LDS je na nedeljskih volitvah prejel 1,46-odstotno podporo, kar ne zadostuje za vstop v parlament. Glede na to, da je LDS 12 let vodil vlado in so bili tako
LDS je na nedeljskih volitvah prejel 1,46-odstotno podporo, kar ne zadostuje za vstop v parlament. Glede na to, da je LDS 12 let vodil vlado in so bili tako "predlogi, ideje in trud številnih članov vgrajeni v temelje te države", Anderlič neuvrstitev v parlament ocenjuje kot šokantno in zahteva premislek Kresalove o odstopu. Foto: BoBo
LDS
V LDS-u bodo sklicali nov kongres stranke. Foto: LDS
LDS pred razpotjem

Potem ko je LDS na nedeljskih volitvah dobil manj kot odstotek in pol podpore, so najvišji člani stranke tehtali razloge za poraz in nadaljnje korake. Del članstva na terenu naj bi namreč zahteval odstop predsednice. Na več kot tri ure trajajočem sestanku je Kresalova ponudila, da odstopi, a konkretnega dogovora o tem še ni. Novinarjem je to potrdila tiskovna predstavnica stranke, medtem ko so bili odhajajoči člani izvršnega odbora zelo redkobesedni, sama Kresalova pa pred mikrofone ni stopila.

Članom je zatrdila, da "stranke ne bo zapustila v času, ko ji gre najtežje", saj je pripravljena stati za njenimi liberalnimi vrednotami, ne glede na to, ali je stranka v parlamentu ali ne. A ker je odločitev o nadaljnji poti stranke skupna odločitev tako vodstva kot članov, je ponudila svoj odstop. Zato bo svet stranke sklical kongres. "Slovenija potrebuje liberalno misel in za to se je vredno boriti, ne glede na težavnost situacije, zato moramo v teh trenutkih razočaranja stopiti skupaj in stranki dati nov zagon," so besede Kresalove povzeli v stranki.

"Ni kriva Kresalova"
Aleš Gulič
je sicer prepričan, da predsednica stranke ni kriva za volilni poraz in da je tudi v stranki ne vidijo tako. "Oblatili so jo z blatom, a ne njenim, in potem kričali, glejte, kako je blatna," je dejal. Sam zato Kresalovo še vedno podpira, saj ne vidi razloga, zakaj je ne bi. LDS z izidom volitev seveda ni zadovoljen, a razlogi za poraz niso preprosti, je še dejal Gulič in dodal, da bo stranka delala naprej in ne bo spreminjala svojega programa.

Gulič je sejo izvršnega odbora LDS-a zapustil predčasno, prav tako sta predčasno odšla Jožef Školč in Slavko Ziherl. Školč je dejal le, da ima druge obveznosti, o dogajanju pa ni želel dati izjave.

Anderlič kritičen do Kresalove
Dolgoletni poslanec LDS-a Anton Anderlič je to, da je LDS po 20 letih ostal zunaj parlamenta, označil za šokantno in že pred sejo izrazil pričakovanje, da bo Kresalova kmalu sporočila svojo odločitev glede odstopa. Potem ko je LDS v preteklosti kar 12 let vodil državo, ga je zdaj podprlo le 1,46 odstotka volivcev. "Kritičen pristop predsednice do tega vprašanja je nujen," je povedal, sploh ker so odstop ponudili tudi predsedniki tistih strank, ki so na volitvah dosegle boljše izide.

Stranka ji je podporo izrekla pred pol leta
Kresalova je svoj drugi mandat na čelu LDS-a dobila konec letošnjega maja na kongresu stranke. Za predsedniško mesto se je takrat potegoval tudi predsednik državnega sveta in tedaj član stranke Blaž Kavčič, ki je bil do vodenja Kresalove zelo kritičen. Opozarjal je na povezavo stranke s politično-gospodarskimi elitami in še, da se bo LDS "sušil". Po kongresu je iz stranke izstopil.

V LDS-u zdaj pravijo, da bodo opravili temeljito analizo letošnje volilne kampanje in izida ter po opravljeni analizi stanja in pogovorih sprejeli odločitve, kako naprej. Anderlič je napovedal, da bodo verjetno v kratkem sklicali tudi nov kongres.

Kako bodo odplačevali posojila?
Znano je, da ima stranka tudi finančne težave, saj ima najeta posojila. Zato zatrjujejo, da bodo v obdobju, dokler se ne vrnejo ponovno v parlament, še zaostrili varčevanje in vse svoje prihodke usmerili v dokončno poplačilo dolgov. "LDS ni pred stečajem, saj imamo kljub dolgovom trden nadzor nad financami in vse kredite odplačujemo v skladu z dolgoročnim finančnim načrtom."

Pravijo tudi, da to, da niso več parlamentarna stranka, ne bo bistveno vplivalo na njihovo finančno stanje, saj so doslej iz državnega proračuna dobivali 14.000 evrov, po novem pa bo ta znesek znašal okoli 5.000 evrov mesečno. "Zaradi močne zastopanosti stranke v lokalnem okolju, LDS ima namreč 221 občinskih svetnikov, bomo še naprej v celoti dobivali sredstva iz lokalnih proračunov, ki predstavljajo pomemben finančni vir stranke," so dodali.

LDS pred razpotjem