Zmagovalcu volitev so podporniki pripravili torto. Foto: BoBo
Zmagovalcu volitev so podporniki pripravili torto. Foto: BoBo
Urška in Janez Janša
Janša je podpornike in javnost nagovoril šele dobro uro po znanih prvih delnih izidih. Foto: BoBo
Janković zmagovalec volitev

Prve predčasne volitve v Sloveniji so prinesle nepričakovanega zmagovalca, ki ga še pred dvema mesecema na državni ravni ni bilo. Zato je bilo v taboru Zorana Jankovića in njegove stranke Pozitivna Slovenija veliko navdušenja in nazdravljanja. Presenečeni nad izidom so bili tudi v SD-ju, saj je tudi Borut Pahor v prvih odzivih poudaril, da so dosegli več, kot so pričakovali.

Janša napoveduje nove predčasne volitve
Medtem pa so se v štabu SDS-a obrazi hitro jasnili in čeprav je Janez Janša požel dolg aplavz ter se z ekipo zavrtel v krogu, je v svojem govoru že napovedal nove predčasne volitve, saj je prepričan, da ta rezultat "ni tisti, zaradi česar je šla Slovenija na predčasne volitve."

Veseli v NSi-ju, SLS-u, DeSUS-u in pri Virantu
So pa volitve prinesle nov uspeh Novi Sloveniji, ki se ji je uspelo prebiti nazaj med poslanske sedeže, veseli so biti tudi podporniki Gregorja Viranta, ki je kot nov igralec na političnem prizorišču dosegel četrto mesto. Za njim sta se uvrstila DeSUS in SLS.

LDS in SNS po 20 letih izven parlamenta
Medtem ko v LDS-u, Zaresu in SNS-u ne morejo biti zadovoljni. LDS je po 12 letih vladanja v 20 letni zgodovini države izpadel iz parlamentarnega prizorišča, SNS je prav tako izgubil svojo zvesto bazo, Zares pa se po dobrem rezultatu pred tremi leti ni uspel prebiti niti čez odstoten prag, ki strankam zagotavlja financiranje iz državnega proračuna. Tega - razen TRS-a - niso presegle niti ostale stranke, ki so se potegovale za mandate.

Kakšno je bilo vzdušje po razglasitvi delnih neuradnih izidov si oglejte v spodnji fotogaleriji. (Klik fotografijo poveča.)

Janković zmagovalec volitev