Foto:
Foto:

Te dni, morda pa že od osamosvojitve naprej je zelo aktualna tema "korupcija in kliantelizem". Rado Pezdir je na to opozoril v začetku nove vlade, kjer grozi vsem "parazitom", da se jim bo tovrstno dejanje maščevalo... Cela Slovenija si je oddahnila. Vsi smo nekako pričakovali, da se bodo razmere na tem področju začele urejati, kot se za neko pravno državo spodobi. Pa je res tako?
Prvi ukrep Protikorupcijske komisije je bil ta, da so načeloma pohvalili prijavo, a so ob tem opozorili, da je potrebno pred javno objavo tovrstne zločine prijaviti pristojnim organom. Koliko takšnih prijav so dobili vedo le oni sami. Seveda se razume, da je preiskovanje oteženo, če barabe preko javnih medijev ugotovijo, da jim Protikorupcijska komisija diha za vrat. V takem primeru se lahko pravočasno obrnejo in zabrišejo dokaze. Torej s takim postopkom ni nič narobe. Zanimivo pa je nadaljevanje...
Kaj pa se v naši ljubi Sloveniji zgodi, ko Protikorupcijska komisija dokaže koruptivno dejanje?
Ni dolgo nazaj, ko so Katarini Kresal bivši ministrici MNZ dokazali koruptivno dejanje Načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije. Tudi takrat je Sloveniji zastal dih. Vsi smo oči uprli v Katarino Kresal, pa nato v Boruta Pahorja, pa nato v poslance in spet v Roka Praprotnika, in gledali, kako se bo "žajfnica" nadaljevala.
Prvi med enakimi Borut Pahor je pričakovano stopil v bran ministrici Kresalovi. "Sam sem vedel dovolj, da sem tudi na podlagi stvarnih podatkov, poleg vnaprejšnjega zaupanja ministrici Kresalovi, vedel, da ministrica s sklenitvijo pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi od podjetja Ram Invest ni oškodovala državnega premoženja, in nimam razlogov, da bi dvomil o tem, da je zaradi prijateljskih povezav sklenila to pogodbo."
Namestnik predsednika Komisije zapreprečevanje korupcije Rok Praprotnik je pojasnil, da oni niso pristojni za razrešitev ministrice. Seveda je padla tudi interpelacija poslancev. Da pa je bila mera res polna, smo dobili tudi negativno mnenje Računskega sodišča.
No, Katarina Kresal je na koncu vendarle užaljena odstopila iz ministrstva, ter poudarila, da se z ugotovitvami ne strinja. Premier Borut Pahor ji je za to dejanje celo naklonil spoštovanje.
Takrat se je končno oglasil celo predsednik Danilo Türk, kateremu se je ta poteza zdela zgolj "logična" !?
Epilog?
Epiloga ni. Zanimivo je mnenje političnega analitika Boštjana M. Turka, kjer pravi, da bi morali biti takšni ljudje v zrelih demokracijah zaprti.
Kaj je torej v narobe v Sloveniji?
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila koruptivno dejanje. Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnost. Zgodi pa se popolnoma NIČ
Na tem mestu se je potrebno vprašati, čemu sploh služita ta dva organa, če pa nimata nikakršnih pristojnosti in vzvodov? Zakaj imamo Parlamentarno komisijo? Kakšna je funkcija Državnega Sveta... itd.
Drek se meša, smrdi vedno bolj... Epiloga ni.
Novico je napisal uporabnik Nena Sitna.