Golobič je poudaril, da Slovenija potrebuje koalicijo, ki bo strpna do manjšin. Brez tega je iluzorno misliti, da je v državi mogoče imeti okolje, ki bi spodbujalo kreativnost. Foto: BoBo
Golobič je poudaril, da Slovenija potrebuje koalicijo, ki bo strpna do manjšin. Brez tega je iluzorno misliti, da je v državi mogoče imeti okolje, ki bi spodbujalo kreativnost. Foto: BoBo

Zelo močni krogi nas želijo izbrisati. Označil bi jih s tremi besedami: tajkuni, lobisti in mafijci. Te tri skupine želijo očitno obvladati to državo.

Franco Juri
Gantar
Pavel Gantar je izpostavil, da v letošnji kampanji niso stavili na ogromne plakate. Ne samo zato, ker nimajo denarja, ampak tudi zato, ker so se večkrat opredelili proti takim oblikam. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci sta bila poleg predsednika stranke Zares navzoča podpredsednik stranke in vodja poslanske skupine Franco Juri ter kandidat stranke za državnozborske volitve Pavel Gantar.

Za demonstracijo je Golobič prinesel kup gradiva oziroma odgovorov na različna anketna vprašanja, ki jih je stranka dobila od različnih medijev v zadnjih treh tednih in na katera so odgovorili.

"To gradivo kaže, o čem vse bi se lahko v neki volilni kampanji govorilo, o čem bi se lahko kresala mnenja in kaj vse bo moralo počakati na prihodnje čase," je poudaril predsednik Zaresa.

Na volitve optimistično
Golobič je še dodal, da pri Zaresu nikoli niso stavili na všečnost in govorili stvari, v katere sami ne bi verjeli. "Smo stranka, za katero je značilno, da ne sadi rožic. Velikokrat smo bili deležni očitkov, da sejemo pesimizem. Vendar smo optimisti in na te volitve odhajamo z optimizmom, da ima Slovenija možnost izvleči se iz krize," je dejal in pri tem poudaril, da je ta možnost pogojena s tem, da politika čim prej odpre prostor javnega dialoga o realni situaciji, o realnih vzrokih za krizo in o zahtevnih poteh iz nje.

Optimizem Zaresa je po besedah Golobiča mogoče vezati tudi na to, da bomo čim prej začeli skrbeti sami zase. "Slovenija se ne more več zanašati na nikogar," je poudaril.

Kaj so v tem mandatu naredili?
Med najpomembnejšimi stvarmi, ki jih je stranka Zares naredila v tem mandatu, je Golobič izpostavil, da so odprli boj s tajkuni, zahtevali prave podatke o projektu TEŠ 6, po več kot desetljetju dosegli ločenost županske in poslanske funkcije in dokazali, da je tudi v kriznih časih mogoč socialni dialog, kot primer pa je izpostavil nekdanjo ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in njen dogovor s sindikati o prihrankih pri plačah.

Dodal je še, da sta skupaj z ministrico Darjo Radič na resorjih, ki sta jih vodila, dokazala, da se zavedata, da ne obstaja čarobna palica pri reševanju slabih razvojnih ambicij slovenskega gospodarstva kot celote.

Verjamejo v uspeh, vendar vseeno tudi plan B
Ne glede na vse Golobič, Juri in Gantar verjamejo, da bo njihovi stranki uspelo priti v parlament. Franco Juri je ob tem opozoril na manipulacije, ki so jim volivci izpostavljeni prek anket, in dodal, da je prepričan, da bodo ti na koncu glasovali s svojo glavo.

Gantar je svoj pozitivni vtis dobil na terenu, ko je na srečanju pričakoval malo ljudi, dvorana pa je bila polna. V svojih stikih z volivkami in volivci opaža, da je stranka prepoznavna in ljudje vedo, kaj vse so naredili.

Na vprašanje, ali ima stranka plan B, če jim ne bi uspelo priti v parlament, pa je Juri odgovoril, da je njihov plan B to, da se bodo začeli pripravljati na naslednje predčasne volitve.

Zelo močni krogi nas želijo izbrisati. Označil bi jih s tremi besedami: tajkuni, lobisti in mafijci. Te tri skupine želijo očitno obvladati to državo.

Franco Juri