, mnogimi odbori in telesi, tisoči zasedajo in čvekajo - Titanik pa tone in potniki se veselo koljejo med seboj. (Menda farso spremlja živa glasba?)
Warg_
# 25.07.2018 ob 07:27
@los-t

Še najbližje uspešni državi temnopoltega naroda je Namibija. Država je varna, glavno mesto Windhoek je čisto in urejeno, precej bolj od mnogih evropskih prestolnic. Gospodarstvo je stabilno, turizem pa cveti. Voda je v veliki večini države neoporečna, kar je za Afriko na meji znanstvene fantastike. Nimajo večjih problemov z boleznimi, Malarije praktično ni razen v obrobnih delih na meji z Angolo, medicinska oskrba pa je dobra.
SpicyWeiner
# 25.07.2018 ob 08:57
Odkar so v Južni Afriki oblast prevzeli črnci, nekdaj najbolj razvita in moderna država Afrike počasi in vztrajno potuje v smeri Zimbabweja in preostalih afriških držav - torej revščine, lakote in jokanja, kako so za vse krivi belci.
drg
# 25.07.2018 ob 07:02
Tale dokumentarec si poglejte, da se vam malo odprejo oči.

drg
# 25.07.2018 ob 08:29
Upam, da bodo porušili tudi vso infrastrukturo, ki se je zgradila z denarjem belcev. Saj veste .. načelnost pa to ..
xes
# 25.07.2018 ob 08:42
Pregnali bodo kmete, požgali kmetije, tovarne, bolnišnice, prišla bo lakota, ravščina, kriminal etc ... potem pa bodo jokali za azil na EU meji, ker doma kao ni varno in so revni ter lačni, ubogi, nevladniki pa nam bodo spet solili pamet, da smo jih dolžni sprejeti, forumaši tukaj bodo blodili o zgodovinski kolektivni krivdi belega človeka, levičarji se bodo usajali nad ameriko, nihče pa ne bo hotel sprejeti tega, da so si sami to naredili. Že videna zgodba v afriki. Nič novega... ZN pa si bodo spet zatiskali oči, kvečjemu kak komisar za begunce bo mal pametoval.
Triglavski zmaj
# 25.07.2018 ob 08:32
Glavna destinacija za njih je Avstralija, ki sicer priseljencem in pribežnikom ni ravno naklonjena, a očitno z belopoltimi Afričani nimajo težav.

To ni res. Avstralija ima ogromen delež ljudi rojenih v drugih držav, prav tako vsako leto sprejme stotisoče ljudi, največ iz azijskih držav.

Ni mi pošteno, da se v novinarskih člankih objavlja laži.

Kolikšen delež ljudi rojenih drugje imata recimo Indija ali Nigerija?
=splinter=
# 25.07.2018 ob 08:11
Sj ne morm verjet da je Kaja Sajovic to napisala :) Čeprav je imela nekaj svojih cvetk v članku, kot recimo: "Avstralija, ki sicer priseljencem in pribežnikom ni ravno naklonjena, a očitno z belopoltimi Afričani nimajo težav." in "je prejšnji mesec pokazala, da je delež umorov belopoltih kmetov lani padel na najnižjo točko v 20 letih – 47." - čeprav nekatere drugi viri navajajo drugače...
Binder Dandet
# 25.07.2018 ob 07:39
Današnja razporeditev bogastva v Južni Afriki izhaja iz zgodovinskih krivic. Dokler ne bodo odpravljene, ne bo miru. Seveda pa nasilje ni rešitev. Mi je pa bizarno, da članek navaja, da statistika ni na njihovi strani (belih kmetov), saj je delež umorjenih kmetov padel na najnižjo točko v 20 letih. Samo še 53 so jih kruto umorili. Hkrati pa članek navaja, da ta organizacija ni edina in da druge drugačne številke navajajo. Zakaj je potemtakem samo ta navedena? Da se relativizira vse skupaj? Predvsem avstralska proti pribežniška/priseljenska politika, saj že na začetku piše "očitno z belopoltimi afričani nimajo težav"?
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 07:42
Seveda jih bo vedno manj ubitih. Kako boš pa pobijal tiste, ki so se izselili. Izselitev bo popravila zgodovinske krivice in izpolnila Mugabejev plan. Pa bo država postala tako uspešna in civilizirana kot je postala Mugabejeva država.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 07:06
https://www.rt.com/news/433670-south-african-farmers-russian-citizenship/
https://reporter.si/clanek/svet/crnci-vsak-dan-dobesedno-koljejo-belce-v-juzni-afriki-to-je-beli-genocid-603819
Robert Mugabe bi bil ponosen.
drg
# 25.07.2018 ob 08:34
Glavna destinacija za njih je Avstralija, ki sicer priseljencem in pribežnikom ni ravno naklonjena, a očitno z belopoltimi Afričani nimajo težav.

Avstralija niti slučajno ni nastrojena proti migrantom, je pa res in v tem se bistveno razlikuje od EU, da oni vzamejo tisto, kar rabijo oz. ljudi, ki bodo Avstraliji prinesli znanje in sposobnosti.
drg
# 25.07.2018 ob 08:44
Na kratko .. beli kmet v JAR bo kriv, ne glede na to, kaj stori. Če ostane, je kolonizator, če gre, je slabič, ki na cedilu pušča temnopolte sodržavljane. ;)
Nikolaj
# 25.07.2018 ob 08:28
V Južni Afriki bo sčasoma zavladala lakota
Wolfy
# 25.07.2018 ob 08:02
Wow, sem kar presenecen, da je rtv objavil clanek o tem, glede na to da vecina mainstream medijev o tem molci oz. celo obracajo dejstva.
xes
# 25.07.2018 ob 08:43
Glavna destinacija za njih je Avstralija, ki sicer priseljencem in pribežnikom ni ravno naklonjena, a očitno z belopoltimi Afričani nimajo težav

Avstralija nima težav z izobraženci in delovnimi ljudmi, ima pa težave z lačnimi usti brez izobrazbe.
Churchill W.
# 25.07.2018 ob 09:05
Če želijo v JAR na tak način s t.i. "popravljanjem krivic kolonizacije" iz 17. stoletja, potem je potrebno popraviti vse krivice, ki so se zgodile. Kolonizatorji niso samo zasedli zemljo in zasužnili črno prebivalstvo. Zgradili so tudi vso infrastrukturo - ceste, vodovod, bolnišnice, šole, policijske postaje, zapore, .....
Če hočejo popraviti "krivice kolonizacije", je izgon in poboj belih kmetov (ki mimogrede dajejo delo črnim afričanom) samo kapljica v morje. Za popravo "krivic kolonizacije" se morajo popolnoma otresti vsega kar je kolonizacija prinesla. Porušiti in podreti je potrebno vse!
Vrnejo naj se v 17. stoletje in začnejo sami znova in po svoje, brez krivic in brez kolonialnih vplivov!

Komaj čakam komentarje naših humanitarcev, ki bodo ponovno govorili o kolektivni krivdi evropejcev in kako smo dolžni razumeti dejanja črne populacije, samo zato ker so bili 300 let zatirani in izkoriščani. Njihova moralna dolžnost je da izženejo belega kolonizatorja!
Seneca
# 25.07.2018 ob 08:28
...da so kolonizatorji, ki so obogateli na žuljih Afričanov in te krvave privilegije premožna peščica uživa še dandanes

Je pa tudi dokazano res, da temnopolti v niti eni afriški državi ne živijo boljše kot v JAR!
drg
# 25.07.2018 ob 08:37
Dober kmetovalec lahko uspe praktično kjerkoli (tam, kjer so seveda pogoji). Daj mu zemljo in bo vse funkcioniralo. V Avstraliji bodo pač uspešni, o tem ni oibenega dvoma. Vprašanje pa je, kaj bo s JAR .. kdo bo obdeloval zemljo?
TineB
# 25.07.2018 ob 10:31
Ne, ne! Fake news!

Nebele rase ne morejo biti in niso rasistične! Rasistični smo lahko samo belci. Tako nas že ves čas mediji in "strokovnjaki" in levi politiki prepričujejo. Da smo belci vedno le agresorji, nikoli žrtve. Aja, le beli komunisti in socialisti so lahko žrtve - žrtve krvosesnega kapitalizma. Drugi belci pa ne.

Dobrodošli v krasnem novem svetu.
markosanko
# 25.07.2018 ob 09:00
Pa še o apartheidu: Veliko večino temnopoltih afričanov je v JAR prišlo iz drugih delov afrike ravno v času apartheida. Torej prišli so prostovoljno iz cele Afrike v sistem apartheida. Zakaj? Ker je bilo pod apartheidom še vedno boljše in več bogastva in reda kod drugje po afriki. Dejstvo.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 09:11
No dajmo malo matematike. V JAR en kmet povprečno nahrani 2 000 ljudi. Rusi so ponudilk, da bodo sprejeli 15 000 južnoafriških kmetov kot prebežnikov. Torej Rusi nameravajo znižati proizvodnjo hrane v JAR za 30 milijonov ljudi. Vso srečo južnoafričanom in upam, da pridno berejo knjige o namakalnih sistemih.
dmejz
# 25.07.2018 ob 08:38
Malo googlanja in vidite, da je v umore vpletena država, saj napadalci uporabljajo vojaške motilce mobilnega signala (ki se jih ne da po redni poti uvoziti), da kmetje ne morajo poklicati policije, kadar so napadeni!
markosanko
# 25.07.2018 ob 07:53
Beli kmetje v JAR imajo eno najvišjih stopenj smrtnosti zaradi umorov na svetu, še višjo kot je na katerih vojnih conah in sicer 310 na 100.000 preb./leto

http://ajkraad.wix.com/genocide-museum#!
markosanko
# 25.07.2018 ob 09:51
belci nimajo kaj iskat v Afriki.to kar so kolonizirali,si črnci zdaj nazaj vzamejo.normalno in naravno.

Na nek način se res strinjam s to trditvijo ampak samo pod pogojem da isto velja tudi za Evropo. To je Evropo evropejcem.
kazam
# 25.07.2018 ob 08:18
JAR se že lep čas sooča z obdobji hude suše, pogoji za samo kmetovanje so zmeraj težji. Če pobijaš ljudi, ki imajo znanje in finance, da se z takimi krizami dokaj uspešno spopadajo potem si ubil tudi svojo prihodnost. Žal tako je nismo vsi za vse poglejte samo razcvet Zambijskega kmetijstva potem, ko so sprejeli belopolte kmete iz Zimbabveja!
Pa poglejmo še en nivo naprej kaj pa nasilje temnopoltih nad temnopoltimi?? Pustite vse rasne, kolonialne itd zadevščine in poglejte samo to to je najboljši odraz vsega...
Churchill W.
# 25.07.2018 ob 11:25
@Emmure
belci nimajo kaj iskat v Afriki.to kar so kolonizirali,si črnci zdaj nazaj vzamejo.normalno in naravno.

Potem se tudi strinjaš s trditvijo da afričani nimajo kaj iskati v Evropi?
Kroka
# 25.07.2018 ob 09:07
Marsikdo ne ve, da je v JAR tudi velik problem z ilegalninimi prebezniki iz drugih Afriskih drzav, in da ti storijo 20 procentov kriminalnih dejanj, drzava pa je zgodba zase, tudi druge Afriske drzave so podobne glede varnosti, hise z ograjami z bodeco zico so nekaj normalnega, oborozeni varnostniki v trgovinah z hrano, kdor ni bil pa vabi vsakogar v Evropo naj izvoli pogledat, bo hitro snel roznata ocala in pogledal realno stanje, pa nimam resnicno proti nikomur nic, sem pa realist in vem da kdor pride mu je mar za samo zase in kako bo cim lazje dobil cim vec
Bom brisan ;)
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 07:35
Robert Mugabe že ve, kako se znebiti belcev.
drg
# 25.07.2018 ob 08:45
No, tudi resnica o Mandeli je .. no, veliko bolj kompleksna, kot se prikazuje. Preberite in poglejte malo, pa boste videli ..
Churchill W.
# 25.07.2018 ob 08:44
los-t
# 25.07.2018 ob 07:13
...belci bodo prej ko slej šli iz JAR, ko pa bo zmanjkalo "zunanjega" skupnega sovražnika se bodo plemena spopadla med seboj. Že večkrat videna zgodba v Afriki.

In na koncu bodo spet krivi američani, britanci in nizozemci kot bivši kolonizatorji, EU ki ne pomaga, in mi ki bomo rekli STOP beguncem.

JAR gre po poti Zimbabveja, očitno. Mugabe je iz najbolj razvite afriške države s pregonom in poboji belih kmetov naredil eno najbolj revnih držav. Očitno ni JAR nič dlje od tega. Dvomim, da je takšen JAR nekaj za kar se je boril Mandela, ki ga cenijo vsi - beli, črni, in cel svet.
drg
# 25.07.2018 ob 08:48
Nova24TV je o tej tematiki seveda poročala že dolgo nazaj .. pač .. kot vedno, ko gre za teme, pred katerimi si levica zatiska oči.

Boste pač morali dojeti, da se resnice v sodobnem času (internet) pač ne da več prikriti. Manipulacija in indoktiinacija izgubljata na moči.
topol
# 25.07.2018 ob 08:39
V Delu je bil pred časom intervju z južnoafriškim fotografom hrvaških prednikov. Slika vojna območja, precej tega pa je imel kar v svoji državi, kjer se pobijajo pripadniki različnih političnih strank. Objavljenih je bilo nekaj slik brutalnega pobijanja zgolj zaradi privrženosti stranki (anc in Inkata). Nikoli mi ni bilo jasno, kako morejo biti zaradi volitev žrtve. Žalostno, da so v številnih državah ljudje takšni? V čem je razlika med nami - Evropejci, da se toliko manj pobijamo med seboj, kot drugje po svetu?
Korošec
# 25.07.2018 ob 09:27
Na koncu še za kaj za jest ne bodo imeli. Potem bodo pa jokali grdim belim evropskim državam za pomoč.
Vongobongo
# 25.07.2018 ob 09:59
Tko mim grede pleme od Julius Malena je tisto , ki je ukradlo zemljo in izvedlo genocid v tem delu afrike. Ga tudi parkrat opozorijo na to in se vsakic zmuti z lazmi o belcih ;) Belci so res vecinski lastniki , a so njihovi predniki zemljo kupili od kralja ;p

Tko mal za info ;)
ataaufbiks
# 26.07.2018 ob 15:04
dobil sem novega soseda, migranta ali prebežnika iz JAR, po narodnosti Nizozemca, rečejo jim južnoafriški Buri. Seveda mi je povedal veliko o neznosnem nasilju nad belopoltim prebivalstvom. Njemu so posilili ženo, ko pa so ubili njegovega belega soseda, je odločitev o izselitvi padla v nekaj sekundah.
Kazalo