Tudi anketa Interstata napoveduje največ možnosti strankam Janeza Janše, Zorana Jankovića in Gregorja Viranta. Foto: BoBo
Tudi anketa Interstata napoveduje največ možnosti strankam Janeza Janše, Zorana Jankovića in Gregorja Viranta. Foto: BoBo

Druge stranke bi prejele manj kot štiri odstotke vseh glasov. Neopredeljenih je še 16,2 odstotka anketiranih, desetina pa ne bi šla na volitve, še kaže anketa, ki jo je objavil tednik Demokracija.

Ob upoštevanju samo tistih, ki bi se volitev udeležili, bi stranko SDS podprlo 30,5 odstotka vprašanih, Pozitivno Slovenijo 17,8, Listo Virant 8,7 in SD 7,4 odstotka. Neodločenih je v tem primeru 18,3 odstotka.

Povečal se je delež volivcev SDS-a
V primerjavi s prvim merjenjem pred tednom dni se je statistično značilno povečal delež volivcev SDS-a in statistično značilno zmanjšal delež neodločenih. Dve tretjini tistih, ki bi glasovali za Listo Zorana Jankovića, in 37,5 odstotka tistih, ki bi glasovali za Državljansko listo Gregorja Viranta, je na zadnjih državnozborskih volitvah glasovalo za SD, piše Demokracija.

Tudi 40 odstotkov tistih, ki še ne vedo, za koga bodo glasovali letos, je nazadnje glasovalo za SD. Slabih 70 odstotkov vprašanih, ki bi letos glasovali za SDS, je za SDS glasovalo tudi na zadnjih državnozborskih volitvah.

V anketi 30,3 odstotka vprašanih kot najprimernejšega mandatarja vidi Janeza Janšo, 20,5 odstotka Zorana Jankovića in 11,2 odstotka Gregorja Viranta. Okoli desetina vprašanih misli, da za mandatarja ne bi bil primeren nihče od naštetih oz. se jih do najprimernejšega kandidata za premierja ni znala opredeliti.

Agencija Interstat je anketo za Demokracijo naredila med 18. in 19. novembrom na vzorcu 726 vprašanih.